►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Вашето първо лято заедно

За хората, които са станали родители за първи път, всяка нова дейност с бебето им предполага много главоболия и безброй съмнения. Една от ситуациите, в които вероятно няма да знаете как точно да процедирате, е първата ваканция заедно с бебето. Къде е най-добре да отидете? На море или на планина? Бебето може ли да се къпе в морето? А в басейн?


Вашето първо лято заедно

Море или планина

Deteto.info

Всяка дестинация би била добър избор, ако отидете максимално подготвени. Избягвайте прекалено горещите места. Ако отивате в малко селище, поинтересувайте се къде се намира медицинският център или най-близката болница. Ако ще пътувате в чужбина, за момента забравете за екзотичните места, за които трябва специална ваксинация или в които има риск от определени болести (диария, малария и т.н.).
Планината е по-добрият вариант, за да летувате с бебе на по-малко от четири месеца, защото топлината и морският бриз повишават риска от дехидратация. Но ако искате да отидете на море, няма проблем, стига да обличате бебето с подходящи дрешки, да не го излагате директно на слънце, да го предпазвате от силните слънчеви лъчи с кремове и шапка.
Ако бебето ви е под шест месеца, не го къпете в морето, защото комбинацията от солта и слънцето може да изгори кожата му. След като навърши шест месеца можете да къпете бебето в морето, когато температурата на водата позволява. Много по-удобно е да си носите малко надуваемо басейнче, където бебчето да се къпе на плажа, без да се плаши от вълните или от другите хора покрай вас. Само внимавайте с температурата на водата, идеалната е 32 градуса. Първо намокрете косичката, лицето и коремчето, преди да потопите цялото бебче във водата.
Колкото до басейните, не е препоръчително бебе под 6 месеца да се къпе в тях, тъй като хлорът може да навреди на кожата и очите му.
От огромно значение през лятото е където и да сте, да следвате внимателно установения вече режим на хранене и сън на бебето, затова наемането на апартамент с всички удобства и предпоставки за това е един много удачен вариант.

Как да пътувате

Deteto.info

Има няколко варианта: кола, влак, автобус, самолет, но кое ли е най-подходящо?
Влакът се оказва едно доста сигурно средство за пътуване с деца. Освен това, ако пътуването е през нощта и е дълго, можете да използвате спален вагон. Като цяло влаковете са подходящи за дълги пътувания, дават възможност да се поразтъчпете и т.н.
Основното предимство на самолета пък е бързината, с която се стига, нещо много важно, особено ако сте тръгнали надалеч. За деца под две години не се заплаща билет, но пък нямат право и на отделна седалка, нито на личен багаж. Има отстъпки за деца между 2 и 12 години, които варират според различните компании. Добре е да дадете малко вода на бебето когато самолета излита и после като се спуска да кацне, за да не го болят ушите от промяната на налягането.
Пътуването с кола пък ни дава удобството да избираме само кога и къде да спрем, часа на тръгване и ни позволява да вземем колкото си искаме багаж. Ако ще пътувате с кола обаче все пак ще трябва да изберете подходящ период от деня за това, защото не е добре да се пътува в най-горещите часове от деня. Можете да си сложите и перденца на прозорците, за да ви е по-прохладно. Добре е да почивате на сенчести места на всеки два часа.
Най-неподходящ за пътуване с малко бебе се оказва автобусът, особено ако пътят е дълъг. По време на пътуването не можете нито да спрете, когато искате, нито пък да се разтъпчете. Ако нямате друг избор, потърсете копания, която предлага удобни и сигурни автобуси, най-добре такива с баня.
Какъвто и транспорт да изберете, трябва да сте напълно подготвени и да сте взели всичко необходимо за комфортното пътуване на малкото дете: памперси (вземете достатъчно, не разчитайте на това, че ще си купите, защото има навсякъде), храна, дрехи, шапка, обилно количество вода.

Специални грижи

Deteto.info

Хранене: ако все още кърмите бебето, то храненето по време на пътуването ще ви е доста удобно. Ако обаче се срамувате, можете да се изцедите у дома и да нахраните бебето с биберон.
Не забравяйте да вземете достатъчно вода. Най-добре тя да бъде изворна, защото има по-ниска минерализация и се препоръчва за кърмачета.

Дрехи

Deteto.info

Ако отивате на доста топло място, ще трябва да изберете подходящи дрехи за бебето, така че да не се изпотява прекалено много. Да му е прекалено топло е също толкова лошо, колкото и да му е студено. Памучните дрехи са най-подходящи, защото са най-нежни към бебешката кожа и й позволяват да „диша”.

Защитете кожата на бебето

Deteto.info

Бебета, по-малки от шест месеца, не трябва да бъдат излагани директно на слънце и затова трябва да ги държим винаги на сянка и добре покрити. Шапката за тази възраст не е просто аксесоар, а абсолютно задължителна. Ако ще почивате на море, трябва да държите бебето непрекъснато под чадъра на сянка. Внимавайте с облачното време, защото облаците пропускат слънчевите лъчи и кожата на бебето отново може да изгори, така че и в тези дни го дръжте с шапка, добре покрито и под чадър.
Слънцезащитните продукти са много важни за нежната бебешка кожа, те трябва да бъдат подходящи за възрастта и с подходящ фактор.
Ако следвате тези препоръки кожата на бебето ще бъде добре предпазена, но ако по някаква причина участък от кожата му изгори на слънцето веднага потърсете съвет от педиатъра. Колкото и дребно да ви се вижда, едно слънчево изгаряне може да бъде много опасно за малкото бебе, затова навреме трябва да се обърнете към лекар.

Внимавайте да не забравите нещо

Deteto.info

След като решите с какво ще пътувате и къде ще почивате, е време да подготвите внимателно куфарите. Най-сигурният начин да не забравите нещо, е да направите списък и да се водите по него, когато подготвяте багажа. Трябва да сте наясно, че с малко дете не е добре да забравяте разни неща, защото не се знае в кой момент какво ще ви потрябва.

  • Дрехите: ако отседнете в хотел или на друго място, където ще ви е неудобно да перете дрехите всеки ден, ще трябва да вземете достатъчно дрехи, за да сменяте бебето поне няколко пъти дневно, защото, въпреки че ходи още, то може да се изцапа или изпоти много лесно. Вземете и достатъчно връхни дрехи, все пак може и изведнъж да стане студено и да ви изненада.
  • Хигиенни аксесоари: добре е да вземете всички пособия, които ползвате за ежедневния тоалет на бебето: термометър, ножички, физиологичен разтвор, кислородна вода, памук, клечки за уши, гребенче, хидратиращи лосиони, кремче против подсичане и изобщо всичко онова, което ползвате всеки ден.
  • Играчки: дрънкалки, плюшени играчки, одеялце, на което да слагате бебето да играе; не е идеята да вземете всичко, а само най-любимите неща на мъничето, тези, без които не заспива у дома.
  • Фотоапарат: да, това едва ли ще го забравите, снимките са първото нещо, което сигурно ще започнете да правите, когато пристигнете и особено пък ако е първата лятна почивка, която ще прекарате със своето съкровище.
  • Кенгуру: особено, ако планирате да отидете в планината, не забравяйте кенгуруто, тъй като ще ви е трудно да управлявате бебешката количка навсякъде.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни