►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебето и домашният любимец

Идването на бебето у дома не означава да се разделите с домашния си любимец. Нашето котенце или кученце може да се окаже един много добър и важен приятел за нашия мъник, стига той да се научи да се отнася добре с него и да се грижи за него. Някои мерки, които можете да вземете, ще ви помогнат да улесните съжителството между детето и вашето животинче.


Бебето и домашният любимец

ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ БЕБЧЕТО

Deteto.info

Възможно е нашият домашен любимец да изпитва ревност към новороденото ни бебе, затова трябва да го подготвим месеци преди рожбата ни да се роди. Звучи малко налудничаво, но е самата истина и трябва да го имаме предвид, ако не искаме в последствие да се сблъскаме с проблеми, за които няма решение.
Важно е таткото или друг член на семейството да поеме основната грижа за животинчето още преди бебето да се е родило. Така котето или кучето ще свикне с грижите на този човек и няма да се чувства забравено и да търси внимание от вас, когато бебето ви се роди.
Ако домашният ви любимец спи във вашата стая, то това определено трябва да се промени след идването на бебето. За да нямате проблем в последствие, се погрижете да приучите животинката към друго помещение, където да спи, още преди да се е родило вашето бебе.
Не забравяйте да заведете животинката си при ветеринарен лекар, за да се уверите, че е здрава, че няма паразити, че е ваксинирана.

ДОКАТО МАЙКАТА И БЕБЕТО СА ОЩЕ В БОЛНИЦАТА

Deteto.info

Таткото може да отнесе някоя дрешка на бебето вкъщи, за да може кучето или котето да свикне с миризмата на новия член на семейството. Когато се приберете у дома си заедно с бебето ви, можете да го дадете на вашата половинка докато вие “поздравите” и обърнете малко внимание на домашния си любимец, за да не ревнува и да се настрои негативно към бебето.
Ако му имате доверие, можете да позволите на животното да помирише бебето, но винаги бъдете много предпазливи и пазете лицето му с ръка.

АКО БЕБЕТО Е ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РОДЕНО

Deteto.info

Не се налага да вземате някакви специални мерки, тъй като щом бебето е изписано от болницата, то значи вече е стабилизирано и се развива нормално.
Никога не оставяйте бебето самичко с животното в едно помещение, дори за малко. Научете домашния су любимец да не влиза в стаята, където спи бебето, ако трябва я заключвайте.
Колкото и дружелюбно да е животното, то може да нарани детето без да иска по време на игра с него. Ако имате котка, не я допускайте да ляга близо до люлката или креватчето на бебето, те също са много игриви и могат да наранят мъничето.

КОГАТО МЪНИЧЕТО ВЕЧЕ ЛАЗИ НАВСЯКЪДЕ

КОГАТО МЪНИЧЕТО ВЕЧЕ ЛАЗИ НАВСЯКЪДЕ

Deteto.info

Вече лазещият ви мъник също може да нарани животинката, а е възможно и да я предизвика с поведението си и тя да предприеме нещо лошо в своя защита. Никога не губете детето и домашния си любимец от поглед.
Одраскванията и хапанията можете да предотвратите като научите както животинката, така и вашето бебче да уважават личното си пространство и да се държат мило един с друг. Вашето дете също трябва да разбере, че пред него стои живо същество, което може да изпитва болка и затова не бива да го тормози и наранява.
Всички домашни любимци, особено котките и кучетата, могат да предадат паразити на детето и ако то ги гали, затова те трябва да бъдат много добре обезпаразителни и ежедневно да бъдат проверявани за такива. Не позволявайте на детето да играе в къта на животинчето или в непосредствена близост до него.

А, АКО ЖИВОТНОТО НЕ ОБИЧА БЕБЧЕТО

Deteto.info

Обикновено котките и кучетата свикват много бързо с децата, но има и случаи, в които в началото кучето е много зле настроено към новия член на семейството. В тези случаи е добре да вържете животното и да го държите далеч докато тези негови чувства отшумят, защото то може да ухапе детето, въпреки че до сега може да не е хапало никога.
Ако агресивното отношение на кучето към детето продължи дълго, то може и да няма друг изход, освен да се разделите с него – все пак не можете да сте спокойни, ако се налага все да сте нащрек и да държите животното в друга стая.

КЪДЕ ДА СЛОЖИМ НЕЩАТА НА ДОМАШНИЯ НИ ЛЮБИМЕЦ

Deteto.info

Кътчето на животинката трябва да бъде много добре обособен и ако трябва да е ограден. Лазещия вече мъник не трябва в никакъв случай да пипа нещата на животното – купичката му за храна и вода, одеялото, върху което спи, играчките му за гризане и каквото и да е друго нещо, което принадлежи на животинката. Паразитите се разпространяват чрез слюнката. Почиствайте ежедневно къта на животното със сапун и вода. Ако трябва го оградете, така че детето да не може по никой начин да влезе там.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни