►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Осигурете си лятна почивка без излишен стрес

Вече сте на път да излезете в отпуск и да заминете нанякъде да отпочинете? Преди да предприемете обаче каквото и да било пътуване към желаната от вас дестинация за почивка, ще трябва да се сблъскате с водовъртежа от приготовления: покупки, куфари, уговаряне в работата, последни срещи и сделки, сбогувания и какво ли още не. Особено след като сте и бременна, то стресът може дори да се мултиплицира несъзнателно. Не оставяйте вашето състояние в момента да не позволи да се насладите на заслуженото бягство от еднообразното ежедневие.


Осигурете си лятна почивка без излишен стрес

Стресът влияе на нервната система и на здравословното състояние като цяло. Но освен това, според редица изследвания, неспокойствието на бъдещата майка повишава риска от преждевременно раждане и на раждане на бебета с ниско тегло.
За щастие, следвайки някои позитивни препоръки, ще успеете да поддържате нормални нива на стрес, запазвайки равновесието, енергията, спокойствието и сияйния си външен вид през цялото лято.
Когато планирате лятната си почивка първото, което трябва да имате предвид е етапът на бременността, в който се намирате. Специалистите са на мнение, че вторият триместър е най-подходящ за пътуване. През второто тримесечие гаденето, сутрешното виене на свят и умората ще се отшумели, тъй като те са типични именно за първия триместър на бременността, а от друга страна пък, коремът ви още няма да бъде натрапчиво голям и няма да ви пречи да се движите с лекота. Всъщност при всяка жена е различно, всичко зависи от това как се чувствате, как протича бременността ви, какво е здравословното ви състояние и мнението на вашия лекар има голямо значение.
След като имате предвид всичките изброени фактори, остава да изберете и подходящото място, където ще отседнете, което също трябва да е съобразено с вашето състояние. Спа хотелите са доста предпочитани от бременните и са много подходящи за тях. Там ще се насладите на отпускащи процедури, като се предлагат и такива, подходящи именно за бременни жени.

Правете планове

Deteto.info

Преди всичко планирането е много важно. Направете списък на всичко онова, което трябва да направите, след това планирайте как да направите всичко и предвидете свободно време за непредвидени закъснения с някои от нещата, които сте планирали да направите. Най-добре започнете с приоритетите си, като все пак си оставите и време за почивка в промеждутъците. Все пак ще отсъствате само временно, не можете да свършите всичките си ангажименти за лятото преди почивката си, немислимо е да се натоварвате прекалено много, така че махнете от списъка нещата, които не са ви спешни и пътуването и почивката ви не зависи от тях. Ако днес не успеете да направите планираното, оставете го за утре, не трябва да се преуморявате, така само си създавате излишно напрежение, никой все пак не ви гони. Трябва да се съобразите със състоянието си, ако искате нещата да вървят добре.
Не се колебайте да разпределите задачките между членовете на семейството, сега точно не е моментът да се правите на амбициозна и самостоятелна, оставете и половинката си да свърши нещо.

Съвети за едно настина отпускащо и спокойно лято

Съвети за едно настина отпускащо и спокойно лято

Deteto.info

Пийте обилно количество вода, между 8 и 10 чаши дневно. Да си пийвате по малко вода, когато усетите, че нервите ви се опъват, може да се окаже един много здравословен навик, който ще успокоява неспокойствието и напрежението и ще ви помогне да се въздържате от кафе и други калорични ястия, без хранителна стойност, които ви служат за успокоение на нервите.

Редуцирайте кафето. Кофеинът може да увеличи стресовите нива на хормоните и това може да продължи през целия ден и особено да се обостри в часовете са сън, което пък може да доведе и до безсъние, а това определено е много вредно, особено за вашето състояние.

Поддържайте здравословен режим на хранене. Много често свързваме лятната почивка с липса на правила и безконтролно наслаждаване на всякакви удоволствия. Това се отнася и за храненето. Това, че сме във ваканция и сме отишли някъде на почивка, не значи да ядем всичко, което ни се изпречи на пътя, защото здравословната диета не важи само за времето, през което не сме на почивка. Ако следвате тези съвети, тялото и душата ви ще ви бъдат много благодарни:
- Избягвайте тежките храни, богати на мазнини. Задължително въведете в своята хранителна диета протеини, плодове, зеленчуци и хранителни вещества имащи функцията на антиоксидант. Те ще засилят защитите на организма, за да може да се справи със стреса. Витамин С пък поддържа умът и съзнанието свежи. Даже някои изследвания показват, че хората консумиращи редовно портокали (богат източник на витамин С) са по-малко стресирани в сравнение с останалите. Сушените плодове пък са богати на омега-3 мастни киселини и също подържат умствените функции.

  • Други отпускащи храни. Има специфични храни, които стимулират доброто функциониране на нервните клетки, помагайки по този начин на организма да бъде отпочинал и отпуснат, а не под напрежение. Сред тези храни са бананите, бадемите, бирената мая и слънчогледовите семки.
  • Ако се налага започнете да приемате хранителни добавки. Ако вашият лекар прецени, че имате нужда от някаква хранителна добавка, не се колебайте – те съдържат важни минерали, витамини и антиоксиданти.
  • Избягвайте храните, съдържащи много захар и намалете рафинираните въглехидрати, които увеличават нивата на захар в кръвта, вредят на кожата и намаляват нивата на енергия.

Упражнения

Deteto.info

Само малко, ненатоварващо физическо усилие може да направи чудеса с излишния стрес, който ви мъчи. Разходка по морския бряг, плуване в басейна на хотела или разходка в късния следобед из града са много подходящи за вас, за да се разтоварите от излишъка неспокойствие, който опъва нервите ви. Набавете си и някоя книжа с упражнения за бременни, определете си час всеки ден, в който ще ги правите и спазвайте този режим дори и по време на лятната си почивка, ще видите колко релаксиращи и отпускащи са тези упражнения за вас.

Почивката

Deteto.info

Има много случаи, при които стресът е неизбежен, дори и с най-добрата организация, най-добрия режим и най-позитивното поведение. Когато се усетите наистина стресирана и пренапрегната, не се колебайте да:
Пробвате йога за бременни, медитация или друго, което ще ви помогне да постигнете хармония, спокойствие и вътрешен мир.
Накарате ума си да се отпусне. Изберете си удобно място, затворете очи и си представете, че се намирате пред един спокоен океан. Дишайте дълбоко и бавно, вдишвайте през носа и издишвайте през устата.
Наблюдавайте звездите, облаците или морето. Само гледайте, без да правите нищо друго през това време.
Спете достатъчно. Възрастните имат нужда от 8 часа сън и за повечето това е напълно достатъчно. Особено за вашето положение е от съществена важност да се наспивате добре, за да се чувствате отпочинали. Една разходка преди лягане, ще ви помогне след това да спите добре.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни