►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Стрес през бременността – как да се преборим с него?

Забързаното ежедневие, конфликтите, неразположенията, напрежението – всичко това е неизменна част от всеки наш ден. През бременността, обаче, тези ситуации могат да предизвикат стрес у бъдещата мама. Открийте ключа към една спокойна бременност, без напрежение и тревоги.


Стрес през бременността – как да се преборим с него?

Когато стресът е прекалено интензивен или продължи по-дълго време, той може да навреди на здравето на бременната и плода. Доказано е, че жените, при които има високи нива на стрес по време на бременността, има по-голяма възможност да родят бебе с ниско тегло и по-голям риск от преждевременно раждане.
Освен това, стресът е причина да се вземат повече медикаменти, да става все по-трудно отказването на цигарите, да сме изнервени непрекъснато, да не се храним правилно и здравословно и т.н., а всичко това не се отразява никак благоприятно на една бременна жена.

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВА СТРЕСЪТ

Deteto.info

Първата крачка към преборването на стреса е да открием какво го предизвиква:
Най-честата причина за появата на стрес е работата. Ако още преди да забременее, жената е била изнервена от работата, то по време на бременността това чувство може да нарасне – състоянието й ще й попречи да продължи със същия ритъм и фактът, че някои неща вече не са по силите й, може да я стресира още повече.
Къщната работа и трудността да се съчетае работата с домашните задължения също могат да предизвикат тревога и изнервеност при бъдещата мама, особено ако вече има едно дете, за което трябва да се грижи и няма кой да й помага.
Самата бременност е извор на стрес заради всичките драстични промени, които носи със себе си. Самата новина, че е бременна, носи напрежение, защото жената е изправена пред отговороността да стане майка. Освен това,  през първите месеци на бременността жената се страхува да не изгуби бебето. Да не говорим за хормоналните промени, които предизвикват емоционална нестабилност и това заедно със сутрешното гадене и  недоспиването, водят до появата на стрес.
Една криза в отношенията между жената и нейната половинка, загуба на любим човек, преместване да живее на друго място могат да нарушат емоционалното равновесие и спокойствието на бременната жена.

ИЗБЯГВАЙТЕ ПРЕКАЛЕНОТО НАПРЕЖЕНИЕ

ИЗБЯГВАЙТЕ ПРЕКАЛЕНОТО НАПРЕЖЕНИЕ

Deteto.info
 • Изнервеност, проблеми със съня, кошмари, безпокойство, раздразнителност, емоционална нестабилност и т.н. – това са все симптоми, които могат да ни накарат да подозираме, че става въпрос за стрес. Ако се чувствате по-изморена от обичайното или често ви боли главата или гърбът, то това също може да са симптоми за наличието на стрес.
 • Първото, което трябва да направите, е да се консултирате с гинеколога си, за да се уверите, че всичко с бременността ви върви добре. Освен това,  трябва да споделите с него непрекъснатото си чувство за тревога, всички симптоми, които имате, всички свои притеснения, за да ви се даде най-подходящият съвет.
 • Когато тревожността е интензивна или продължава дълго време, би било добре да потърсите и помощта на психолог. Психотерапията  може да помогне да се открият мотивите за тревожността и да помогне да се превъзмогнат страховете.
 • Много често някоя малка промяна в ежедневието може да доведе до положителни последствия, може да успее да внесе повече спокойствие в живота на бременната. Приемането на промените, които налага бременността като нещо естествено, редуцирането на ежедневните задачи, търсенето на подкрепа от близките, може да се окажат добра мярка срещу стреса.

КАК ДА ДЪРЖИТЕ СТРЕСА НАСТРАНА

Deteto.info
 • Използвайте всяка свободна минутка, за да си почивате или да извършвате някоя спокойна дейност като, например, да четете, да се разхождате или да слушате музика.
 • Потърсете помощ и подкрепа от своята половинка, семейството и приятелите си.
 • Помислете за възможността да помолите някой, който да ви помага с домакинската работа или отглеждането на другите ви деца.
 • Ако имате проблеми в работата, споделете ги с някого, за да ви олекне.
 • Опитайте се да спите достатъчно, да се храните здравословно и редовно да правите упражнения.
 • В никакъв случай не се опитвайте да се преборите с изнервеността си като пушите, пиете или пък прекалявате с кафето. Не вземайте медикаменти, преди да се консултирате с лекар.
 • Избягвайте максимално стресовите ситуации.
 • Не се страхувайте да кажете “не” в работата си, правете си кратки, но чести почивки. Потърсете помощ, ако почувствате пренатоварване.
 • Може да ви се отразят добре и часовете, прекарани в някое училище за бременни – информацията, която ще ви дадат там ще ви бъде от полза, а срещата с други жени във вашето положение, ще ви накара да се поуспокоите и да черпите опит от хора във вашето положение. 

Не забравяйте, че всеки случай е различен. Не всички реагираме еднакво пред един и същи стимул. Начинът на живот, поведението ни, когато сме изправени пред конфликти и напрежението, което изживяваме, са определящи за да се определят точно ситуациите на стрес. Даже според психолозите, когато един човек има високо ниво на тревожност, то това е защото неговата същност е склонна на това и лесно податлива. Ето защо това, което е стресиращо за една жена, може да не е за друга.

Любопитно

Любопитно

Deteto.info

Според последните изследвания, наличието на силен стрес през бременността предизвиква повишаване нивото на хормона кортизол, който, когато е в големи количества, афектира върху развитието на плода. Така в бъдеще детето може да има проблеми с поведението, като например да се появи Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD).
Експетри смятат, че голямото количество на кортизол, дължащо се на стрес, преминава през плацентата, като голяма част от него се задържа в амниотичната течност, която заобикаля плода вътре в матката и именно това е причината за вредата, която нанася стресът върху бебето.
Бебетата, изложени на високи нива на кортизол по време на своето развитие, на година и половина имат по-нисък коефициент на интелигентност от останалите. Тези деца също така са по-склонни и податливи на всякакви тревоги и страхове. 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни