►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кога се маха памперсът

Желание да видите детето си вече без пелени няма да ви липсва, но не се хвърляйте през глава към това. За да направи тази решителна стъпка, детето трябва да е стигнало определено ниво на зрялост, както физиологична, така и психологична. Възможно е да е готово за тази крачка още на 18 месеца, но най-често това става между 24 и 30 месеца.


Кога се маха памперсът

В неговия ритъм

Deteto.info

Забравете за натиска и бързането – в този случай те ще имат обратен ефект, както и в повечето случаи що се отнася до малките деца. Забравете за думите на майка ви за това как вие сте се отказали от пелените много рано и за коментарите на други майки за това колко късно е станало, а вашият мъник още не може да се контролира. Когато му дойде времето, детето ще бъде готово за тази крачка. Търпението е първото нещо, което ви трябва преди да започнете с тази отговорна задача. Според статистиката момичетата се научават преди момчетата. Обикновено детето започва да контролира физиологичните си нужди първо през деня и може да минат месеци докато махнете памперса и през нощта.

Готово ли е детето

Deteto.info

Ето няколко поведения, които могат да означават знак, че е дошъл моментът:

  • Детето има усещането, че му се ходи до тоалетната, преди да го е направило в гащите. Вие ще забележите това, защото детето ще смени изражението на лицето си, ще прекъсне играта си или ще започне да търси отдалечено място, където да облекчи нуждите си.
  • Поддържа известна периодичност в изхожданията си. След като смените пелените му, те остават сухи за един период от около 2 часа.
  • Изразява с думи желанието си да седне на гърнето или тоалетната чиния.
  • Разбира разликата между това да е сухо и подмокрено. Не се чувства удобно със замърсена пелена и моли да бъде сменено.
  • Опитва се да имитира възрастните в използването на банята. Показва доволство от идеята да използва голямата тоалетна на мама и татко или гърнето.
  • Проявява желание да бъде вече голямо – иска да прави все повече неща самичко, без помощ и да зарадва мама с новите си постижения.

Преди да махнете пелените

Deteto.info

Ако забележите някои от горните признаци, то вероятно детето е готово за голямата промяна.

  • Изберете интересно гърне – цветно, с картинки, пеещо, във формата на животинка и т.н. – оставете го някъде в дома ви, където детето ще го наблюдава постоянно, за да събуди любопитството му. Оставете детето да го опознае, обяснете му, че това си е само негово и никой друг няма да го ползва.
  • Може да покажете дори как да си играе с гърнето, например да слага куклата на него да прави „пиш”.
  • Предлагайте на детето да използва гърнето, във времето, когато обикновено облекчава своите нужди. Ако отказва, не му се карайте, не го насилвайте и не показвайте, че сте недоволни от това. Детето ще реши когато е готово да започне да използва гърнето, затова, ако отказва да го прави, изчакайте известно време преди да го предложите пак.
  • Никога не правете от седенето на гърнето наказание. Сядането на гърнето трябва да бъде за кратко и по-често. Когато детето се изходи в него, покажете своето задоволство и радост от това. Но пък от друга страна, ако гърнето остане празно, не показвайте, че сте недоволни от това.

Какво казва д-р Фицхю Додсън в книгата си „Изкуството да бъдеш родител” по темата за гърнето:
„От време на време срещам майки, които са се опитвали да слагат бебето си на гърне още през първата му година. Това е рядка, но монументална грешка. Една майка, извършила тази грешка, веднъж ми доведе седемгодишното си момиченце да го лекувам.
Детето имаше някои психологически проблеми, между които ужасен страх от училището, трудности в сприятеляването, крайна привързаност към майка си и неспособност да установява отношения с другите деца. Към всичко това се прибавяше и редовно напикаване.
Когато едно дете на повече от пет години се напишква, можем да се обзаложим почти със сигурност, че то по някакъв начин е било неправилно гледано. Най-често детето си отмъщава на родителите за тормоза, на който са го подлагали, опитвайки се да го приучат към чистота, като това става подсъзнателно, тоест не е нито съзнателно, нито нарочно.
Майката, за която споменах, започнала да приучва бебето си, когато било на осем месеца. Попитах я защо толкова рано. Отговори ми: „Всъщност нямаше сама да се сетя. Това бе първото ми дете и не бях много опитна. Една съседка ми каза, че сега е моментът и, че, когато навършил годинка нейният син вече не се напишквал. Много добре се справих. Слагах я на гърнето веднага след ядене и тя се изакваше като по часовник.”
Бе ужасена, когато й казах, че всъщност е приучвала себе си, а не детето, което съвсем не е регулирало собствените си нужди. То просто пасивно е откликвало на майка си, а тя си бе създала навик да се занимава с нуждите на дъщеря си. Попитах я какво е станало с „обучението” й откакто детето отново се напишква.
Отговори ми засрамено: „Ами не мога да разбера. Щом проходи, и отвикна от гърнето. Започнах от нулата и точно тогава взе всяка нощ да се напишква.”
Обясних й, че детето не е отвикнало от гърнето, защото всъщност никога не е свиквало с него.
За да се научи да не се изпуска, детето трябва да е овладяло известен брой сложни дейности, включително нервно-мускулния контрол върху свинктерите си. Този нервно-мускулен контрол е абсолютно непостижим за дете, ненавършило две години. Тогава е моментът да се започне привикването, а не докато е бебе. Не, че не можете да обучите и дете, което няма годинка, но преждевременното обучение ще бъде скъпо заплатено от психологическа гледна точка. Аз лично не мисля, че си струва.”


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни