►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Неговите първи обувки

Още от малки децата свикват да носят обувки, които защитават и предпазват краката им. Но на каква възраст всъщност детето трябва да започне да носи обувки, без това да е вредно за здравето му?


Неговите първи обувки

Още от първия си ден децата използват краката си, за да опознават света, който ги заобикаля. Между 12-тия и 16-тия месец започва етапът на самостоятелното придвижване на мъничето, когато поне у дома може да ходи босичко, за да развива чувствителността на краката си.
Много е важно и детето да не се насилва да ходи, ако още не е готово за това, тъй като мускулатурата му още не е достатъчно развита за това и могат да се появят увреждания на краката, като например плоскостъпие.
Препоръчително е, особено в студените дни, краката на детето да бъдат добре покрити, когато го извеждате навън, поради което биха били много подходящи едни вълнени пантофки, които ще запазят нормалната телесна температура на мъничето.
Не е добре обувките да бъдат много големи или пък много малки, нито пък моделът им да бъде неподходящ за възрастта на детето, защото това може да увреди крачетата.

Развитие на краката на детето

Deteto.info

Крачетата на детето, подобно на останалите части на тялото му, се развиват докато то се превърне във възрастен, затова е много важно да се полагат постоянно грижи за тях. При бебето костите не са напълно формирани. Крачетата на мъничетата са меки и гъвкави, което ги прави изложени на всякакви наранявания и огъвания, които могат да станат неусетно безболезнено.

Какво да избягваме

Deteto.info

Много често малкото братче износва дрехите на по-големите си братя, но що се отнася до обувките, износването на стари е недопустимо. Всеки крак е анатомично различен от краката на другите хора и всяко дете има различни точки на опора и тежест, ходи по различен начин, поради което носейки стари обувки, крачето му може да се деформира. Ходенето със стари носени обувки може да е много неудобно за мъничето и да предизвика наранявания, които ще попречат на правилното развитие на краката на детето.
Въпреки че обувките трябва да предоставят достатъчно място, за да може крака да се движи свободно, не трябва да правите грешката да купувате обувки в по-голям размер от необходимия.

Как да изберем подходящите обувки

Deteto.info
  • Кожата на обувките трябва да бъде мека и да обхваща стабилно глезена, без да предоставя каквато и да е пречка за свободното движение на крака, както и свободното ходене.
  • Върхът (бомбето) на обувката трябва да бъда високо, така че да предоставя достатъчно място за свободното движение на пръстите, като същевременно трябва да бъде достатъчно твърд, за да не позволява да се натъртват пръстчетата.
  • Подметката трябва да бъде еластична, да може лесно да се огъва и да бъде и достатъчно дебела, така че да не се наранява стъпалото от неравностите по пътя. Подметката освен това трябва да бъде гумена и да не се пързаля.
  • В този етап от развитието на детето е много важно обувките да предлагат сигурна защита на крака, да придържат глезена и в същото време да не пречат на свободното движение.

Кога да сменим номера с по-голям

Deteto.info

Крачетата на бебето са в непрекъснат растеж, затова при купуването на обувки трябва да се предвижда достатъчно място. За да направи спокойно своите стъпки, крачето на бебето има нужда от толкова място в обувката, че правейки крачката, когато крачето ще отиде напред към върха на обувката, да не го болят пръстчетата и да има достатъчно място.
И понеже детето е още малко, за да си каже дали обувката му е удобна и дали не го убива, ще трябва ние да бъдем доста внимателни при избора. Трябва да сме наясно, че крачето на детето е много гъвкаво и меко и би могло да влезе и в обувки с по-малък номер от нужния в момента. Затова, когато пробвате обувката на мъничето, помолете го да размърда пръстчетата си и, ако няма достатъчно място, трябва да вземете по-голям номер. Също е важно да наблюдавате редовно крачетата на детето и ако след разходка видите зачервявания по крачетата, значи ще ви трябват нови, по-големи обувки.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни