►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Малко егоизъм не е излишен през бременността!

На бъдещите мами, не само че им се отразява добре да се поглезят малко, но и трябва задължително да го правят.


Малко егоизъм не е излишен през бременността!

Всички внимателни грижи, които положите през бременността си, ще имат благотворно влияние и на бебето. Чрез тялото на бременната се осъществява една своеобразна комуникация между нея и бебето и всичко, което тя прави, се отразява и на него, например: ако прави гимнастика, подобрява дишането на плода; ако се храни здравословно, плодът се развива както трябва; ако си почива, винаги когато има нужда, и търси спокойстрвие, предоставя същото и на бебето. И това ако не са добри основания да се поглезите малко, то кои са тогава? Ще ви предложим няколко трика, които ще ви помогнат да се радвате и да се възползвате максимално от този етап от живота си – бременността.

  • Набавете си повече свободно време - Резервирайте си всеки ден определено време, в което да правите нещо много приятно и релаксиращо за вас, например: да пиете кафе с приятелки, да отидете на кино, да четете книга, да излезете на пазар или пък да се разходите в парка. Това ще се яви като един своеобразен баланс между ежедневните ви задължения и моментите ви за почивка.
  • Направете ставането сутрин удоволствие - Защо ви е да скачате като ужилени от леглото, веднага щом звънне будилникът? По-добре пробвайте да правите като котките – протегнете се сънливо, сгушете се в завивките, изчакайте да се разсъните хубаво и чак тогава можете да си помислите да станете, но бавно и мързеливо. След изпълнението на тези няколко препоръки, вече ще сте готови да започнете деня си с усмивка и ведро настроение.
  • Осигурете свобода за краката си - Разходката сред природата е много важна и действа отпускащо на всеки. Естествено не забравяйте и да се облечете подходящо, забравете за високите токчета, ще ги носите, след като родите. След разходката можете да седнете на една пейка и да се отпуснете. Ако пък ви болят краката, което е нормално през бременността, можете да правите едно лесно упражнение: застанете в изправено положение и започнете да повдигате ту върха на пръстите си, ту петите си, така че тялото ви ще се поклаща напред и назад. Това упражнение можете да правите винаги, когато станете, за да правите нещо, например, докато си миете зъбите.
  • Релаксирайте в банята - Какво е по-хубаво от един отпускащ душ или вана. Напълнете ваната с топла вода, сложете няколко капки ароматни соли и се отпуснете. Подходящите аромати също ще ви помогнат да си отпочинете и да възвърнете силите си – особено ароматът на цитрусови плодове, който действа много отпускащо и релаксиращо, е особено подходящ, ако искаме да се заредим с енергия. Но внимавайте с етеричните масла, защото не всички са подходящи за периода на бременността, по-добре се консултирайте със специалист.
  • Да работят останалите! - Понеже докато сте бременна, особено последните месеци, ще прекарвате повече време вкъщи, това не значи, че трябва да правите основно почистване на къщата, пренареждане на мебелите и смяна на тапетите. Почивката е от съществено значение, за да се чувствате добре през бременността си и вдигането на тежко и непрекъснатото чистене и бърсане на пода не са сред дейностите, които ще се отразят благоприятно на вас и бебето. Ако роднините и приятелите ви поискат да ви помогнат, не отказвайте.
  • Изгонете стреса - През периода на бременността трябва да направите всичко възможно да се “изключите” за всичко онова, което ви изнервя и ви кара де се чувствате напрегнати. Не преувеличавайте проблемите, но и не се занимавайте с проблемите на околните – тази мъничка доза егоизъм ви е крайно необходима, за да сте спокойни, а оттам да осигурите благоприятни условия за развитието на бебето.
  • Един добър масаж... Можете да си правите масаж у дома, а можете да отидете и той да ви бъде направен от специалист. Особено добре ще ви се отрази масаж на главата. Каквото и да предпочетете, ще ви се отрази добре и ще се поглезите заслужено.
  • Говорете на бебето - Бъдещото ви бебче чува много добре гласа ви, така че защо да не му поговорите. Можете да му разкажете каквото си искате – така и бебчо ще се чувства спокоен, а и вие ще релаксирате. Освен това, не забравяйте, че дълбоката връзка на майката и бебето се заражда още докато то е в утробата й.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни