►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кой е най-подходящият подарък, когато отиваме на гости при бебе?

Сигурно е, че всяка майка знае най-добре какво е необходимо за нейното бебче и винаги знае какво да купи. Но, когато сме поканени на гости при бебе, то нещата хич не стоят така. Винаги се чудим и мислим до последния момент какво е подходящо да занесем, когато отиваме на гости при малко бебе. Освен че трябва да се съобразим с повода, трябва да се има предвид и колко е голямо детето. Другата дилема, която ни измъчва е дали да зарадваме майката или пък бебчето.


Кой е най-подходящият подарък, когато отиваме на гости при бебе?

Но при новородените май е най-добре да се съобразим с предпочитанията на мама. Не е лошо преди да тръгнете за подарък, да се консултирате със семейството и да го попитате от какво има нужда, обаче често това изобщо няма ефект, защото винаги от неудобство казват, че всичко си имат и ще ги уважите само с присъствието си и без скъпи подаръци. Обаче идеята не е подаръкът непременно да е скъп – това не го прави необходим и важен за бебето и неговото отглеждане.
 Много модерно напоследък за големи семейни празници и събития като кръщенета, “погачи” на бебета, рождени дни и т.н., е родителите да оставят списък с нещата, които са им необходими в, избран от тях, магазин. След това се уведомяват поканените, които отиват във въпросният магазин и купеното от тях се задрасква в списъка. Това е много полезно, защото така и гостите разбират от какво има нужда семейството, а и се предотвратява евентуално повтаряне на подаръците.
Често т.нар ‘погача’, която се прави малко преди бебето на навърши четирийсет дни, е първият контакт на някои близки и роднини с новият член от семейството. Ето защо за такова събитие трябва да се избере по-голям подарък, който непременно да е свързан с по-нататъшното отглеждане на бебето.
А много актуално е напоследък за кръщенета и ‘погачи’ да се подаряват и различни скъпоценности за бебето. Например богато украсените сребърни лъжички, които се предлагат в момента навсякъде. Не знам дали майките започват да захранват после бебето с въпросната сребърна лъжичка или просто я държат като сувенир във витрината, на секцията вкъщи, но се оказва, че, имайки предвид, че среброто е благороден и напълно безвреден метал, дори е полезно бебето да се храни с нея. Подаряването на скъпоценности на подобни събития е традиция, останала от миналото, когато на кръщенетата са се връзвали златни жълтици на бебето. А тук пък веднага изниква още една дилема пред нас – дали да се спрем на традиционен или по-съвременен и нестандартен подарък. Е, да, “традициите не са това, което бяха” и колкото и изтъркано да звучи, това си е самата истина. Съвременните поколения създават свои традиции, съобразно времената, в които живеят, а те пък от своя страна, след години сигурно отново ще изглеждат банални и изтъркани.

ПОДАРЪК ЗА БЕБЕТО ИЛИ ПОДАРЪК ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Deteto.info

Ако отивате на гости на новородено бебе, трябва първо да потърсите все пак информация какво точно му е необходимо. Ако мислите за играчки, то най-подходящи за толкова малко бебче са всички разновидности на музикалните – играчка, която се закрепва на креватчето и се върти – доста е подходяща за развитието на зрението и слуха на малкото бебе и тъй като новороденото все още не може да хваща играчки, то такива, които се закрепват са най-подходящи. Евентуално можете да се спрете и на различните видове бебешки дрънкалки, с които отначало родителите ще привличат вниманието на бебето, а след някой и друг месец то ще се научи да ги хваща. Ще изброим няколко варианта за подаръци, от които можете да си изберете:

ДРЕШКИ – що се отнася до дрехите, то първо се съобразете със сезона, второ купете дрешки, които сте сигурни, че ще са по-големи – от една страна различните марки дрешки не си отговарят на номерата, а от друга на бебето не са удобни тесни, прилепнали дрешки, тъй като може да го стягат и да пречат на свободното му движение. Подходящи дрешки за бебе са:

  • ританки – бебето има нужда от много, които да са 100% памук
  • гащеризончета – най-подходящи за връхна дрешка са гащеризоните, тъй като така кръстчето на бебето няма да е голо. Освен това, важно е гащеризончето да бъде с копчета отдолу, за лесна смяна на пелените
  • комплект спално бельо – от такова се нуждае всяко бебе и то колкото се може в по-големи количества, защото лесно се замърсява, а и задължително се пере поне веднъж в седмицата

АКСЕСОАРИ – те са много и най-разнообразни. От аксесоарите за баня до тези за ежедневния тоалет на бебето. Това са все неща, които са необходими на бебето и никога не са излишни, все пак, когато се изхабят, а това става бързо, ще са необходими нови, нали?

ШИШЕТА – за бебето са необходими много и разнообразни шишета (поне 2 пълни комплекта), тоест – шише за кърма, шише за изкуствено мляко за дохранване, шишенце за вода, за чай, а по-късно и за сокче, както и шише със специална форма против колики. Знаете, че шишетата трябва да се стерилизират след всяко ползване, което значи, че ако майката няма време веднага да го направи, веднага може да прибегне до допълнителния комплект. Това е доста подходящ подарък за бебе, но все пак не забравяйте, че със сигурност това е било едно от първите неща, които са купили родителите и то сигурно още преди да се роди бебето. Стерилизатор за шишета също е много добро решение, защото той улеснява доста майките, имайки предвид, че шишетата ще трябва да се изваряват по 6-7 пъти на денонощие.

КОЗМЕТИКА – знаете, че кожата на бебето е безкрайно чувствителна и лесно се изсушава, което значи, че е немислимо да не се ползват кремове и лосиони с различно предназначение – кремче против подсичане, лосион за тяло с хидратиращ ефект, масажно олио и т.н. Козметични продукти също не са излишни никога, тъй като бебето трябва да се маже ежедневно и след всяка подмяна на пелените.

ПОДАРЪЧНИ КОШНИЧКИ – все по-актуални стават готовите комплекти за подарък за бебета. Подобно на готовите комплекти за изписване на бебе (одеалце, т.нар. порт бебе, памучни ританки и блузка тип ‘прегърни ме’, комплект горна и долна връхна дреха, шапчица и ръкавички), вече има и готови подаръчни комплекти, които имат разнообразно съдържание, като повечето се състоят от няколко от най-необходимите неща за бебето. Те могат да съдържат дрешки, чорапи, терлички или буйки, изобщо пълен комплект дрехи; други се състоят от аксесоари за ежедневния тоалет на бебето, шишета с биберон, биберон – залъгалка, плюшена играчка и т.н. Кошничките са особено подходящи за подарък, особено ако се затруднявате какво точно да купите, тук някой вместо вас се е погрижил да селектира най-необходимото за бебето. 

Сред останалите необходимости са също и бебешко столче за хранене, проходилка, т. нар. бебешка гимнастика, както и столче за кола. Имайки предвид, че те ще трябват след някой и друг месец, е възможно родителите още да не са ги купили, което е добра възможност за вас да ги изненадате приятно.

Не е толкова трудно да изберем подарък за бебе, предвид огромното разнообразие, което се предлага в момента. Ние, в ролята на тези, които ще правят подаръка, обаче, трябва да вземем под внимание няколко неща:

  • не цената прави подаръка важен и необходим
  • важно е да се съобразим с възрастта на бебето, освен ако не сме решили да подарим нещо, което няма да се ползва веднага
  • важно е да се съобразим с вкуса на тези, на които ще правим подаръка, в случая родителите. Това е фундаментално правило, когато правим подарък за когото и да било. Да, вярно е, че имаме собствен вкус, който може да не се връзва с този на останалите, но подаръкът се прави, за да зарадваме някого, тоест добре е да се водим от вкуса на този, на когото подаряваме

А за най-изобретателните и със изявено чувство за хумор има толкова много нестандартни подаръци, които остават спомен за цял живот, като например, торта, направена от памперси или пък, собственоръчно направен от вас, слинг (приспособление за носене на бебето, което изпълнява функцията на т.нар. кенгуру) в цветни мотиви.  Нали знаете – важното е подаръкът да е от сърце!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни