►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как се избира столче за кола?

Всеки новоизлюпен родител има хиляди съмнения, когато дойде моментът за купуването на подходящо за неговата рожба столче за кола: кое е най-доброто столче за новородено, какво е система Изофикс, кога трябва да сменим столчето с такова от следващата група, как се закрепва столчето и т.н.


Как се избира столче за кола?

Неговото първо столче

Deteto.info

Има три варианта за новородено: кошница за новородено, портбебе и столче за кола от група 0+1.

Кошницата за кола се препоръчва от педиатрите, защото в него бебето може да пътува в хоризонтално положение. Позата на бебето в тази кошница е именно препоръчваното за правилното развитие на гръбначния стълб и предотвратява изкривяването на главата.

Кошницата за новородено се закрепва на задната седалка, зад седалката на шофьора и в обратната на посоката на движението. Подходяща е за бебета до 10 кг и обикновено се използва през първите шест месеца на мъничето.

Портбебе – това е възможността препоръчвана от инженерите. В него бебето пътува с гръб към движението, може да се закрепи на всяка седалка, освен на предната седалка до шофьора, подходящо е за бебета до 13 кг, но трудно се използва след десетмесечна възраст.
Столче за кола от група 0+1 може да се използва до четиригодишна възраст или по-точно до 18 кг. Закрепва се с гръб на движението до 13 кг. и по посока на движението до 18 кг.

Най-препоръчително за новородено е да използвате кошница през първите два-три месеца и особено ако бебето е недоносено и по-дребно и пътувате често и на дълги разстояния. След тази възраст се препоръчва портбебето, което се монтира обратно на движението.

Столче от коя група е подходящо за моето бебе

Столче от коя група е подходящо за моето бебе

Deteto.info

Групите столчета са сформирани на базата на теглото на бебетата, а не според тяхната възраст. Тялото на бебето, което се характеризира с непропорционално тежка глава и една доста слаба за нейното поддържане мускулатура, има нужда от средства за сигурност що се отнася до столчето, които са много повече отколкото например при едно дете на дванадесет години, чието много по-голямо тегло изисква различни прикрепващи механизми. Така според теглото са се сформирали няколко групи, които покриват различни изисквания.

 • Група 0 – от новородено до 10 кг., до около 9 месеца
 • Група 0+ - до 13 кг, до около 2 години
 • Група 1 – от 9 до 18 кг, от 8 месеца до около 4 години
 • Група 2 – от 15 до 25 кг, от 3,5 години до около 7 години
 • Група 3 – от 22 до 36 кг., от 6 години до около 12 години

След като стане 15 кг се мята, че детето е достатъчно стабилно, за да издържи поддържането на предпазните колани на възрастните. Коланите на колите са измислени за пътници над 1,50 м височина. При по-ниски хора, коланът е опасен, защото минава през врата или лицето и не би могъл да се използва. Именно поради тази причина специалните накрайници на столчетата за кола от тази група са предназначени да модифицират позицията на колана, за да го адаптират към телосложението на детето. Най-подходящи са тези, които имат и облегалка, за да поддържат добре главата и раменете.
В Европа трябва да използваме столче за кола за детето докато стане 1,50 м, това ще рече около 36 кг като максимално допускано тегло от столчетата от тази група.
Имаме и столчета, които покриват изискванията на няколко групи или припокриват просто по-голям диапазон. Но като цяло има спорове по този въпрос дали една такова столче е достатъчно сигурно и дали покрива наистина всички изисквания за безопасност. Не можем и да оспорим някои добри страни на тези столчета. Например едно столче от група 0+1 ни позволява да го ползваме докато детето стане 13 кг, докато портбебето или кошницата ще сме спрели да използваме много преди този период, обикновено до около шестмесечна възраст.

Системата Изофикс

Deteto.info

Изофикс е система за закрепване на детско столче за седалката на автомобила чрез специални скоби. Състои се в две метални халки, солидно захванати за шасито на автомобила, за които се захващат две метални скоби, които излизат от задната част на основата на столчето за кола. Изофикст има две основни предимства пред традиционно закрепващите се с коланите на колата столчета – намалява пиковете на отрицателно ускорение, не позволява погрешно закрепване. Смята се, че закрепващите се с Изофикс столчета са по-сигурни и надеждни от останалите поради специфичното си монтиране в колата.
Какво да имаме предвид при купуването на столче за детето?
Преди да купим столчето за кола, трябва да помислим за нуждите, които то трябва да покрива. Трябва да имаме предвид колко тежи детето, за да видим към коя категория столчета спада, трябва да знаем дали нашият автомобил поддържа система Изофикс и т.н. Ето приоритетите, от които трябва да се водим при избора сред хилядите варианти на пазара:

 • По-добре да вземете столче, отговарящо точно на килограмите на детето, отколкото да вземете такова, което покрива голям диапазон килограми.
 • Най-добрият вариант е да вземете ново столче за кола, а не употребявано, внимавайте дали то има оригинални инструкции за употреба, дали отговаря на изискванията за безопасност и дали има гаранция от производителя.
 • Ако автомобилът ви има система Изофикс, възползвайте се от нея.

Разпоредбите на Европейския съюз

 • Възраст под три години - Използването на детска седалка е задължително, като обаче се забранява използването й на места в автомобили оборудвани с предна въздушна възглавница. Ако в колата няма предпазни колани, детето не може да бъде превозвано в тази кола.
 • 3 години до 1,50 м. - Използването на детска седалка е задължително. Ако в колата няма предпазен колан, детето трябва да се вози на задната седалка.
 • Деца с ръст над 1,50 м. и възрастни - Използването на предпазен колан за кола е задължително.

! Закрепването на седалките за кола в автомобила става с триточков предпазен колан или IsoFix система. Тези два начина на закрепване са типични при качествените модели. Актуалната Европейска норма за безопасност
е ECE R 44/04. Също така са разрешени модели отговарящи на норма ECE R 44/03 (изпитателния номер под “Е” знака започва с “03” или “04”). Преди да закупите детска седалка за кола се уверете, че отговаря на ЕU нормите за безопасност ECE R 44/04. ECE R 44/03 – до края на 2009 година.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни