►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да успокоим бебето

Често родителите са с нереалистични представи за това какво е да имаш бебе. Сладкото гукащо създание, което повечето възрастни си представят, преди да имат дете, жестоко се разминават с „пищящото зверче“, с което се запознават и което обичат повече от всичко на света.


Как да успокоим бебето

Четвърти триместър

Deteto.info

Раждайки се нашите бебета са много по-малко подготвени за живота и света в сравнение с животинските. Знаете, малките котета и кучета са безпомощни едва през първата седмица, след това започват да виждат, да ходят, а до края на втората седмица са почти самостоятелни. За разлика от тях едно човешко бебе не е способно да ходи приблизително до първата си година, а за автономност не може да се говори преди 4 години (или преди 24 ). Много автори говорят за четвърти триместър или иначе казано определят първите три месеца на бебето навън като последен „ембрионален период“, след който малките са значително по-оформени и комуникативни (разбираеми). Съответно един от съветите, които „зелените“ майки получават е свързан с постигането на успокояваща среда, подобна на вътреутробната. Повиването, лекото люлеене, нежните шепнешти песнички и звуци – всичко това много напомня за утробата и спокойствието и сигурността тогава. Често дори промяната на стойката има отношение към успокояването. Ако бебето е сложено по гръб (както спят всички бебета в рекламите) това е твърде далеч от позата, която е заемало по време на вътреутробния си период. Смята се, че страничното обръщане на бебчо или положение по корем е много по-удачна поза за сън.

Повиването

Повиването

Deteto.info

Безспорно е, че повитите бебета имат ограничена възможност да се движат. Това може да звучи като нещо лошо, но във времето до 4-тия месец е безценно. Защото движенията на бебчовците са неконтролируеми и хаотични, а ефектът им е да разсънят или активизират още повече малкото.  Съответно, когато отстраните този дребен, на практика, „технически“ проблем шансът за успокоение и спиране на плача е много по-малък. Същинското успокояване идва, когато детето усети с кожата си плътно прилепналата пелена и почувства обгръщането. Това му създава чувство за сигурност и му е приятно.

Как става

Deteto.info

Снабдете се с квадратно одеяло. Често се използва и триъгълно, но симетрията на първото повива по-равномерно. Разстелете одеялото с единият връх нагоре. След това превийте малко ъгъла му навътре, за да стигне до средата на пелената. Поставете бебето вътре, така че главичката му да е на ръба на превития край. Много е важно, преди да започнете същинското повиване да се уверите, че ръчичките на бебчо са изправени. В противен случай то много лесно и бързо ще се измъкне и няма да има ефект. За улеснение на съвременните майки се продават цели „пашкулчета“, които са с цип и реално функционират по същия начин.

Кенгуру

Deteto.info

Специалистите правят паралел между бебета и малките на този скоклив приятел. Както знаем кенгурчетата престояват в торбата на майка си около 7-10 месеца, за да се развият и укрепнат достатъчно. По същия начин и бебчовците имат нужда от постоянната ни грижа, докато се стигнат по-голяма самостоятелност. Ето защо е много удачен вариант да се снабдите със слинг или с кенгуру (за носене на бебе ) и по този начин да осигурите на малкото по-близък контакт с Вас. Това, със сигурност, действа успокоително. Не е за пренебрегване и другото предимство на тези приспособления – те дават известна независимост на майката. Защото ръцете ѝ са свободни и тя може да свърши нещо допълнително. Опитайте и ще установите, че парадоксът – едновременно бебето Ви да е постоянно да Вас и това да Ви дава свобода на действие – е напълно реален.

Белият шум

Deteto.info

Случвало ли Ви се е да пуснете прахосмукачката или сешоара и бебчо почти мигновено да замлъкне и да се успокои. Дори понякога ремонтът на съседите действа положително на малкото. Това има своето обяснение. Този монотонен и дразнещ, за нас възрастните, шум действа на малчовците добре, тъй като им напомня за спокойното време, преди раждането. Биенето на сърцето Ви и циркулацията на кръвта се твърди, че са сред шумовете, които бебето чува в утробата. Това е и причината мъниците да се унасят е толкова от прекрасното Ви приспивно пеене, а от миксера например. Дори шъткаштите звуци действат по сходен начин. В крайна сметка нищо не Ви пречи да опитате, най-много да се окаже сполучлив метод за приспиване, без много драми.

Масаж по гръбчето

Масаж по гръбчето

Deteto.info

Масажирането, след баня е задължително занимание за всяко бебе, навършило месец и половина. Масажирането е леко, а движенията са изключително нежни поглаждащи и потупващи кожата. Много майки споделят, че тази практика, особено преди лягане, действа изключително благотворно на малките. Ползите са масажа са неоспорими, така че дори ефектът с успокояването да не е какъвто очаквате, със сигурност няма да навреди, а напротив.

Възпитание от раждането

Deteto.info

Често може да се прочете подобна формулировка в различни списания, книги и наръчници. Тя, обаче не бива да се приема буквално, защото ще има обратен ефект. Разбира се, трябва да започнете да учите и запознавате детето си със света още от момента, в който то е дошло на него, но не в смисъл на дисциплина и правила. Ако смятате, че сте в състояние да го дресирате да заспива под команда, да яде под час и да не вдига много шум през останалото време – ще Ви бъде трудно, доста трудно да приемете действителността, в която подобно нещо е невъзможно. Има привърженици на по-радикален подход във възпитанието, но ползите от него са много спорни, да не кажем отхвърлени и дори заклеймени. „Немският“ модел на желязна дисциплина от раждането и продължителни часове на самотен плач водят до разрушена емоционална връзка с майката – нещо изключително важно за всяко мъниче. Освен това в първите месеци всеки плач на малкото означава нещо. То се опитва да Ви каже, че нещо не е наред. Пренебрегването му не е удачно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни