►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пренатално възпитание - същност (част първа)

Лекарите помислили, че има някакво наслояване на образи или случайно действие и повторили опита.


Пренатално възпитание - същност (част първа)

Бебето отново я отблъснало. Доктор Дейвид Чембърлейн, след дългогодишни наблюдения, застъпва мнението, че детето в утробата е осъзнаващ субект и че поведението, което е сформирано в утробата, вероятно ще бъде пренесено в целия живот на индивида.
В статията си „ От ембрион до младенец”  Д. Пионтели се позовава на случаи, свидетелстващи за съзнателност на плода. Той описва случай на двойка близнаци на четири лунарни месеца, които твърде добре се възприемали един друг и се намирали в доминантно-подчинена взаимовръзка. Единият от близнаците бил доминиращ, буен и агресивен, а другият пасивен и отстъпчив. Всеки път, когато доминиращият близнак започвал да бута и блъска другия, последният се свивал, отдръпвал се и притискал главичка в плацентата, криейки се. След раждането те запазили същите отношения – винаги, когато се карали за нещо, отстъпчивият близнак бягал в стаята си и се криел под възглавницата. Той дори си носел възглавницата и я използвал като защитен екран всеки път, когато доминиращият близнак ставал агресивен. 
Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Повечето хора погрешно смятат, че плодът няма никакво съзнание и рядко гледат на него като на човешко същество.

Какво включва терминът „пренатално възпитание”

Deteto.info

Според определението на Френската национална асоциация по пренатално образование (ANER), това е обобщено понятие „което описва организираното, системно и целенасочено въздействие върху пренаталната общност „майка-дете” и има за цел раждането на физически и психически здраво дете, готово да развие нови и адаптивни връзки с външния свят.” Днес навсякъде в развитите страни има центрове за предродилна подготовка, които предлагат медицинско, юридическо и психологическо обслужване на бременната жена и нейното семейство. В Холандия например, тази услуга е част от официалното държавно пренатално обслужване.
След като вече е доказано, че бебето в утробата чува, усеща и дори „вижда”, пренаталното възпитание ще се осъществява чрез майката в естествения процес на бременността. То не би трябвало да е подчинено на догматични правила, а да бъде естествено вписано в начина на живот на бъдещата майка и нейното обкръжение.

Предлагаме ви някои полезни съвети, които ще положат началото на вашата съзнателна връзка с бебето ви и ще му помогнат  да се роди физически и емоционално готово за срещата с вас:

ХРАНЕНЕ

Deteto.info

Всяка бременна жена знае, че трябва да се храни здравословно и балансирано, но добре би било това да започне още преди зачеването. Оптималният прираст на теглото в хода на бременността е строго индивидуален и зависи от индекса на телесната маса (изчислява се като се раздели теглото в килограми, повдигнато на квадрат на ръста в сантиметри) преди настъпването на бременността. Ако той е бил в нормални граници (18-25) наддадените килограми трябва да са в рамките на 12-15 кг. Затова следвайте следните правила:

 • Избирайте свежи и пресни продукти. Бъдете внимателна към сроковете на годност на храните, които купувате.
 • Яжте предимно плодове, зеленчуци и житни храни, като част от тях консумирайте сурови и много добре измити.
 • Не променяйте драстично начина си на хранене с настъпването на бременността – ще се почувствате дисконфортно!
 • Не поемайте голямо количество храна наведнъж.
 • Пийте повече течности, предимно вода.
 • Намалете кафето, колата и други възбуждащи напитки.
 • Приемайте храната с радост и удоволствие – това се отразява на бебето.
ДИШАНЕ И ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ

ДИШАНЕ И ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ

Deteto.info

Дълбокото дишане успокоява сърдечния ритъм на вашето бебе и то има възможност да получи повече кислород, който му е така необходим за изграждане на мозъчната тъкан. Затова често проветрявайте помещенията, където работите и живеете. Запишете се на йога за бременни или посетете курсове за подготовка за раждането. Така ще се чувствате по-здрава и по-полезна за вас и за бъдещото ви дете. Дихателните упражнения са отлично средство за борба със стреса. Следните простички упражнения ще ви помогнат да нормализирате дишането си и да се и успокоите:

 • Използвайки паузата по време на разговор, направете дълбоко вдишване, поемете в белите си дробове повече въздух, задръжте дишането и се концентрирайте върху усещането. Без да променяте изходното си положение, започнете бавно да издишвате въздуха. Това упражнение може да изпълнявате, когато ви е нужно бързо да се отпуснете в присъствието на други хора. Може да го изпълнявате, стоейки или седейки.
 • Бавно направете дълбоко вдишване. Крайчето на езика трябва да опира в долните зъби. Усмихнете се. Отпуснете рамене и издишайте равномерно и бавно със звука „ха”. Продължете да дишате както обикновено, равно и спокойно.
 • Много бавно направете дълбоко вдишване, поемайки в белите дробове повече въздух, отпуснете рамене, ако ръцете ви са сгънати, отпуснете ги покрай тялото. Без да задържате дишането започнете бавно да издишвате въздуха (издишването трябва да е малко по-дълго от вдишването). След това продължете да дишате в обичайното си темпо. Това упражнение е много полезно когато искате да се избавите от вълнение, когато ви е нужно.
 • Може да ви се стори странно, но има цяла школа за подготовка за раждане, в която вместо дихателни упражнения се използва пеене. Затова пейте, когато и както можете. Няма значение дали пеете фалшиво – дишането по време на пеене е толкова полезно, колкото и дихателните упражнения.
РИТЪМ НА ЖИВОТ

РИТЪМ НА ЖИВОТ

Deteto.info

Бременността не е болест, а период, който изисква по-особено внимание към нуждите на майката и бебето. Човешкият живот протича в определени ритми – на работа, сън, на силни и слаби емоции. Често по време на бременността циклите на майката и бебето са синхронизирани, но понякога те не съвпадат. Някои бременни се оплакват, че бебето рита и е изключително активно през нощта, дори не ги оставя да спят. За да възстановите хармонията или за да създадете такава, започнете да правите леки физически упражнения, танцувайте бавни танци, редуцирайте тежките домакински и служебни задължения. Почивайте и, ако владеете техниката, релаксирайте поне 20 минути дневно в легнало положение, с крака поставени над нивото на матката. Това положение медиците наричат „bed rest” и го препоръчват за подобряване на оросяването на плацентата, особено през втората половина на бременността. Американската асоциация по акушерство и гинекология публикува данни, че майки, които са практикували „bed rest” поне веднъж дневно в рамките на 2 месеца, раждат деца с по-висок коефициент на интелигентност. Чудесно би било, ако, докато релаксирате, слушате приятна музика или се наслаждавате на живописна картина.

ПОДДЪРЖАНЕ ВЪВ ФОРМА

Deteto.info

Колкото сте по-активни по време на цялата бременност, толкова по-добре ще се чувствате и вие и вашето бебе. Винаги когато имате възможност, планирайте някаква дейност на открито. Ходенето е един от най-добрите начини за раздвижване, тъй като то включва цялото ви тяло и прави по-силни мускулите, които участват в родовия процес. Има специални упражнения и пози, които ще ви помогнат да се подготвите за раждането:
Тейлъров седеж: седнете на пода с кръстосани глезени, стъпала прибрани колкото може до тялото. Отпуснете се и останете в тази поза докато се чувствате удобно. Правете това три пъти дневно и го съчетавайте с дихателни упражнения и ароматерапия.
Тейлърови преси: седнете на пода със събрани близо до тялото стъпала. Поставете ръце под коленете си. Натискайте с колене надолу, а с ръце нагоре. Задръжте така докато преброите до три, после отпуснете. Правете по 5-10 повторения, два пъти  дневно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни