►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Една годинка – започват правилата!

След като детето навърши една година, правилата и нормите се завъртат около спането, храненето, заобикалящите го опасности и установяването на здравословен режим. Първите и най-основни ограничения, които налагаме на малчугана са свързани с неговата безопасност в рискови ситуации.


Една годинка – започват правилата!

Какво става след навършването на годинката

Deteto.info

Основни характеристики на детето в този период са силно изразено любопитство, смелост, инат, голяма физическа активност. Затова трябва да имаме предвид, че:

  • На около година и половина детето вече притежава умението да разбира прости обяснения, причинно-следствени връзки. Точно тогава е и моментът да му обясните всяко правило поотделно и да му обясните защо се налага да прави това.
  • След навършването на година и половина детето започва да познава смисъла на думичката „не” и да я използва постоянно. В този период малчуганът отговаря негативно на всичко, което му се каже. Така или иначе обаче не можем да бъркаме това поведение с неслушане, просто детето започва да осъзнава своята личност и започва вече да чувства, че е независимо. Затова е необходимо да дадете възможност на детето да експериментира, но не и ако спре да ви слуша. Най-доброто поведение от ваша страна в случая е:
  • Да бъдете твърди – това, което кажете, трябва да го изпълнявате на 100% и да изисквате да се изпълни и от детето.
  • Обосновавайте поведението и изискванията си – обяснете на детето защо правите или казвате нещо, защо се налага определено правило или забрана. Настоявайте винаги за едно конкретно нещо, а не за някакви хаотични, общи неща, ако искате детето да ви разбере. На тази възраст мъниците определено не разбират абстрактните понятия.
„Насадете” на мъника добри обноски

„Насадете” на мъника добри обноски

Deteto.info

Всяко дете има възможността и капацитета да възприема обноски и правила на поведение, винаги когато те са съобразени с възрастта му. Не можете да очаквате от едно дете на година и половина да се държи перфектно 24 часа в денонощието, но пък сте длъжни да настоявате за доброто му възпитание още докато е бебе, за да съумеете да поставите основите и връзките, които след време ще помогнат на детето настина да се държи възпитано.
Бебетата и малките деца под годинка и половина могат да започнат да разбират основните правила на възпитанието. Навярно няма да разберат напълно онова, на което ги учите, но можете да започнете със следното:

  • Дайте му конкретни примери – осъзнаването на чувствата на останалите е коренът на доброто възпитание. Например, можете да обясните на детето, че когато помагате на съседа да открие ключовете си, които е загубил, той ще се почувства добре и вие също. Покажете на детето също колко са възпитани хората, които ви заобикалят: например касиерката в магазина, която ви казва „добър ден” и после ви благодари, когато й давате парите; продавачът на вестници, който също ви поздравява и погалва мъничето по главичката. Малко по малко детето ще осъзнае и възприеме тези ценности, без да си даде сметка дори.
  • Вземете под внимание характера му – има деца, които, когато започнат да изговарят своите първи думички, се забавляват много да поздравяват наляво и надясно непознати хора по улицата, а има и такива, които се срамуват и са по-плахи и не говорят на никого. Затова ние, родителите, трябва да сме напълно наясно с личността на детето си и, ако то не се чувства добре да бъде център на вниманието сигурно ще измрънква всеки път под носа си любезностите, които се срамува да каже на определения човек на висок глас. Важното в случая е то да схване посланието ви, да разбере защо се казва благодаря, моля и защо поздравяваме хората, които познаваме.
  • На масата – дребосъците под една годинка все още нямат умението да прилагат на практика всички норми, свързани с добрия етикет на масата и затова в началото не трябва да бъдем много взискателни към тях. Започнете показвайки им само една единствена норма и я повтаряйте често. Например: „Когато се храним, трябва да сме седнали мирно на масата”. Когато видите, че мъничето е разбрало това, можете да пристъпите към следващото правило.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни