►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Емоциите през бременността

Това е именно идеята – доста странното емоционално състояние, в което изпада жената и което я кара винаги да е обзета от силни чувства, лоши или добри. Започва се една честа смяна на настроения и силна раздразнителност. Като начало можем да разделим бременността на три триместъра, като всеки един от тях се характеризира с конкретни промени, било то физически или емоционални.


Емоциите през бременността

През първия триместър

Deteto.info

През този период на бременността се появяват някои физически неразположения: умора, гадене, повръщане и болки в гърдите. Тези неразположения се срещат почти при всяка бременна. Много често в този период може да се появи и лека депресия без видима причина. Като цяло се приема, че резките промени в настроението през бременността са резултат от хормоналните промени в организма на жената. Двата хормона, които имат основна функция през деветте месеца на бременността, са естроген и прогестерон. Заради тях бременната преминава от силна радост към тъга, без да има причина за това. Обикновено бременните жени изпадат в тъга и се чувстват нещастни, без да има мотив за това. Последното най-вероятно доста пречи на техните половинки, които, тъй като не разбират какво точно става, се чувстват безсилни. В такива моменти обаче, тяхната помощ е от съществено значение, защото бременната жена трябва да чувства опора до себе си и да се чувства обичана и закриляна. В този период, жената все още не осъзнава какво точно се случва, тя се чувства неспокойна и несигурна. Страхува се от бъдещата си роля на майка, не знае дали ще се справи. И всичко това е нормално. Всеки човек се страхува от неизвестното. Но така или иначе тези колебания дали сте готова да станете майка или не, ще се изпарят в момента, в който за първи път чуете как бие сърчицето на мъничето в корема ви.

През втория триместър

Deteto.info

Този период е доста по-спокоен от предишния. Сутрешните неразположения малко по малко изчезват и намалява рискът от спонтанен аборт. Най-важното сега е да усещате движенията на бебето и непрекъснато да следите за това (това започва след 20-та седмица). Усещането на движенията на плода предизвиква важни промени при жената: това е моментът, в който бебчето вече се възприема като реален човек, а бъдещата мама вече е изпълнена с ентусиазъм и нетърпение да види своето мъниче. През този период жената се чувства по-енергична и много по-добре от предишните три месеца. Някои бременни вече започват да носят дрехи за бременни в този период, въпреки че все още коремът им не е голям. Все пак знаете, че не трябва да носите тесни дрехи, които да притискат корема. Освен това бременната вече започва живо да се интересува от това какво е необходимо за отглеждането на бебето, иска да разбере как да полага грижи за мъника, за да е подготвена, когато моментът дойде, а през втория триместър е и времето, когато майките вече могат да започнат да посещават и училище за бременни.

През третия триместър

Deteto.info

чувството на гордост и в същото време чувството на безпокойство и изнервеност, са основни за този период. Колкото повече расте коремът на бременната, толкова повече внимание започва да получава тя от околните: правят й място в градския транспорт, помагат й с багажа и... изобщо целият свят изглежда зависим от нея. Доста жени наистина имат нужда от това внимание и помощ, приемат го като привилегия, която се пада на всяка жена в нейното положение; а други пък се чувстват неловко в такива ситуации, когато целия явтобус се втурне да помага и станат център на вниманието, дразнят се от факта, че хората ги приемат за по-различни и ги третират едва ли не като болни. Но, “различни хора, различни идеали”.
През последните седмици от бременността, нарастват страхът и притесненията на жената. Може да се появи безсъние, било то заради това, че на жената вече й е трудно да легне в удобна за нея поза, било то от безпокойство и т.н. Освен това жената вече започва да се чувства много уязвима, а също се приема и за грозна и вече не толкова атрактивна за своята половинка. Ето защо в този период жената има нужда отново от повече внимание и нежност. А, да не говорим и за страха и безпокойството от самото раждане, от болката и от всичко останало, което съпътства едно раждане. През последния месец от бременността, майката е много изнервена и притеснена за здравето на бебето си и за това дали раждането ще мине гладко и без усложнения.

Нямаме никакво основание да корим бременната за нейното променливо емоционално състояние и изнервеността й, защото това, което й предстои, колкото и прекрасно да е то, ще е изпълнено и с много трудности, с които тя трябва да се справи. Да станеш майка е един много щастлив момент, но и една нова несравнима отговорност – да си родител, да отговаряш за живота и благосъстоянието на един човек, да носиш отговорност за живота му. Това преобръща досегашния живот на всяка жена, защото когато тя стане майка, сякаш се ражда за втори път, сякаш става друг човек, тя вече има нова и много важна ‘мисия’, която трябва да изпълни на този свят.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЖЕНАТА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЖЕНАТА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Deteto.info

Бременната жена трябва да се грижи много за здравето си, трябва да се храни качествено и здравословно, трябва да бъде много внимателна във всичко, което прави, защото тежкото физическо натоварване може да навреди на плода. До тук добре, но не по-малко важно е и нейното психическо състояние, на което също трябва да се обърне голямо внимание. Емоциналното състояние на бременната е доста нестабилно през определени периоди на бременността. Кои са най-честите емоционални състояния при бременната?

ЧЕСТИ И РЕЗКИ ПРОМЕНИ В НАСТРОЕНИЕТО

Deteto.info

Сигурно много пъти сте чували или чели, че тези промени в настроението се дължат на хормоните, но до каква степен това е така? Хормоните, отделяни през бременността, са изключително много и изглежда, че те наистина влияят на настроението:

  •   Адреналин – най-вероятно ще ускори сърцебиенето; може да се появи чувство за стрес и изнервеност
  •   Ендорфин – може да предизвика чувство за едно много добро настроение
  •   Кортизол – има стимулиращ ефект
  •   Естроген – има възбуждащ ефект. Взаимодейства с прогестерона, на който се приписва, че има успокояващ ефект
  •   Пролактин – отделя се, за да подготви лактацията, взаимодейства си с допамина и има възбуждащ ефект

 Хормоните си взаимодействат помежду си и по този начин се получава нестабилното емоционално състояние, изразено в честите промени в настроението.

СИЛНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

СИЛНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Deteto.info

Бременната жена често се чувства уязвима, чувствителна, много често очите й се напълват със сълзи без причина. Няколко са факторите, които могат да са причина са силната чувствителност:

  •   Биологичен – бременността е част от житейския опит на жената. Често бременната е по-чувствителна към средата си, чувства се незащитена.
  •   Психологичен – средата непрекъснато идеализира майчинството, а то е толкова голяма психологическа стъпка, че често е много трудно да се поеме от майката, която в първите моменти е стресирана и объркана. Според специалисти, бременността ‘съживява’ конфликтите и трудностите от детството, които дълго време са се намирали далеч от съзнанието и се изгражда една нова позиция в света.
  •   Физическите промени – тялото на бременната се променя до неузнаваемост. На някои жени им е малко по-трудно да го възприемат и имат усещането, че това тяло не е тяхното, че не могат да го контролират.

Променят се вижданията за някои неща – бременната малко по малко започва да изпитва майчински чувства. Тя става по-критична към средата, която я заобикаля, защото там вече ще расте нейното дете и тя и то ще се сблъскат с много проблеми.

ЕУФОРИЯ

Deteto.info

Чувстваш се щастлива, хората около теб те виждат да грееш – явно си от тази категория жени, за които бременността е синоним на пълнота и разцвет.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни