►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебето плаче: каква може да бъде причината?

Плачът е един от малкото начини, по които вашето новородено комуникира с вас. Всеки родител се стреми да разбере защо бебето плаче и как да помогне. От специалистите на Galen ще разберете кои са често срещаните ситуации, които може да накарат вашето бебе да плаче и как може да ги облекчите.


Гладно е

Гладът е основна и най-лесна за разпознаване причина. Новородените и малките бебета имат малки стомахчета и се нуждаят от по-чести хранения – понякога на 2-3 часа, включително и през нощта. Признаците на глад може да включват неспокойно смучене на палци или ръце и отваряне на устата при докосване на лицето, търсене с уста на гърдата или бутилката. По тази причина някои педиатри препоръчват хранене "на поискване" или всеки път, когато изглежда, че бебето плаче, защото е гладно. 

Колики

Коликите са често срещано състояние при новородените, което ги кара да плачат и да присвиват крачета. Те се появяват внезапно, най-често вечер, като причиняват значително неудобство и дискомфорт и може да продължат няколко часа. Въпреки че са изтощителни за родителите, има стратегии, които може да помогнат за облекчаването на симптомите:

 • успокояваща позиция – държането на бебето вертикално или "през рамо" може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Други позиции включват леко притискане на коремчето към предмишницата или полагането му по корем върху краката ви, докато нежно масажирате гърба му;
 • нежен масаж на коремчето – масажирайте коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, за да стимулирате храносмилането и да облекчите натрупването на газове;
 • капки против колики – популярен метод, който е особено полезен в борбата с този проблем. Те съдържат съставки, помагащи за облекчаване на газовете и спазмите в стомаха. Можете да откриете ефикасни капки за колики в Galen.

Помнете, че въпреки че коликите са предизвикателство за родителите, те са временни и обикновено изчезват след третия или четвъртия месец. Обръщайте специално внимание на нуждите на вашето бебе и се консултирайте с педиатър, ако имате притеснения относно неговото здраве или хранене.

Има нужда от смяна на пелени

Мокрите или замърсени пелени са една от основните причини бебето да плаче. Редовната им проверка и смяна осигурява комфорт и предотвратява възможни раздразнения на кожата. А ето какво още:

 • използвайте качествени пелени – инвестирайте в качествени, абсорбиращи пелени, които предпазват нежната бебешка кожа от раздразнения и осигуряват комфорт през целия ден и нощ;
 • нежно почистване – използвайте нежни мокри кърпички, които не съдържат алкохол, или топла вода за почистване на кожата при смяна на пелената, за да предотвратите раздразнения;
 • редовна смяна – дори да не изглежда прекалено мокра или мръсна, редовната смяна на пелената на всеки 2-3 часа ще предотврати неприятни усещания и ще сте сигурни, че бебето ви е винаги чисто и се чувства комфортно.

Има нужда от сън

Плачът често е сигнал, че е дошло време за сън, но умореното бебче не успява да заспи самостоятелно. Успокоението и подготовката за сън са ключови за облекчаване на това неразположение. Ето как може да помогнете:

 • установяване на ритуал – рутината преди лягане, като например къпане, четене на приказка или пеене на приспивна песен, може да помогне на бебето да разпознае, че е дошло време за сън;
 • тиха обстановка – уверете се, че стаята е достатъчно тиха и комфортна, с подходяща температура и меко осветление, което създава идеални условия за сън;
 • избягване на стимулиране – непосредствено преди сън, избягвайте активни игри и вълнуващи дейности, които може да стимулират бебето и да му попречат да заспи.

Никнене на зъби

Това е естествен, но доста болезнен процес от растежа на бебето, който обикновено го кара да плаче. Ето няколко начина да облекчите този дискомфорт:

 • масаж на венците – нежният масаж с чист пръст или напръстник може да предложи временно облекчение на болката при никнене на зъбки;
 • охладени гризалки – студената гризалка, която е безопасна за дъвчене, може да намали възпалението и да облекчи болката;
 • специални гелове – има специални гелове за никнене на зъби, които може да носят облекчение, но винаги трябва да се използват по предписание на педиатъра.

Разбирането на причините, поради които вашето бебе плаче неутешимо, и правилните начини за справяне с тези ситуации могат значително да успокоят родителите и да облекчат ежедневието им. Galen препоръчва да се обръща внимание на здравословното състояние и при постоянен и необясним плач консултацията с лекар е задължителна. Всяко бебе е уникално и понякога може да отнеме време, за да разберете защо плаче и какво точно му е нужно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни