►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грижи за очите на бебето

Деликатността на бебетата винаги събужда у нас силен покровителски инстинкт. Да си родител означава да искаш най-доброто за своето детенце. Затова го обгръщаш с грижи и ласки, за да расте здраво и щастливо. А очите на бебето са много чувствителни и имат нужда от специални грижи.


Грижи за очите на бебето

Клепачите и миглите предпазват окото от замърсявания и проникването на силна светлина. Честото движение на клепачите, което почти винаги е несъзнателно, овлажнява повърхността на окото чрез слъзната течност, а пък миглите предпазват от проникването на замърсени частички в окото. А в съвкупност клепачите, миглите и слъзната течност предпазват очите от изсушаване и от замърсяване. Но все пак и клепачите са много деликатни, тъй като кожата, която ги покрива е много фина. Ето защо с деликатните очи на бебето трябва да се отнасяме много внимателно. През първите няколко години от живота на детето слъзните жлези произвеждат повече течност, отколкото при подрастващите и възрастните. Понякога малките слъзни каналчета не позволяват нормалното преминаване на слъзната течност, а това е често срещано при бебетата и е причината за по-голямата чувствителност на техните очи към инфекции. Ето защо правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Най-често срещания проблем при бебетата са запушените слъзни каналчета – заради непрекъснатото наличие на голямо количество сълзи, които не могат да изтекат по естествения начин и заради т.нар. дренаж, който се получава от окото към вътрешността на носа. Не се притеснявайте, тъй като това се получава при 90% от децата до 1 годинка. Но запушването на слъзните канали може да установи само вашия педиатър, който ще ви препоръча и най-добрата хигиена, която да следвате. С времето това запушване се овладява спонтанно.

Хигиената на очите на бебето се състои в няколко стъпки, които да следвате

Deteto.info
 • Почиствайте очите на бебето с вода или физиологичен разтвор
 • Масажирайте нежно стената на носа, която е най близо до окото, където се намират слъзните каналчета
 • Почиствайте клепачите и миглите със стерилни кърпички – така ще премахнете бактериите, които се намират във външната част на очите
 • Извършвайте тези действия 2-3 пъти дневно, защото така ще защитите бебето от инфекции. Почиствайте всяко око от слепоочието към носа и с отделна кърпа, за да не минават микробите от едното око на другото.

Зрението на бебето

Deteto.info

Новороденото бебе няма добре развито зрение, но може да вижда ясно предмети, които се намират на 20-25 см разстояние. Също така не различава цветовете, тъй като и системата му за перцепция на цветовете не е напълно развита. Затова е важно да стимулирате зрението на бебето като застанете на такова разстояние, на което то може да ви вижда и да му показвате различни интересни предмети, на които то да реагира. През първите няколко месеца от живота на бебето зрението постепенно ще се развие:

 • При новородените – могат да спрат погледа си на някой предмет и да го следват ако се движи
 • През първите няколко седмици – бебето вече може да фокусира близки дистанции, но все още са неясни
 • На 3-4 месеца – зрението започва да става по-ясно и бебето може да движи очите си в различни посоки
 • На 6 месеца – зрението вече е развито и продължава развитието на умението да интерпретира различните образи, които вижда

 

Стимулиране на зрението на бебето през първата година от живота му

Deteto.info

През този период бебето се заглежда в много цветни предмети със силни контрастни цветове; неща, които се намират на по-голямо разстояние, не са му интересни.

През първата година от живота на бебето е добре да стимулирате зрението му с:

 • Кукли, мобилни телефони, предмети и играчки с контрастни цветове (комбинации като бяло и червено или пък жълто и кафяво)
 • Добро осветление в стаята на бебето
 • Сменяйте мястото на люлката или креватчето му, за да може бебето да вижда различни панорами
 • Говорете на бебето, когато се приближавате към него или пък, когато токущо влизате в стаята му
 • Застанете пред бебето и, когато почувствате, че то е забележило вашето присъствие, започнете да движите главата си, така че то да ви следи с очи. Това упражнение ще стимулира зрението му и умението му да движи очите си и изобщо погледа си
 • Движете пред очите на детето някакъв светещ предмет, така че то да следва светлината. Можете да купите и от тези лампи с отворчета, които разпръскват из стаята светлинки с различна форма, които се движат
 • Можете също да сложите малко огледалце пред детето – това сигурно ще привлече погледа му
Стимулиране на зрението при деца между 1 и 2-годишна възраст

Стимулиране на зрението при деца между 1 и 2-годишна възраст

Deteto.info

На тази възраст детето започва да се заглежда и по предмети, които се намират на по-голяма дистанция. А това е, което ще стимулира детето да лази, в последствие да ходи и да тича. Детето ще започне да координира очи и ръце, тоест, ще иска да пипне това, което види. Вече ще се занимава с играчките, ще си дава сметка за тяхната форма и размер. Така вече можете да стимулирате зрението му с:

 • Играчки, по които детето да се катери; играчки, които трябва да слага една в друга или пък, които имат копчета, които трябва да натиска
 • Слагайте интересни предмети далеч от детето, за да може то само да положи усилие да ги вземе. Осигурете му достатъчно пространство, за да може да се движи свободно и да “изследва” това, което го заобикаля. Казвайте му точните наименования на предметите, които вземе. Това упражнение ще спомогне за координирането на зрението с речта
 • Показвайте му предмети с контрастни цветове, блестящи, светещи
 • Играйте с топка, за да може детето да я следва с очи и да се опитва да я рита или пък да я хваща

Ежедневната грижа за очите е една от многото, които трябва да положите при отглеждането на детето, а и е една от най-важните. Трябва да се опитвате всячески да стимулирате зрението му с най-различни упражнения и интересни предмети. Знаете, че бебетата и малките деца са безкрайно любознателни и им е интересно всяко ново нещо, така че ви остава само да съчетаете полезното с приятното, като им осигурите играчки и интересни забавления и по този начин да стимулирате зрението им и изобщо цялостното им развитие.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни