►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Победете изтощението след идването на бебето

С бебчето у дома, нощите се скъсяват и почивката ви вече не е толкова пълноценна и възстановяваща, както преди. Винаги сте нащрек за нуждите на бебето и сте под непрекъснато напрежение. Ето защо трябва да се научите да релаксирате правилно, за да имате сили и енергия да се справите със задълженията си.


Победете изтощението след идването на бебето

Стресът, който предполага адаптирането към ролята на майка, може да попречи на съня ви и да ви изтощи напълно. И от своя страна проблемите със съня ще ви изнервят допълнително.
За щастие този етап на безсъние и умора е преходен и се възстановява, когато и вашето мъниче влезе в ритъм. Качеството на съня започва да се възстановява около третия месец след раждането, а може и значително по-рано или пък по-късно.
Няма универсална рецепта, която да приложите на бебчето, за да ви остави да спите повече, но затова пък има доста стратегии за това, как да съумеете да направите часовете си за почивка по-ефективни.

Споделете грижите

Deteto.info

Позволете на приятелите, близките и вашата половинка да ви помагат с ежедневните задължения. С таткото можете да си направите график на задълженията, които да разпределите по равно помежду си.
Помнете, че всяка помощ е малко в грижите за бебето, така че, колкото повече верни помощници имате, толкова по-добре.

Релаксирайте с някое приятно за вас занимание

Deteto.info

Ако не успявате да заспите, докато бебето спи през деня, можете да се възползвате от тези свободни минутки, като правите нещо, което ви е много приятно – гледайте филм, слушайте музика, четете книга и т.н.

Една сутрешна разходка за повече енергия

Deteto.info

Няма нищо по-освежаващо от това да започнете деня си с разходка в парка. А бъдете сигурни, че бебчо ще е изключително доволен от сутрешната разходка.

Спете, когато спи бебето

Deteto.info

Спете заедно с бебето и дори и да не можете да заспите, си почивайте поне по няколко часа. Можете да измиете бибероните и да изгладите дрешките и докато бебчето е будно.

Миг релаксация

Deteto.info

В свободното време можете да правите и някои релаксиращи упражнения, които могат да ви отпуснат.

Грижете се за себе си, за да сте силни

Deteto.info

Хранете се здравословно и забравете за гладните диети, динамиката на ежедневието ви ще ви помогне да се върнете в предишната си форма и без диети и гладуване.
Например, ще се заредите с нови сили, ако започнете деня си с чаша прясно изцеден сок, богат на витамин С.

Възстановете се по естествен начин

Deteto.info

Ако в даден момент се почувствате изтощени, поседнете за няколко минути, потопете хавлиена кърпа в хладка вода и я поставете на челото си – ще ви подейства много релаксиращо.

Избягвайте някои храни и напитки

Deteto.info

Ако сутрин можете да си позволите една чаша малко по-силно кафе за ободряване, то през останалата част от деня го заместете с безкофеиново.

Избягвайте пикантните храни и не прекалявайте с колата.

Deteto.info

Можете да изпивате по една чаша липов чай преди лягане – действа много успокояващо.

Оптимизъм преди всичко

Deteto.info

Няма как в началото да не изпитате умора и изтощение, защото целият ви режим ще се промени. Мъничето си иска своето, а и то самото отначало няма да има изграден режим на сън, нито на бодърстване. Така че всичко ще си влезе в нормалния ритъм, веднага след като и вие и бебчо се нагодите към даден режим и свикнете с него. А за справянето с големите промени се изисква само и единствено силна воля и оптимизъм.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни