►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как се стига до кариеса

Как кърменето осигурява адекватна защита срещу кариеса? Кариесът се причинява от три основни фактора, които действат едновременно, макар и в различна степен застъпени при всеки човек.


Как се стига до кариеса

Първи фактор

Deteto.info

На първо място е структурата на твърдите зъбни тъкани, зависеща както от наследствеността – нещо, върху което не може да повлияем, така и от външни фактори, които са оказвали въздействие по време на формирането на зъбите (вътреутробно и постнатално). Това включва хранене и начин на живот на бременната жена. Инфекциозни заболявания, състояния на стрес, непълноценно хранене и също така различни медикаменти въздействат върху емайлa и дентиногенезата. Така се формират зъби, които са по-малко устойчиви на обичайните условия в устата. Структурата и минерализацията продължава да се доразвива и след раждането на детето. Ето защо пълноценното задоволяване на нуждите на растящия организъм, най-естествено, се постига при храненето с кърма, която съдържа лесноусвоими протеини и минерали в оптимален състав.

Втори фактор

Deteto.info

Второто условие, за поява на кариеса, е наличието на въглехидрати в храната. Те присъстват винаги, но е важен видът им и продължителността на действие. Нискомолекулните захари са храна за кариесогенните микроорганизми, които ги разграждат ненапълно (ферментират) до киселини. Те понижават pH-то в устата, което води до деминерализация на емайла. Това се случва и нормално при всяко едно хранене, като се редуват цикли на деминерализация и последваща реминерализация, чрез слюнката, с която постоянно емайлът е във взаимодействие. Когато се задържи за дълго ниското pH, например при бавно и продължително консумиране на захари или когато са с лепкава и кашеста консистенция, деминерализирането става вече критично, оголва се органичният матрикс на емайла, получават се микроскопични разрушения, в които се заселват кариесогенните микроорганизми и така започва кариесът.

При изкуственото мляко

Deteto.info

При храненето с изкуствено мляко се създават добри условия за развитие на кариес. То е богато на лактоза, която се преработва до млечна киселина. За разлика от него и всички други богати на захари храни, кърмата е уникална, тъй като в нея се съдържат имунни клетки и антибактериални фактори, които не допускат такова цветущо разрастване на устната флора и въпреки наличието на лактоза, тя не ферментира, дори и при нощен сън и дълъг престой в устата, както всички други богати на захари храни. Майчиното мляко, освен това, доставя директно към емайла калциеви и фосфатни йони, които реминерализират - така, както действа и слюнката. Затова при хранене с адаптирано мляко се препоръчва изплакване на устичката на детето с вода, а при кърмене това не е нужно.

Трети фактор

Deteto.info

Третото условие за възникването на кариеса е лошата устна хигиена. В този случай оказва влияние употребата на меки и лепкави храни. Препоръчително е, ако се употребяват, след тях да се приемат твърди храни, които действат почистващо и стимулират слюноотделянето. Не е удачно детето да заспи скоро след като е яло кашеста храна и след това не са почистени зъбите. Това са перфектните условия за кариес. По време на сън слюноотделянето е намалено, а плаката се развива невъзпрепятствано, особено ако има и полепнала храна по зъбите.

 

Превенция

Deteto.info

Достатъчно е веднъж до два пъти дневно, например вечер, преди лягане, да се измият детските зъбки, а през деня да се консумират храни, които почистват (пресни, сурови зеленчуци, ябълки) или които стимулират слюноотделянето (сирене, пълнозърнести продукти). Миенето на зъбите скоро след като са ядени плодове, които понижават рН-то и е настъпила временна деминерализация, не е за предпочитане да се прави, защото емайлът тогава е най - уязвим и се уврежда механично от четкането. Честата консумация на подсладени напитки и плодови сокове не се отразява благоприятно на зъбите, именно поради изброените причини - наличието на агресивни спрямо емайла киселини.

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни