►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как се държи мама в парка?

Паркът е първият център за социализация на децата, но са същото и за нас, като майки. Той може да бъде едно прекрасно място за разширяване на социалните ни хоризонти, където да забравим за нашите предразсъдъци. Ето няколко идеи как да станете една добре приета мама в обществото на мамите – парка.


Как се държи мама в парка?

Неписаните правила за интегриране на мама в парка:

Норми на поведение на мамите

Deteto.info
  • Хвалете често децата на останалите мами: „Ах колко е пораснал!”, „Ех, че сладък бонбон!” – това е логичното, което можете да кажете, особено ако доста време не сте виждали детето и майка му. като се замислим, всяка мама обича да хвалят детето й, вие също бихте се почувствали чудесно, ако някоя мама похвали вашето.
  • Носете нещо за хрускане – ако вашият мъник ще яде нещо, било то солети, бисквити или каквото и да е друго, вземете повече, за да почерпите и останалите малчугани. Представете си колко ще ви е неприятно, ако някое дете яде нещо и вашето го гледа с отворена уста.
  • Прието е да не се смесват животът в парка с личния живот. Обикновено освен прекалено общителните мами, които си разказват всичко и прекалено много се привързват към новите мами, с които се запознават, не очаквайте някой да ви предложи да се видите извън парка, нито пък е добре вие да фамилиарничите и да нахалствате.
  • Ако някоя мама отсъства за няколко дни, без да е известила за това, се губят някои привилегии, които после ще се наложи да възстановява с големи усилия. Все пак не може така да се отделиш от обществото на мамите, без да известиш за това – може да си помислят, че не са ви приятни, че сте надменна и високомерна.
  • •Ако децата се скарат и се сбият, всяка майка започва да се кара и да дава наставление на своето дете, а не на детето на другата. Особено майката на инициатора на свадата трябва много настоятелно да му се кара или по-скоро да го накара да се извини, а пък майката на потърпевшия обикновено се опитва да омаловажи ситуацията, като казва, че не е станало кой знае какво.

Не участвайте в конфликтите на децата

Deteto.info
  • някои ситуации, които е нямало да стигнат далеч и да имат развитие, са се превърнали в конфликт само заради намесата на родителите. Най-вероятно децата се бутат без да искат или не влагат нищо в това и ако се намесите и направите забележка на другото дете, неговата майка би могла да се обиди и да стане скандал.
  • трябва да сме наясно, че колкото и да не ни се вярва, децата могат сами да разрешават конфликтите помежду си и то по доста интелигентен начин и колкото по-малко се намесвате, толкова по-добре
  • има едно неписано правило, че в парка всеки родител се занимава сам със своето дете: ако то се държи зле с някое дете, е длъжен да му направи забележка, а не да чака да го направи родителят на засегнатото дете, а ако някое дете се държи зле с неговото, даваме възможност на неговата майка да му се скара.

Ако искате да запазите хармонията в парка, не правете сравнения

Deteto.info

Ако искате тотално да развалите хармонията, която цари в „обществото на майките” в парка, само започнете да правите сравнения между вас и непознатите майки там или пък да сравнявате вашите деца с техните. Това не е начинът да се харесате на останалите майки, може в момента да покажат, че са на вашето мнение или да се поласкаят, ако сравнението е било в полза на техните деца, но всъщност ще приемат вашата постъпка като признак за лошо възпитание и ще си помислят, че щом можете така да говорите за другите, сигурно говорите така и за тях пред други майки. С тези изказвания губите шанса си за нови запознанства и връзки, които биха ви обогатили още. Все пак вашето обкръжение в парка не е едно затворено общество, а трябва всеки да е добре дошъл. Така ще превърнете парка в прекрасно място за едно прекрасно прекарване на вас и вашите деца.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни