►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Защо плачат бебетата?

Няколко причини, поради които плачат бебетата и съвети как да го успокоим


Защо плачат бебетата?

Бебетата плачат и това няма как да го избегнем. Това е единственият им начин да общуват. И понеже мъничето не може да се изразява с думи, ние много често се чудим как ще съумеем да го разберем и съответно да се погрижим за него. Може в началото да ви е много трудно, но голяма част от грижата за бебето също се базира на проба-грешка. Много скоро, дори без да си дадете сметка, ще се научите да отгатвате неговите нужди, да разбирате неговите „съобщения” и да го успокоявате адекватно. В следващите редове ще откриете най-честите причини, поради които плаче едно малко бебче.

Как да разбера защо плаче моето бебе

Deteto.info
 • Гладно е

Веднъж щом се научите да познавате кога бебето е гладно (неспокойно е, издава звуци и шумове, търси гърдата ви, когато го гушнете), ще започнете да му давате да яде още преди да се е разплакало. До тогава проверката дали е гладно е първото нещо, което ще правите, когато бебето се разплаче. Това, че ще го сложите не гърдата, не значи че веднага ще се успокои, когато мине малко време и ако наистина е гладно, то скоро ще се успокои и ще спре да плаче веднага щом се почувства сито.

 • Трябва да му смените памперса

Някои бебета веднага „съобщават”, че има нужда памперсът им да бъде сменен. Други не се чувстват неудобно, когато пелените им за замърсени, даже им става топло и комфортно. Даже родителите много често се чудят и се изненадват, че бебето си стои мирно и не се оплаква, когато памперсът му е мръсен. Така или иначе дали памперсът е причината за плача може лесно да се установи и да се смени.

 • Прекалено му е студено или топло

На новородените им харесва да са загърнати и да им е топличко. Като общо правило е фактът, че бебето има нужда от една връхна дреха повече в сравнение с възрастните. Затова, ако на бебето му е студено например, когато го събличате, за да му смените памперса, то ще покаже веднага, че му е некомфортно. Вие много скоро ще се научите да му сменяте много бързо памперса и да го обличате, така че да няма време да му стане студено. Внимавайте да не увивате прекалено много бебето, въпреки че е по-малко вероятно да се оплаква, че му е много топло, отколкото, че му е студено и няма и да плаче толкова енергично, колкото ако му е студено.

 • Иска да го вземете на ръце

Бебетата имат нужда от много ласки. Харесва му да вижда лицата на мама и татко, да слуша техните гласове и да чувства тупкането на сърцето им, то дори може да разпознава естествената им миризма. След като нахраните бебето и му помогнете да се оригне или му смените памперса, много мъничета имат нужда само да го държат на ръце. Може би ще се запитате дали не го разглезвате, но през първите месеци това не е разглезване, а начин да установите здрава и силна връзка с мъничето. Бебетата се различават много в това отношение. Някои изискват много внимание и ласки, докато други могат да прекарат дълго време забавлявайки се самички. Ако вашето е от първите, взимайте го на ръце, а можете да го носите в слинг или кенгуру, което много ще го успокоява.

 • Прекалено е изморено

Въпреки че бебетата имат нужда от много внимание, много често може да се окаже, че получават прекалено много стимули и да изпаднат в плач. Вероятно ще забележите, че бебето плаче повече от обикновено след екскурзия, след като сте били на почивка или на гости, прекарани с много хора, които са му обръщали внимание. А е възможно бебето да има периоди в края на деня, в които плаче без никакъв видим мотив. На бебетата им е трудно да понесат цялата тази стимулация, която получават като светлините, шумът, това да го взимат на ръце много хора и могат да се почувстват претоварени, когато има прекалено голяма активност. Тогава плачът е техният начин да кажат, че стимулацията за днес им е била достатъчна. Това се случва, когато бебето е много изморено. Занесете го на някои спокойно място, милвайте го да се поуспокои и се опитайте да го приспите.

 • Не се чувства добре

Ако току-що сте го нахранили и сте се убедили, че се чувства удобно (на едно бебе може да му е неудобно и да го дразни нещо толкова обикновено като етикета на дрешката му), но продължава все още да плаче, измерете му температурата, за да се убедите, че не е болно. Плачът на едно болно бебе обикновено се различава от плача на едно бебе, което е гладно или жадно и много скоро ще се научите да правите разлика кога плачът на бебето не звучи добре и трябва да го заведете при педиатъра.

 • Никоя от предишните причини

Понякога е възможно да не можете да установите точно защо плаче вашето бебче. Много новородени преминават през периоди на изнервеност, когато нищо не може да ги успокои. Тези периоди могат да се дължат и на колики, а те са много мъчителни за бебетата. В тези моменти трябва да сте много внимателни с тях. Да ги държите повече н ръце и съответно да потърсите някакъв начин, по който да ги облекчите. Дали със специални капки против колики или с успокояващо чайче или пък с лек масаж на коремчето, вие ще прецените, а се допитайте и до педиатъра.

Не мога да разбера защо плаче

Deteto.info
 • Увийте добре бебчето и го прегърнете

На новородените им харесва да се чувстват добре загърнати и защитени, така както са били в корема на мама, затова завийте мъничето с одеялце, прегърнете го или го сложете до себе си в слинг или кенгуру.

Някои бебета, особено по-активните, не обичат да бъдат затруднени техните движения и предпочитат да бъдат успокоени по друг начин – с някакво ритмично движение, например люлеене на ръце или пък с биберона-залъгалка.

 • Оставете бебето да слуша различни звуци

Бебетата са свикнали с туптенето на сърцето на майка си и затова вашето мъниче ще се чувства много добре, ако го сложите на гърдите си. Можете също да му пуснете нежна музика, да му изпеете приспивна песен и дори да го сложите близо до ритмичния звук на пералнята.

 • Раздвижете мъничето

Понякога преместването на мъничето от едно място на друго му помага да се успокои. Друг път може да го успокои люлеенето в люлка, или ако го сложите във вибриращ шезлонг. Можете да го изведете на разходка с количката или пък да го разходите с колата си.

 • Направете му масаж

По-голямата част от бебетата обичат да ги пипат и масажът може да го успокои. Правете леки движения, които да предразположат мъничето. Масажирайте и коремчето, може бебето да има газове и затова да е изнервено.

 • Дайте му да смуче нещо

Смукането на нещо може да стабилизира сърдечния ритъм на бебето, да успокои стомахчето му и да го успокои. Дайте му биберон-залъгалка или някаква подходяща играчка, която да смуче.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни