►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пълзенето стимулира неговото развитие и интелигентност

Лазенето си е една автономност на четири крака.


Пълзенето стимулира неговото развитие и интелигентност

Да се научи да лази или да се катери докато се изправи и започне да ходи изисква развитието на серия от умения, които помагат на бебето да контролира тялото си, да опознава заобикалящото го и да развива своята интелигентност. Затова не го лишавайте от това удоволствие, а се впуснете и вие като него в „изследване” на непознатия за него свят, който го заобикаля.

Повече лазене=повече стимулация

Deteto.info

Много специалисти по темата са на мнение, че лазенето е един специфичен етап от двигателното развитие, през който би трябвало да премине всяко дете естествено като се избягва прекалената стимулация и натиска от страна на родителите детето да го прави насилствено. Трябва да предоставим на бебето достатъчно безопасно пространство и удобни дрехи, които не пречат на свободното движение, за да може мъничето самичко да открива нещата, които го заобикалят – давайте му възможност да играе на пода, давайте му интересни играчки, играйте заедно с него. Стимулирайте движението, но според индивидуалните възможности на вашето бебе и без да го насилвате да заема пози и да прави движения, за които още не е готово – когато е готово то самичко ще открие тези движения.
Бебето, което е лазило ще се научи по естествен път да сяда самичко. Някои смятат, че на 5 месеца не е толкова необходимо бебето да може да седи, колкото на около 9, когато вече умее да лази, защото когато лази, то трябва да заема и седнало положение, за да може да разшири своите умения за манипулация и вече да се интересува не само от лапане на разни предмети – сега интересът му трябва да е насочен към дърпане, изваждане, отваряне и затваряне на различни предмети.

Добро за неговата интелигентност

Deteto.info

Пълзенето помага на мъничето да се придвижва, експериментирайки с различни материи – паркет, килим и т.н., нови предмети и му предлага различни ъгли и перспективи. Движейки се бебето ще получи нова информация, която ще възприеме чрез сетивата си, а свободата на движението му ще събуди неговата интелигентност, тъй като ще го изправи пред първите проблеми, които ще трябва да решава самичко: как да премине между двата стола, как да се покатери на табуретката и т.н.

Лазещият мъник умее да се пази по-добре

Deteto.info

Освен, че пълзенето подпомага развитието на мускулния тонус, то позволява на детето да упражнява рефлексите си за падане и това ще му спести доста недоразумения, когато проходи. Щом мозъкът на бебето възприеме и развие умението да лази, то ще реагира бързо на нови и неочаквани ситуации – като това да лази на зиг-заг между столовете, без да се удря и да пада. Контролът над лазенето, който в началото ще изисква цялото внимание на детето, с практиката ще се превърне в един автоматичен контрол. По този начин бебето ще освободи мозъка си от това и ще обръща внимание на други стимули, като например това да търси някаква играчка, как играят другите деца около него. Грешките, които допуска мъничето ще му помогнат да преценява по-точно движенията си в по-късен етап. А паданията на мъничето няма как да ги избегнем, те ще се случват, но не се тревожете, защото децата имат повишен инстинкт за самосъхранение, пък и падането по време на лазенето не би имало лоши последствия. Затова оставете бебето да се учи, защото това ще му помогне да избегне други по-сериозни опасности, когато започне да ходи.

Цената на автономността

Deteto.info

С пълзенето бебчето ще си извоюва физическата независимост от мама – която сега ще трябва да се заеме с щателното обезопасяване на дома. Детето ще започне да се чувства и емоционално по-свободно, вече няма да има нужда вие да му давате нещата, които привличат вниманието му. Вярно сега ще имате дори повече работа от преди, защото постоянно трябва да внимавате и да не изпускате мъничето от поглед дори за секунда, но пък е радващо, че то ще бъде по-активно и инициативно. Не забравяйте, че все пак трябва да ограничите радиуса на действие на лазещото бебче – достатъчно обширно място, безопасно и без достъп до опасни предмети, контакти и др.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни