►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Истинската същност на коликите

Думата колики е с гръцки произход (kolikos гр – болки в колона, част от дебелото черво). До скоро никой не обясняваше какво точно представляват бебешките колики.


Истинската същност на коликите

Някои лекари се шегуват, че колики е шестбуквена дума, използвана от ”другите” лекари, за да не кажат “не знам”. Коликите се проявяват при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола, няма установена пряка зависимост между естеството на бебешката храна, тоест, дали бебето е кърмено или е на изкуствено хранене.

Tова състояние се проявява обикновено през втората седмица от живота на бебето (може и по-рано) и продължава от  няколко седмици до няколко месеца. При 60% от бебетата най-тежкият етап на коликите е до 3-тия месец, а  при 90% този проблем не съществува след 4-тия месец. Болките настъпват внезапно и се придружават от силен и продължителен плач, свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят неколкократно през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове. Често бебето е с подуто коремче.
Тези смущения са свойствени за периода на адаптация на храносмилателната система и се дължат на ферментативните процеси в червата и последващите усилени перисталтични вълни и чревни спазми. Коликите са нормално физиологично явление при бебетата, особено в първите месеци от живота им. Коликите са резултат от значително раздуване на червата от газовете, образувани при млечната ферментация на майчиното мляко.
Сигурни са две неща: първо – бебето изпитва болки в червата; второ – бебето е изключително раздразнително.

Да се съветва семейството

Да се съветва семейството

Deteto.info

Непрестанният плач в едно с болката, която изпитва бебето, може да навреди на връзката родител-дете, да бъде причина за дисхармония в брака и да увеличи риска от неправилно отнасяне с бебето. Непрестанният плач води до появата на т.нар «ШЕЙКЪН БЕЙБИ СИНДРОМ» или синдрома на «друсаното бебе», който често е причина за сериозни нарушения в бъдещото физиологично развитие на детето.  
 Преди да се пристъпи към различни видове експерименти и терапии, като смяна на кърмата със заместители, лекарствени терапии и масажи, промяна стойката на бебето, е необходимо да се установи естетството на детския ПЛАЧ.

Основно оплакване на родителите е продължителият плач на бебето, започващ обикновено през първите 2 седмици. Макар, че детето може да плаче през целия ден, пиковият момент е регистриран в късния следобед или вечерта. Плачът е силен и пронизителен, и продължава с часове. Често е съпътстван със свиване на коремните мускули и сгъване на краката, повдигане на главата, зачервяване на лицето и отделяне на газове. Други симптоми са неспокоен сън и трудности при хранене.

Когато БЕБЕТО плаче и това е в резултат на колики: плачът е силен и продължителен; лицето му е зачервено , дори пламтящо; присвива колене кьм коремчето си или ги държи изпънати и неподвижни; коремчето е твърдо на пипане; коремчето е подуто; изпуска газове; около устата се наблюдава посиняване (при малките бебета); ръцете понякога са стиснати в юмрук.


Коликите не са болест, а състояние на неудържим плач на здравото бебе. За КОЛИКИТЕ, като причина за плача на бебето, може да се говори ако: БЕБЕТО е по-малко от пет месеца; БЕБЕТО плаче повече от три часа на ден; БЕБЕТО плаче винаги след хранене; БЕБЕТО плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ; БЕБЕТО плаче  в продължение на три или повече дни от седмицата; БЕБЕТО плаче  по този начин през последните три седмици; БЕБЕТО плаче и няма медицинска причина за това. Много е важно при определяне естеството на плача на бебето да се има предвид правилото на трите тройки въз основа на  критериите на Wessel. 


За всяка майка е важно да установи, дали непрестанният плач е вследствие на колики. В противен случай е наложителна спешната консулатция със специалист-педиатър. Особено подчертани са коликите при безразборно кърмените и прехранвани деца, както и при невропатичните деца. При лакомото сучене от гърдата или биберона, бебето гълта въздух, което също е причина за поява на колики. Коликите могат да станат причина за отказ от гърдата или биберона. Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспазъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към мляко, различно от майчиното.  При такава непоносимост, освен колики, се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничават физиологичните колики от парафизиологичните състояния на бебето и някои болести на коремните органи. При вземане на решение, че плачът на вашето бебе е резултат от колики, се посъветвайте и с лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни