►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Сънят на мама

Няколко стъпки, които ще ви помогнат да спите по-добре. Ставането посерд нощ, нагаждането към режима на бебето или успокояването на някой кошмар са си съвсем естествени за майката изживявания. Ако, освен това чувствате и някакво непрекъснато вътрешно безпокойство, то няма начин да спите спокойно. Но с няколко прости стратегии, липсата на сън ще изчезне.


Сънят на мама

Ако не можете да заспите, станете от леглото

Deteto.info

Тялото ни има механизми, които регулират глада, болката, съня и т.н. Съзнанието асоциира предметите с действията и затова е трудно да се следва асоциацията легло-спане, ако в леглото само се въртим и не можем да спим. Един от най-лошите навици на хората, които страдат от безсъние, а да продължават да лежат будни в леглото. Ако минат 20-30 минути и не заспивате, е по-добре да станете и да правите нещо, което не изисква силно умствено напрягане (да подреждате някой шкаф, например).

Почивайте си през деня, когато бебето спи

Deteto.info

Правете го, без значение по кое време. Ако бебето спи, майката също може да си поспи, но не повече от 45 минути, за да не губите после от нощния си сън.

Правете упражнения няколко часа преди сън

Deteto.info

Много майки се чувстват изморени през деня, а когато дойде нощта се чувстват по-малко изтощени. Физическите упражнения (включително подреждането на някоя стая, почистването на кухнята) два часа преди лягане ще помогнат да възвърнете естествения ритъм на нещата.  По този начин, адреналинът, който се отделя по време на физическо натоварване и който затруднява заспиването, след два часа ще бъде елиминиран и ще можете да опитате да поспите.

Не прекалявайте със следобедната почивка и сън

Deteto.info

Следобедният сън може да ви коства часове нощно будуване, ако прекалите с него, но ако продължителността му е допустима, той ще ви се отрази отпускащо и в същото време ще ви зареди с нови сили. Следобедната дрямка не трябва да продължава повече от 45 минути. Ако продължи повече, ще се скъси нощният сън, защото тялото ви вече ще си е взело часове за почивка през деня.

Не четете и не гледайте телевизия, когато сте в леглото

Deteto.info

Когато организмът е зает с нещо, е по-трудно да се успокоите и да успеете да заспите. Осен това, трябва да избягвате навици, като например, изпиването на една чаша мляко преди лягане, защото много често хората, които имат някакъв фиксиран навик точно преди лягане, не успяват за заспят лесно, ако не го направят.

Възстановете любимите си занимания за свободното време

Deteto.info

Излизането с приятели на кафе или на кино, дори и 1-2 пъти месечно ще ви зареди с нови сили и добро настроение. Да бъдеш майка не означава да зарежеш социалния си живот. И, освен това,  тези приятни моменти, прекарани с приятели, ще се отразят добре на цялото семейство: щастливите и спокойни родители ще съумеят да си починат и да си набавят сън по-лесно, а най-вероятно и техните деца ще спят по-добре.

Избягвайте тежките храни и напитки

Deteto.info

Храносмилателната ви система ще има нужда от повече време, за да преработи една по-обилна вечеря и това може да се превърне в още една пречка за съня. За да си осигурите добрата почивка трябва да оставите поне два часа между вечерята и лягането. Също не се препоръчват и ободряващи напитки като кафе и кола след 17 ч.

Установете си режим

Deteto.info

Ако се следва винаги един и същи режим за закуска, обед и вечеря и се ляга и става в точно определен час всеки ден, организмът привиква към него и ще „знае” добре кога му е време за сън и кога не.
За майките, обаче, е по-трудно да изградят свой собствен режим, защото той обикновено се противопоставя на режима на бебето. Може би в случая най-лесно ще ви бъде да следвате режима на бебето: да се храните, когато се храни то, да ставате, когато и то става и дори да си лягате вечер, когато то си ляга или малко след него.

Оставете мозъка си да почине

Deteto.info

Спането е много важно, но не трябва да се превръща в едно непрекъснато безпокойство, ако не искате накрая наистина да се превърне в безсъние. По-лесно се заспива, когато все още не ни е обзело чувството, че вече не можете повече и трябва на всяка цена да заспите точно в този момент. За хората, които имат трудности със заспиването е от съществено значение да не „носят проблемите си в леглото”. Препоръчва се да се отпуснете и да се опитате да не мислите за абсолютно нищо, за да успеете да заспите. Специалистите препоръчват да посветите няколко минути преди сън само за себе си: останете сама със себе си, не мислете за нищо и не правете нищо.

Грижете се за отношенията с половинката си

Deteto.info

Една майка, освен майка, е и човек и част от една двойка. За да може да бъде едновременно всичко това, жената има нужда и от малко време за себе си. Така тя ще даде най-доброто от себе си за детето и за своята половинка.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни