►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво да попитаме в дните на отворени врати в родилния дом

Раждането е много важен момент за всяка жена. Готвим се да станем майки още преди да сме родени, така че особено първото раждане е момент както чакан с нетърпение, така и с известно притеснение.


Какво да попитаме в дните на отворени врати в родилния дом

Раждането е много важен момент за всяка жена. Готвим се да станем майки още преди да сме родени, така че особено първото раждане е момент както чакан с нетърпение, така и с известно притеснение. Вълнува ни как ще протече, какво ще се случи с нас, дали наистина боли толкова много, колкото разказват, в каква обстановка ще се случи, къде ще прекараме времето след това.

Дните на отворени врати
Дните на отворени врати в родилните отделения се случват във все повече болници в страната ни. Тогава майките имат възможност да разгледат условията, в които могат да изберат да родят, да се запознаят с представители на медицинския персонал, да зададат вълнуващите ги въпроси. Рядко персоналът говори по своя инициатива за кърменето, така че майките са тези, които би следвало да питат. В тази връзка ще се опитам да обобщя няколко въпроса, които може да бъде полезно да бъдат зададени на персонала, за да се придобие представа как може би ще започне кърменето.

Въпрос: Колко време ще сме разделени с бебето след раждането?
Защо да попитаме това: Първото поставяне на бебето на гърдата в идеалния случай следва да бъде в рамките на първия час след раждането. В много малко български болници, обаче това е практика. Все пак е важно майките да се информират за процедурата на събиране на майка и бебе след вагинално или оперативно родоразрешение, когато няма усложнения при нея и/или бебето. Обичайно това зависи от състоянието на майката, кога ще бъде заведена в стаята си за престой и най-вече от това как се чувства след раждането и дали се е раздвижила. Колкото по-бързо се съберете с новороденото си, толкова по-лесно може да бъде началото на кърменето.

Въпрос: Заедно ли ще бъдем с бебето по време на престоя си?
Защо да попитаме това: Когато мама и бебе са заедно, те имат възможност да започнат да се опознават още в първите си дни заедно. Така мама се научава да разпознава сигналите на своето бебе, има възможност да му предлага да суче при ранните белези за глад и изобщо да се грижи сама за него. Ако все пак болничните условия не позволяват това, храненето на бебето се извършва според установения в отделението режим (най-често на 3 часа с пауза от 12 ч. вечерта до 6 ч. сутринта). Може да ви бъде полезно да намерите информация за събуждане на поспаливо бебе или как да му помогнете да засуче, ако то не проявява интерес към гърдата, когато сте заедно за кърмене.

Въпрос: Как са облечени бебетата по време на престоя си в болницата?
Защо да попитаме това: Има отделения, в които все още се практикува повиването на бебетата в пелени. Ако това е така – попитайте има ли възможност да донесете изпрани и изгладени дрешки от вкъщи, с които да се облича бебето. С облечено бебе ще имате повече възможности да се опитате да намерите удобна поза за кърмене, особено, ако са ви приложени определени интервенции по време на раждането (секцио, епизиотомия) или все още имате абокат на ръката. Намерете информация за различни пози за кърмене, може да ви бъдат полезни, ако се наложи да търсите комфортна поза за себе си и бебето в зависимост от това как е протекло раждането.

Въпрос: Към кого мога да се обръщам, когато имам въпроси свързани с кърменето?
Защо да попитаме това: Всяка родилно и неонатологично отделение работи по различен начин. Добре е да знаете предварително какви са обстоятелствата именно в това, в което сте избрали да родите. По принцип, за родилките се грижат акушерките от родилно отделение, а за бебетата – неонатологичните сестри или акушерки от неонатологично отделение. Акушерките от родилно, например могат да бъдат полезни при въпроси, свързани с препълнени гърди или разранени зърна или кога ще бъде махнат абокатът от ръката ви, а неонатологичните сестри или акушерки от неонатологично отделение – за позициониране на бебето или обща помощ в грижите за него. Това обаче е само по принцип – поинтересувайте се към кого ще следва да задавате подобни въпроси именно в избраното от вас родилно отделение. За родилния дом може да бъде добра идея да вземете някои информационни материали за кърменето (например списание или брошури на Ла Лече Лига, за да имате под ръка номера на националния телефон на организацията или този на Лидер-консултант или помощник за кърмене, с когото да поддържате връзка).

Въпрос: Как се храни бебето, ако се наложи престой в интензивен сектор?
Защо да попитаме това: В повечето случаи в подобна ситуация бебетата се хранят изкуствено – т.е. с адаптирано мляко, докато в този момент те имат нужда от майчина кърма. Тя е най-полезното и подходящото за него в този момент и е добре да изясните политиката на отделението по повод на храненето с кърма на бебета в подобно положение. Бъдете смели – попитайте дори дали в подобна ситуация се практикува кенгуру грижа!

Въпрос: Дават ли се добавки на бебетата от вода или изкуствено мляко? Можем ли да откажем дохранването?
Защо да попитаме това: Според препоръките на Световната здравна организация, УНИЦЕФ и ред национални органи и педиатрични асоциации по света, даването на вода или изкуствено мляко на новородени е неуместно, крие рискове и застрашава кърменето. В случай, че бебето не наддава - според установените болнични норми – майката може да потърси информация за подобряване на кърменето, както и да откаже да дава добавка. Обичайно в дългосрочен план това е по-ефективната мярка, вместо дохранването с изкуствено мляко.

Въпрос: Бременна съм с близнаци/тризнаци и се интересувам дали ще има възможност да се хранят с майчина кърма през първите дни и ще получа ли помощ за поставянето им на гърда?
Защо да попитаме това: Многоплодните бременности обикновено завършват с планово Цезарово сечение, преди термин. В зависимост от рожденото тегло на бебетата и състоянието им, те прекарват известно време в интензивния сектор. Следва да се информирате за това има ли възможност да донесете свои пособия за хранене на бебетата – алтернативни, като чашки, спринцовки, капкомери или обичайни, като шишета – които да се стерилизират и използват за хранене на бебетата. Хубаво е поставянето на гърдата и първите проби да се организира кърменето на повече от едно бебе, да се опитат възможно най-скоро след раждането. Затова и се поинтересувайте дали персоналът ще може да ви бъде полезен. Все пак потърсете и предварително подходяща информация от други източници.


С качествените въпроси, които задаваме на медицинските лица, може би с времето ще успеем да променим нагласите им към жените. Бременността, раждането и кърменето са на първо място естествени, а не болестни процеси и наше право е да бъдем добре информирани и да избираме. Точно поради подобна причина може би и в наши дни началото на кърменето сериозно се подценява. Мнимата сигурност на изкуствените млека, медикализирането на раждането и кърменето и недобрият старт може би са основните причини, поради които жените, ако кърмят – то често не е за дълго.

Мислим и планираме бременност и раждане, но рядко отделяме внимание на това, което следва след тях. А като че ли нямаме нужда от много – малко морална и информационна подкрепа могат да бъдат напълно достатъчни. Съвременните жени имаме нужда да си повярваме, че можем да кърмим – точно както са го правили нашите предшественички през последните, повече от 4 милиона, години. Положителната нагласа в духа на „аз мога“ може да бъде много полезна в подобен момент. Подходящо място да чуете добрите истории на кърменето, да го видите с очите си и да се вдъхновите са срещите на Ла Лече Лига. При нас, освен морална подкрепа, ще намерите и информация – не само теоретично и практически доказаните факти за кърменето, но и най-ценното – майчините истории, опит и усещане за този естествен процес на взаимовръзка между майката и нейното бебе. На нашите срещи можете да получите от списанието на Ла Лече Лига България – „Кърменето от А до Я“ – безценен спътник за началото на кърменето! В случай, че във вашето населено място не се провеждат наши събития, погрижили сме се да бъде достъпно и в електронен вариант на страницата ни в интернет на адрес  http://lalechebg.com/2012/06/sp-br1/.

 Автор на статията е Миряна Машева,  Ла Лече Лига Лидер, консултант по кърмене


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни