►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Игри с бебето още от раждането му

Въпреки че се смята, че през първите си няколко месеца бебето не прави нищо друго, освен да яде и да спи, това изобщо не е точно така. Можем и трябва да контактуваме с него още от първия момент след като се роди. Колкото повече комуникираме с него и го стимулираме, толкова по-лесно ще изградим връзката помежду си и ще спомогнем за неговото бъдещо ефективно развитие. Какви игри са подходящи за бебето?


Игри с бебето още от раждането му

От 0 до 3 месеца

Deteto.info
  • Пускайте на бебето CD с подходяща музика, хванете ръчичките, а после и крачетата му и ги движете внимателно, в такт с музиката. Хванете крачетата на бебчето и правете „колело” пак в такт с музиката, гушнете мъничето и танцувайте.
  • Закачете на креватчето му всякакви играчки, които издават звуци и са с различни цветове. Можете да закачите и ваши снимки, снимки на обичайни неща от ежедневието и всякакви други картинки. Уверете се, че са добре закачени и не могат да паднат.
  • Движете предмети пред погледа на бебето, за да може да ги следва с очи. Хващайте най-различни предмети и ги дръжте близо до очите на бебето, на разстояние, на което ще може да ги вижда ясно. Имитирайте самолет, нека играчката да лети пред очите на бебето и после „кацнете” на коремчето му.

От 3 до 6 месеца

Deteto.info
  • Сложете бебето по гръб в креватчето и му предложете ваши гривни, които не са много дебели, за да може то да ги хваща с ръчички. Когато бебето ги хване здраво с двете ръце, започвайте да го дърпате заедно с гривните стремейки се да го изправите в седнало положение. Ако успеете по този начин да изправите бебето до седеж, не спирайте да правите това упражнение, сложете го отново да легне и пробвайте пак. Ако пък бебчето не ви съдейства и не свива лактите си, за да се изправи, не продължавайте да правите това упражнение, защото това значи, че то още не е готово за това.
  • Направете си собствена книжка. Вземете снимки на неща, които са вече познати на бебето: предмети на мама, на татко, на кучето, от парка, където се разхождате, от неговата кукла или друга любима играчка. Нека да бъдат с еднаква големина, перфорирайте ги и ги направете като книжка или ги закачете на един конец. После показвайте всяко нещо, казвайте му какво е.
  • Вземете две празни пластмасови шишета от половин литър. Напълнете ги с макарони, ориз, бобени зърна, леща, кус-кус и каквото се сетите още и затворете шишетата. Бебето ще бъде очаровано от новите си дрънкалки.

От 6 до 9 месеца

Deteto.info
  • Сложете бебето по корем върху повърхност, която ще му позволи да пълзи. Сложете играчка, която ще му привлече вниманието на около 30 см вляво или вдясно на бебчето, странично, така че да трябва да обърне тялото си, за да я достигне. Бебето трябва да движи ръцете и краката си все едно пълзи, за да стигне до играчката. По този начин мъничето ще направи своето първо упражнение за трениране на бъдещото си лазене.
  • Изберете някаква плюшена играчка и играйте на криеница с нея и бебето. Скрийте играчката например под одеялото, зад коша с играчките, на някоя етажерка, под леглото и т.н. Вземете бебето на ръце и го попитайте: „Къде е мечето?”. После го приближавайте до мястото, където се крие животинката и я „намирайте” заедно.
  • Можете да обуете на бебето терлички, с пришити на тях някакви звънчета или друго, което дрънка. Мъничето ще се забавлява много, когато мърда крачетата си и те започнат да дрънкат.

От 9 до 12 месеца

Deteto.info

Когато бебето започне да лази, можете да опитате това упражнение, което ще му помогне да контролира равновесието си: направете кръг от различни „препятствия”. Подредете на пода различни меки и безопасни предмети: възглавници, плюшени играчки, одеяла, картонени кутии и т.н. Подредете ги на такова разстояние, така че бебето да остане „затворено” и да може да излезе, без да трябва да се катери по тях, а да ги заобикаля, да се промъква между тях.
Скрийте в стаята на бебето радио, от което да се чува музика или някаква „пееща” играчка. Бебето трябва да открие радиото или играчката водено от онова, което чува.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни