►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Погрижете се и за играчките

Какво е последното нещо, което бебето ви лапна от земята? Отговор 1 – биберона залъгалка, отговор 2 – буболечка, отговор 3 – играчка, отговор 4 – остатък от бисквита. Това май е от онези въпроси, за които може да се посочи повече от един верен отговор.


Погрижете се и за играчките

Не че винаги можете да предотвратите всичко това, защото знаете колко пъргави и изобретателни са мъниците – за секунда да се обърнете и вече фасът от земята е опитан на вкус. И не че вкъщи трябва да поддържате всичко стерилно, но тъй като подът е любимото място за игра на бебчето, то се погрижете той да е добре изчистен и да няма остатъци от храна по него. Проверявайте и кошчетата с играчките му, защото е почти сигурно, че недоядената бисквитка от вчера, която не сте могли да намерите, е там.
Кофичките и лопатките, с които бебчо играе в пясъчника, са си само за там, а не за вкъщи. Измивайте ги винаги след игра.
И понеже основното занимание на бебчо е да си играе, то трябва да отделим специално внимание на играчките. А превантивните мерки са много важни в случая. Например, представете си как сте поканили едно бебче, приятелче, с което да си играят. А гостенчето идва от вън с мръсни ръце. Какво ще направите, за да предотвратите замърсяването на играчките?

  • Както за вашето мъниче, така и за гостенчетата, се отнася едно много важно правило: “Спрете мъниците първо в банята, преди да отидат към играчките!”. Няма по-добър начин за защита от разпространяването на микроби от миенето на ръцете. Така че преди вашето мъниче и неговото приятелче да се отправят към детската стая, им измийте хубаво ръцете със сапун.
  • Изчистете повърхностите в детската стая. Не е въпросът да дезинфекцирате всичко, а да насочите вниманието си към местата, където се събира най-много прах и мръсотия.
  • Плюшените играчки трябва да се перат редовно в пералнята – не е необходимо да ги пускате на високи градуси, защото ще се развалят, достатъчни са 30-40˚ и ще станат като нови.
  • Повечето бебешки играчки са пластмасови, така че можете да ги миете лесно с вода и сапун.
  • Играчките с батерии, не можете да миете под струята на чешмата, защото ще се развалят – тях трябва да забърсвате с навлажнено парцалче, без сапун, защото после няма как да го отмиете добре
  • Дръжте играчките в чекмедже или кош, който се затваря добре, за да не събират прах и мръсотия.
  • Когато сте навън, мокрите кърпички могат да свършат работа. Можете да забършете играчките, но не и тези, които бебето ще слага в устата си.
  • Можете да си приспособите специален съд, в който да накисвате за по 15-20 минути играчките в сапунена вода. После трябва да ги измиете добре, да няма остатъци от сапун и ги дайте на бебето, след като изсъхнат добре – ако са мокри още, по тях ще се налепят боклуци.
  • За правилното третиране на играчките трябва да имате предвид материала, от който са направени, а и да четете внимателно указанията на етикета.
  • Важно е честото миене на играчките, а не препаратът, с който ги почиствате, затова не използвайте никакви силни почистващи препарати, а само обикновен лек сапун.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни