►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

По корем или по гръб – бебето се поставя в различна поза в зависимост от нуждите му

За спане, за игра, за да може да наблюдава и да разглежда... Бебето има нужда от различна поза за всяка дейност. В следващите редове ще разберете кога и защо трябва да сменяме положението на бебчето...


По корем или по гръб – бебето се поставя в различна поза в зависимост от нуждите му

Едно бебче, което спи по гръб с разперени ръчички и крачета ни кара да изпадаме в умиление, а и да сме спокойни, защото според някои „неспециалисти”, когато бебето спи с протегнати и разперени над главата ръчички, означава, че то е здраво, доволно и спокойно. Но в тази поза има и още нещо по-съществено – тя е препоръчваната от всички педиатри за най-подходящата поза, в която трябва да спи едно бебе. Преди години се е смятало, че е по-добре бебето да се слага да спи по корем, защото така то има по-малко колики, тъй като тази поза спомага за отделянето на газовете и в същото време пък, ако бебето повърне, предпазва да не се задави. Но редица изследвания доказаха, че най-подходящата поза за спане на мъничетата е по-гръб и тя е спасила живота на много бебета. От изследванията става ясно, че позата по корем по време на сън увеличава значително риска от синдром на внезапна бебешка смърт (от английски - Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). До скоро не се знаеше нито една от причините за появата на този синдром. Според проучвания всяка година близо 7 на всеки 10 000 бебета умират от този синдром. Откакто обаче е установено, че за настъпването на този синдром спомага позата за спане и официално е прието, че бебетата трябва да спят по гръб, появата на синдрома е намаляла с повече от 50%.
Но за да предотвратим риска докато бебчето спи, освен че трябва да го слагаме по гръб и да стоим покрай него, можем да вземем и следните мерки:

Deteto.info
  • Добре е матрачето на леглото да е леко повдигнато откъм главата на бебето (на около 45 градуса).
  • Не слагайте играчки в креватчето докато бебчето спи.
  • Възглавницата не е препоръчителна за бебето, достатъчно е повдигането на матрака откъм главата на бебето.
  • Матракът или дюшекът трябва да бъде плътен и не прекалено мек и огъващ се.
  • Много е важно да не наобличате прекалено много бебето. Избягвайте прекаляването с дрехите, слагането на прекалено тежка и дебела завивка и прекалено високата температура в стаята на бебето.
  • Стаята на бебето трябва да се проветрява често и да бъде с добра вентилация, в нея не трябва да се пуши и да има прах и вредни изпарения от каквото и да е естество. Ако, например, сте боядисали стените в стаята на бебето, е добре то да не спи там поне две седмици докато се махне напълно миризмата.

Докато будува е различно

Deteto.info

Според специалисти държането на бебето само по гръб, без да се сменя периодично позата му, за по няколко часа, може пък да доведе до специфична деформация на черепа и дори на едната страна на лицето, заради прекаления натиск в една и съща зона на главата, който ще се получи от многото поредни часове, прекарани в една и съща поза. Затова дори позата по гръб докато мъничето спи може да бъде леко променяна, като съответно извъртаме главичката му ту на едната страна, ту на другата. През останалото време, когато бебчето е будно, трябва често да сменяте позата му, по корем, по гръб, на една страна, взимайте го на ръце по-често. Нещо, което е добре да имате предвид – слагайте бебето в поза по корем преди хранене, а не след това, поне през първите няколко месеца, защото в тази поза усилието, което прави бебето, за да вдигне главичката си може да предизвика повръщане.

Игрите с бебчето му помагат да се развива

Deteto.info

Най-подходящите моменти да играем и да правим масаж и упражнение на бебчето са след къпане, по време на смяната на пелените и малко след нахранване. В началото е достатъчно да сложите бебето по корем за няколко минутки. ако мъничето протестира, веднага сменете позата му, целта на тези упражнения е то да се чувства добре и да е спокойно.

  • Трябва винаги да се снижаваме много близо до бебчето да му говорим с мек и нежен тон. Като му говорим, правим му интересни физиономии и движим различни предмети пред лицето му, то следва с главичка всичко това и ще ни оглежда с интерес.
  • След петия-шестия месец можем да слагаме огледало пред мъничето – образът му в огледалото ще го изненада много и в същото време ще го кара да поддържа главичката си изправена за по-дълго време.
  • Когато бебчето започне да се задържа за по-дълго време в седнала поза, можем да започнем да му слагаме играчки и други интересни предмети и то да се навежда към тях, за да ги вземе. Малко по малко движенията му ще станат по-координирани и то ще осъзнае, че тази поза му дава доста по-голяма свобода на действие.
  • Когато мъничето се научи да се задържа в поза по корем с облегнати на пода ръце и съответно да заема тази поза съзнателно (това ще стане на 7-8 месеца), можем да започнем да слагаме играчки на разстояние от него, за да прави усилия да ги достигне - това ще му даде много умения и ще развие мускулите му за следващия етап от неговата независимост - лазенето.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни