►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Ротавирусна диария при кърмачета

Най-честата причина за остра диария при малки деца и бебета е ротавирусната инфекция. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди да навършат 5-годишна възраст.


Ротавирусна диария при кърмачета

Болестта се проявява най-често като водниста диария, коремни болки и повръщане, повишена температура, като са възможни и гърчове. Колкото са по-малки децата и с по-ниско тегло при раждането, толкова по-тежко е протичането. Наблюдава се обезводняване, загуба на тегло и дори смърт.

За съжаление след преболедуване на инфекцията, при бебетата следва период на трудно и мъчително захранване, което може да доведе до трайно изоставане в теглото и ръста на кърмачето. В до 20% от случаите, децата развиват лактозна непоносимост, което може да стане причина за калциев дефицит в организма и развалени зъбки на по-късен етап. След прекарване на ротавирусна диария е възможно да се провокира появата на различни алергии, включително към белтъка на кравето мляко. При генетично предразположение се провокира и диабет тип І.

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху зеленчуци в хладилника оцелява 30 дни, в канализацията е жизнен поне 2 месеца, а върху сухи и гладки повърхности, живее 10 дни. Това е и причината освен в обществото, ротавирусът да е често срещан и в болнични условия, където става причина за вътрешноболнични инфекции. Затова не е изненада и фактът, че една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива при постъпване на детето в болница за лечения на друго заболяване.

Макар да не съществува противовирусно лечение на ротавирусните гастроентерити, често при малките деца се налага оводняване (рехидратация) да се провежда на системи в болнични условия. Прекараната ротавирусна инфекция прави протичането на следващата по-леко, но не предпазва от повторно заразяване. При новородените инфекцията протича безсимптомно и по-леко, поради протективната роля на майчините антитела и незрелия гастроинтестинален тракт, докато 70-80% от случаите на ротавирусна диария засягат деца във възрастта 6-24 месеца. С цел намаляванене на хоспитализациите по повод ротавирусни диарии, както и последиците от тях за бебето, СЗО, Европейското дружество по детски инфекциозни болести и Министерство на здравеопазването на България препоръчват ранна защита на кърмачетата, чрез ваксинация срещу ротавирус. Според световните и европейски препоръки, имунизационният курс, състоящ се от две дози поставени през устата, трябва да започне още след навършване на 6-седмична възраст на детето, за да завърши преди бебето да навърши 6-месечна възраст, когато протективната роля на майчините антитела намалява и децата стават най- уязвими за инфекцията.

Ранната защита на кърмачетата чрез ротавирусна ваксина ги предпазва до 100% от хоспитализации по повод на ротавирусни диарии и ограничава по- следиците, свързани с преболедуването на тази инфекция.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни