►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Преходното мляко – първата голяма промяна в храненето на бебето

След четвъртия или шестия месец хранителните нужди на детето нарастват и трябва неговата диета да бъде плавно адаптирана към тях. До този момент кърмата или млякото за кърмачета са били единствената храна за бебето. След като навърши четири месеца, въпреки че млякото остава основна храна за бебето, вече можем да въведем нови храни в неговата диета и постепенно да заместим млякото за кърмачета с преходно мляко, подходящо за около шестмесечна възраст и съдържащо всички необходимо за бебето на тази възраст.


Преходното мляко – първата голяма промяна в храненето на бебето

Неговата първа голяма промяна

Deteto.info

Тази промяна в храненето на бебето не трябва да се прави изведнъж, а да се въвежда постепенно и плавно, така че детето лесно да свикне с новите вкусове и аромати. Когато въвеждаме нова храна в менюто на бебето, е добре да изчакаме поне петнадесет дни преди да започнем въвеждането на друга, така ще имаме достатъчно време да се уверим, че детето понася храната добре и няма алергична или друга реакция.
Като цяло няма строги правила относно това коя да бъде първата храна, която да въведем, дали това да бъде сок, плодово или зеленчуково пюре или каша. Обикновено това зависи от детето, като за захранването е добре да се консултирате първо с педиатъра, който следи развитието на вашето бебче. И през периода на захранването млякото остава основна храна за бебето. То трябва да приема по 500 мл мляко на ден.

Преходното мляко

Deteto.info

Адаптираните млека като цяло, било то млеката за кърмачета или преходните млека, са направени от краве мляко, модифицирани специално за храносмилателната система на малкото бебе, която все още не е достатъчно развита, за да приема обикновено краве прясно мляко.
Прясното краве мляко може да предизвика липса на желязо в организма на бебето. То не се препоръчва преди детето да навърши дванадесет месеца. На дванадесет месеца, ако детето е здраво и няма признаци за наличието на анемия, може да му бъде предложено краве прясно мляко, но винаги и само след препоръката на педиатъра. До една годинка детето трябва да приема само адаптирани млека.
Обикновеното краве мляко дава прекалено голямо количество протеини на бебето и в същото време не му набавя необходимото количество желязо. Поради тази причина адаптираните млека са обогатени с достатъчно количество желязо и други жизнено важни хранителни вещества, чиито количества се доближават до тези в майчината кърма. Млеката за кърмачета и преходните млека са съобразени изцяло с все още недобре развитата храносмилателна система на малкото бебе.

Киселото мляко

Deteto.info

Киселото мляко, подобно на всички други млечни продукти, има богато съдържание на жизнено важни за децата вещества, поради което трябва задължително да бъде включено в менюто на детето, за което обаче също трябва да се консултирате с вашия педиатър. Киселото мляко съдържа калций, протеини, витамини и т.н. По състав то се доближава много до прясното мляко, но има и някои свои уникални свойства, като например факта, че при неговата направа голяма част от лактозата се превръща в млечна киселина, което прави киселото мляко изключително лесно за усвояване от организма на децата и особено се отнася за онези, които имат проблем с усвояването на лактозата. Освен това неговите протеини също са по-лесно усвоими от тези на прясното мляко, а знаете и за бактериите, които съдържа и които са толкова добре балансират чревната микрофлора.
Киселото мляко също се препоръчва да бъде въведено в хранителната диета на детето след като то навърши дванадесет месеца.

Кога да въвеждаме новите храни

Deteto.info
 • От 0 до 12 месеца - кърма
 • От 1 до 5 месеца - мляко за кърмачета
 • Между 4 и 5 месеца - безглутенна каша; прясно изцеден портокалов сок
 • Между 5 и 6 месеца - преходно мляко; заленчуково пюре; месно-зеленчуково пюре (пилешко месо); плодово пюре (банан, ябълка, круша)
 • На 7 месеца - месно-зеленчуково пюре (телешко месо)
 • Между 7 и 8 месеца - глутенови каши; хляб; бисквити (без съдържание на яйца)
 • На 9 месеца - месно-зеленчуково пюре (агнешко, свинско); плодове
 • Между 9 и 10 месеца - месно-зеленчуково пюре (с бяла риба)
 • Между 10 и 11 месеца - варено яйце
 • На 12 месеца - макарони и др. подобни
 • На 13 месеца - бобени храни
 • Между 15 и 16 месец - мед; какао
 • След 18 месеца - прясно краве мляко; сирене; кисело мляко
 • След 3 години - сушени плодове

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни