►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Депресия по време на бременност

За следродилната депресия всички сме чували, а някои и сме я преживели, но се оказва, че депресията по време на бременността също не е толкова рядко явление, за колкото я мислим. Според различни изследвания се оказва, че една на всеки пет бременни страда от депресия или само от някои от нейните симптоми. Навременното и адекватно третиране още от момента на установяването на симптомите ще предотврати негативните ефекти върху здравето на плода и това на майката.


Депресия по време на бременност
Има ли всъщност депресия

Има ли всъщност депресия

Deteto.info

Често се оказва доста трудно да се диагностицира депресията по време на бременност, тъй като някой от нейните симптоми са нормални за този период, като например промените в апетита, безсъние, променливи настроения, умора и т.н.

Някои от най-честите симптоми на депресията са:

  • Проблеми с концентрацията
  • Силно и мъчително безпокойство
  • Раздразнителност
  • Безсъние, проблеми със съня или обратното – прекалена сънливост
  • Умора
  • Промени в хранителните навици
  • Загуба на интерес или липса на удоволствие от дейности, които са ни били приятни
  • Крайни промени в настроенията
  • Тъга
  • Негативни мисли

Трябва да се различава леката форма на депресия от тежката, при която като цяло жената следва нормалния си ритъм на живот, но понякога не може да доведе дейностите си и задачите си докрай, разсейва се с негативни мисли, претърпява неуспех и след това не се чувства добре от това. Тежката депресия влияе на способността на жената да работи, да учи, да спи, да се храни и да се наслаждава на любимите си неща.

Кои са основните причини за депресията по време на бременност

Deteto.info

Въпреки че за по-голямата част от жените бременността е един прекрасен период, за други той може да бъде един етап на мъчение и трудна за понасяне депресия. Според последни изследвания 105 от бременните жени преживяват депресия, особено между шестата и десетата гестационна седмица и през третия триместър, когато тялото се подготвя за раждането и появата на бебето.
Освен това се смята, че 50% от жените, страдали от депресия през бременността си, ще развият и следродилна депресия, но този процент се редуцира на едва 2%, ако се приложи едно адекватно психотерапевтично лечение.
Основните фактори, които биха могли да бъдат причина за появата на депресия през бременността са: наличието на предишни подобни случаи в семейството, проблеми в семейната двойка или финансови такива, скорошни неприятни събития, проблеми със здравословното състояние през бременността, тъга по загубата на предишна бременност, хормонални промени, стрес, предизвикан от лечение на безплодия и т.н.

Бременност и антидепресанти

Deteto.info

Депресията може да бъде третирана по различен начин, но ако се отнася за бременна жена, трябва много да се внимава с лечението, за да не навреди на плода. Най-доброто, ако не става дума за тежка депресия, е индивидуалната терапия, семейната или груповата. Ако обаче тези лечения не помогнат, то трябва много внимателно да се обмисли евентуално медикаментозно лечение и кое би било най-подходящото, тъй като много често най-добрите за състоянието на жената лекарства се оказват вредни за плода.

Негативни последици

Негативни последици

Deteto.info

Много е важно при наличие на депресия жената да получи помощ и да следва адекватно лечение, за да се излекува. В противен случай нещата биха се влошили, а и ще последва следродилна депресия в малко по-късен етап.
Депресията носи риск за бременната и бебето, особено ако не се лекува: неадекватни пренатални грижи, прееклампсия, недостатъчно тегло на бебето, вредни хранителни навици и т.н.
Според много изследвания при бебетата, родени от майка, страдаща от депресия, има риск за здравето им и за тяхното нормално развитие. Според проучвания тези бебета могат да са по-раздразнителни, да са малко активни, в сравнение с останалите.
Според едно изследване жените, които по време на съзряването си са били по-агресивни и проблемни, са изложени на по-голям риск от появата на депресия през бременността.

Депресията може ли да бъде избегната

Deteto.info

Един от начините да бъде избегната появата на депресия, е комуникацията с половинката, както и с лекарите, за всички безпокойства, съмнения и страхове, които има жената и то веднага щом се появят.
Освен това жената трябва да има емоционалната подкрепа на приятели и роднини, трябва да продължи нормалния си ритъм на живот, да излиза, да се забавлява и изобщо да има социален живот. Бременната жена трябва да бъде максимално отпочинала и спокойна. Непрекъснатите притеснения водят до появата на безпокойство, а с това се появяват и промени в настроенията, тъга и т.н. Затова е от решаващо значение през бременността си жената да обръща максимално внимание на здравето си с подходяща хранителна диета, физически упражнения, пълноценна почивка и практикуването на антистрес дейности, като йога например. Не е хубаво през бременността си жената да преживява големи промени, като преместването в друго жилище или населено място, смяна на работата и т.н.
И накрая защо просто не си направите един дневник на бременността си, той би ви се отразил добре, тъй като ще ви даде възможност да излеете чувствата и емоциите си в моментите, когато няма към кой да се обърнете.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни