►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Игри за откриване на света

През шестия месец бебетата придобиват една доста открояваща се сензорно-моторна интелигентност, като в същото време се изправят пред една много голяма промяна, както във физически аспект, така и в неврологичен. Координацията на малкото дете и чувството му за равновесия претърпяват голямо развитие през този период, което му позволява, да прави много нови неща.


Игри за откриване на света

Когато бебето навърши шест месеца, неговата памет вече е достатъчно развита за придобиване на все по-сложни умения. Между 8-мия и 12-я месец вашето мъниче ще се превърне в един истински виртуоз в пълзенето, едно умение, от което детето трябва да се възползва максимално, за да може да опознае онова, което го заобикаля. Детето вече играе, експериментира, имитира и се забавлява, неговите движения стават все по-умели и хармонични, координацията му започва да функционира все по-добре и всичко това ще му помогне да манипулира адекватно предметите и играчките, с които се занимава.
В периода между шестия и дванадесетия месец трябва да обърнем голямо внимание именно на координацията, чувството за равновесия и психомоторното развитие на малкото дете.

Първите игри за шестмесечното бебе ще бъдат

Deteto.info
 • Скриване и откриване на различни предмети. Скривате някакъв предмет и после заедно с бебчо го „откривате”. Бебето ще си даде сметка, че това, че не вижда нещо в момента, не значи, че то е изчезнало.
 • Игра на люлка – люлеейки доближаваме бебето до предметите или хората, които го заобикалят и после го отдалечаваме, много подходяща игра, не само за равновесието на бебо, но и за да си даде сметка за близо и далеч.
 • Игра свързана с умението на бебето да лази, като поставяме предмети около него, които то трябва да се стреми да вземе самичко.
 • Музикални игри – особено чувствително към музиката е около осмия месец.
 • Игри чрез имитация и локализиране на предмети и хора – с цветни книжки и опростени текстчета в рими, както и снимки, рисунки и всякакви други изображения.

Игри за научаване на различните материи и звуци

Deteto.info
 • „Торбичката с брашно”

Сложете на пода една торбичка с брашно, сложете дребосъка по корем на пода и му позволете да бърка на воля с ръчички в брашното. Все пак внимавайте мъничето да не го носи в устата, въпреки, че не е опасно.

 • „Кошницата с изненади”

Сложете в една кошница парченца плат от всякакви видове, малки кутийки с различна големина и от различен материал и каквото още се сетите, че имате у дома и би било интересно и безопасно за бебока.

Игри учещи детето да споделя нещата си

Deteto.info
 • „Нашата топка”

Седнете на пода един срещу друг с разтворени крака, после изтъркаляйте една топка към мъничето, като през това време му казвате, че сега топката я давате на него, като едновременно с това показвате и с пръст, за да може да ви разбере по-лесно. После го подканете да ви я даде на вас. Възможно е в началото да му е доста трудно да разбере играта, затова имайте повече търпение, даже в началото можете да не търкулвате топката към него, а направо да му я дадете в ръцете. Тази игра можете да играете и повече хора, например включете и таткото, каката или баткото и т.н.

Игри за стимулиране на любопитството на мъничето и желанието му да научава нови неща

Deteto.info
 • „Огледалце, огледалце”

Предложете на мъничето някакво огледалце, за което обаче сте сигурни, че няма да се счупи. Бебето ще го държи в ръце и ще наблюдава с голям интерес отражението си в него. Движете леко огледалото наляво надясно, за да може детето да го следва с поглед.

 • „Търсенето на играчката”

Седнете един срещу друг с мъничето, покрийте една играчка с кърпа и го помолете да намери играчката. Детето ще се опитва да махне кърпата от играчката, за да я достигне. След това покрийте играчката, но без детето да ви види и го попитайте пак за играчката. Ако детето махне кърпата и я открие, покажете, че сте радостни и му благодарете, ако не го направи започнете играта отначало, като я покриете с кърпата първо пред него. Чрез тази игра детето ще се научи да предвижда събитията, да отгатва, затова я играйте колкото се може по-често.

 • „Същността на езика”

Седнете срещу бебето и вземете няколко звънчета или някакъв музикален инструмент, издаващ същия звук. После започнете да дрънкате с тях и леко да ги издигате пред погледа на мъничето, така че да ги следи с очи. След това пробвайте да издавате звук „ааааа...” продължително и ще видите как постепенно бебето ще се опитва да имитира вашите звуци и жестове. Можете да пробвате това с различни звуци и инструменти.

 • „Прекоси голямата планина”

Седнете на пода с опънати и леко разтворени крак, сложете бебето по корем на единия си крак и привлечете вниманието му с интересна играчка, за да „пропълзи” към другия ви крак. После го направете и на другата страна. Тази игра може да стане и с възглавници, които да сложите на пода, но не трябва да надвишават повече от 25 см височина.

 • „Какво звъни тук?”

Сложете мъничето да седне на пода, а вие седнете зад него с някаква играчка, която издава звуци. Пуснете я да издава звук първо над главата на детето, после точно зад нея и накрая я отнесете близо до пода. Ще видите как мъничето ще се обръща по посока на звука и ще се опитва да хване играчката.

 • „Трето измерение”

На капака на една картонена кутия изрежете няколко дупки и сложете вътре дребни играчки. Дайте кутията на мъничето, за да „изследва” с пръстчетата си, вкарвайки ги в дупките.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни