►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пристигането на бебето – какво се променя?

Сигурно нямате търпение да минат деветте месеца и да можете да прегърнете своето малко бебче.


Пристигането на бебето – какво се променя?

Когато то се появи на бял свят, животът ви коренно ще се промени и ще се отдадете изцяло на рожбата си. След раждането на бебето, във вашия живот ще настъпят много промени и за да не се чувствате неподготвени, се осведомете за това какво ви очаква, още преди бебето да е дошло. Когато човек е подготвен и знае какво го очаква, някакси се чувства много по-спокоен. Все пак всеки изпитва несигурност пред неизвестното.

Икономически и свързани с работното място промени

Deteto.info

Естествено, че идването на бебето предполага отделянето на доста парични средства, за да набавите всичко необходимо за него. Като в периода между 0 и 3 години, ще ви трябват както се казва, най-много пари. Раждането на бебето, за повечето семейства, ще предположи една известна промяна в начина им на живот от икономическа гледна точка – ипотеката, колата, храната, а сега и големи разходи за бебчо. Вече няма да може да се отделят толкова много средства за пътувания, забавления и други капризи, но, всъщност, покрай бебето ще ви остава толкова малко свободно време, че изобщо няма да си дадете сметка, че средствата не ви достигат, защото така или иначе няма да имате време за това.
Промени настъпват и в работния ритъм, главно при жените. Първо майката трябва да излезе по майчинство, за да се грижи за бебето. А според статистиката, много от жените, които стават майки, не са желани вече на работното си място, защото не могат да работят толкова часове, колкото са работили до тогава. Понякога се получава същото, и когато тръгнете да си търсите работа – някои работодатели предпочитат да не взимат жени с малки деца, тъй като те, заради грижите си за детето, не могат да работят на пълен работен ден, а и много често им се налага да отсъстват, например, когато детето е болно.

Социални промени

Социални промени

Deteto.info

Няма как появата на малкия бебчо да не се отрази и на социалния ви живот. Докато бебчето поотрасне малко и вече може да се грижи за него и някой ваш близък, трябва да бъдете непрекъснато с него, най-вече това става до шестия месец, защото тогава бебето се храни по-често и изисква повече грижи, а също и ако кърмите. Така че няма да имате възможност да излизате всяка вечер на по чашка вино с приятели, или пък да прекарвате всеки уикенд сами на някое романтично място, освен ако не вземете и бебчо с вас, но това винаги отнема малко от очарованието на романтиката, защото все пак мъничето си иска грижите и вниманието, които му се полагат по право. Затова родителите си поделят домашните задължения и грижите за бебето, за да може да им остава малко време и за самите тях. Когато бебето поотрасне, не се отказвайте от помощта на бабите и близките ви, и на вас са ви нужни малко почивка и развлечение.

Проблеми в двойката

Deteto.info

Няма съмнение, че идването на бебчето ще промени радикално живота на двойката. Динамичността на ежедневието ще се промени, както и всички навици, които са имали до сега мъжът и жената. Тъй като те до сега са били семейство, състоящо се от двама, които са изминали доста препядствия, за да свикнат един с друг, същото ги очаква и когато се появи третият член на семейството – те вече имат обща отговороност, която трябва да си поделят, както и нови грижи и задължения, към които трябва да се нагоди “старият” им живот. Пристигането на бебето променя изцяло ритъма на живот на двама души (майката и таткото), което заедно с липсата на сън, която е неизбежна с новородено бебе вкъщи, неговото хранене, притесненията за здравето му, намесата и на роднините, могат да бъдат причина отначало да възникнат доста конфликти между тях. В някои случаи моментите на трудност правят така, че да се зародят спречквания, които може да нарушат спокойствието на двойката до този момент.

Най-честите проблеми, които могат да възникнат

Deteto.info
 • Следродилна депресия при майката, която влошава още повече напрегнатата обстановка.
 • Ревност от страна на бащата заради непрекъснатото внимание на майката, което е насочено повече към бебето.
 • Понякога мъжът не знае как да процедира и му е трудно още да осъзнае новата си роля на баща.
 • Трудности при организирането на деня, отглеждането на бебето изисква много време, режим и добра организация на дневните задължения.
 • Липсата на време за осъществяването на ежедневните задължения.
 • Загуба на интимност между мъжа и жената.

Как да се справите с проблемите?
Комуникацията – няма по-добър начин за установяването на разбирателство между двама души, от добрата комуникация. Всичко, което чувстват и мислят, трябва да се споделя с другия, за да няма злеразбрани и неизяснени неща или пък незадоволени очаквания, все пак никой не е идеален.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат

Deteto.info
 • Включвайте вашата половинка в приготовленията за идването на бебето, още докато сте бременна – преди да се роди бебето, въведете вашата половинка в приготовленията, покупките и т.н. Така ще свикне по-лесно и ще е наясно какво го очаква и няма да се чувства пренебрегнат.
 • Опитайте се максимално да нагодите така периодите ви за почивка, че да съвпадат с тези на вашето бебче.
 • Сътрудничете си – освен кърменето, разбира се, няма други задължения, свързани с бебето, които да не могат да се вършат и от двамата родители. Човек не трябва да има свръхестествени умения, за да се справи с грижите за едно бебче. Все пак до сега сте били двойка, но идването на бебето, не означава, че се раделяте и ставате самостоятелни, а точно обратното – означава, че трябва да бъдете още по-сплотени, отколкото преди. Разпределете си задълженията по равно, тоест не единия да върши най-трудните неща, а другия да се заеме с по-приятните задължения, редувайте се. Отначало можете да правите всичко заедно, за да свикнете и да изградите един режим, който и двамата да следвате стриктно.
 • Приемете, че център на вниманието сега е бебето и това не значи, че вече сте на заден план или ще изчезне нежността между вас, а просто е един период на адаптация към живота ви с мъничето.
 • Опитайте се да почивате колкото се може повече – трябва да използвате всяка свободна секунда за релаксация, това ще ви помогне да се отпуснете и да не сте толкова изнервени от динамичното ежедневие. Потърсете свободните минутки, които да прекарате насаме със своята половинка – не отказвайте помощта на близките ви при отглеждането на бебето.
 • Прекарвайте колкото се може повече време навън, на слънце и сред природата – това ще се отрази добре не само на вас, но и на малкото бебче.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни