►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Игри на открито

Възползвайте се от хубавото време, за да играете навън с мъничето, което ще добие много нови умения и знания. Малчуганите на една годинка са в разгара на своето физическо и умствено развитие, а паркът предлага безброй възможности да обогатите физическите и психическите умения на малкото дете.


Игри на открито

За едногодишните

Deteto.info
  • Люлките са много забавни за мъниците – намерете подходяща за възрастта му и го люлейте лекичко, особено пък, ако го качвате за първи път, за да не се уплаши. Люлеенето помага много за развитието на чувството за равновесие. От люлката детето вижда нещата от различни перспективи, а това ще му покаже понятията близо и далеч. Докато люлеете мъничето можете и да му обяснявате, за да му е по-лесно да се ориентира, например: „Я виж колко нависоко се изкачваш! А ето сега пак идваш към мама и сега пак отиваш по-далеч от мама” и т.н.
  • Пързалката също може да е много полезна

Тя е идеална за стимулирането на грубата моторика на детето. Ако стълбите на пързалката са прекалено високи за мъничето, хванете го през кръста и му помогнете да се изкачи, така ще оставите краката и ръцете свободно да се движат.

Ако вашето детенце е от нерешителните и още не се осмелява да се качи дори на люлка, можете да му покажете как безстрашно се „изкачва” неговата кукла или мече. Това можете да направите в случая, само не допускайте грешката да качвате насила мъничето, ако то не желая, така само ще се уплаши още повече. Ако детето ви все още предпочита само да гледа как играят останалите деца, не се колебайте да го оставите да го прави, все пак за едногодишните мъници наблюдението също има позитивен ефект. Така детето ще види движенията на другите деца, това как използват ръцете и краката си, за да се катерят на катерушката и по стълбите на пързалката, как се качват на люлката и как се държат след това докато се люлеят.

  • Скрийте играчка в пясъка

Това ще е интересна игра за едногодишния мъник, а и ще го научите да борави с кофичката и лопатката. Скрийте играчка в пясъчника и после покажете на детето как да я намери с помощта на лопатката, загребвайки пясък и слагайки го в кофичката, не се чудете, ако в началото мъничето предпочита да използва ръцете си за копаене и го оставете да експериментира на воля.

За двегодишните

Deteto.info

За двегодишните малчовци споделянето на играчки със свои връстници не е лесна работа, но е много важно те да бъдат научени на това. С дребни трикчета можете да постигнете това без особени усилия. Например, вземете една топка и седнете срещу детето. Търкулнете топката към него и му кажете: „Тази топка е за теб. Хайде сега дай ми я на мен”. Ако играете и с друго дете, кажете, че топката е и за него, като го посочите с пръст и кажете на детето да я търкулне към него. Малко по малко детето ще разбере, че топката е за всички и, че като играе заедно с връстниците си е по-забавно, отколкото да си държи играчката само за себе си.
Двегодишният мъник вече е натрупал достатъчно опит по пързалки, люлки и катерушки и вече е много по-самостоятелен, отколкото, когато е бил на една годинка. Между втората и третата година е един период на развитие, в който може да има доста разлики между децата. Затова не трябва да насилваме детето да прави нещо, за което още не е готово, а да се съобразим с неговата личност и развитие. Обикновено към края на втората година малчуганите вече проявяват желание да играят с „големите”, обаче много често пък „големите” ги мислят за бебета и не искат да играят с тях.

  • Пясъкът

Да, дребосъкът вече ще е много опитен в използването на кофичката и лопатката, както и на различните формички, които сте му набавили. Затова нека си представим, че пясъчникът е морски плаж и да разгърнем въображението си правейки замъци, фигури и всичко, за което успеем да се сетим. С всичко това ние ще стимулираме фината моторика на детето. Не забравяйте обаче да сте винаги нащрек, да не би дребосъкът да си сложи някой боклук в устата или да пипне нещо опасно.

  • Люлки и пързалки

В парка сигурно има и такива люлки с облегалка и колан, но и да няма двегодишния мъник вече е достатъчно голям да се люлее самичък, без някой да го придържа.

  • Топката

Ето това е универсалната играчка за малки и големи, създава голямо забавления за всички. Някои дребосъци предпочитат да я ритат, други да си я подхвърлят помежду си, а трети пък само обичат да я държат и да я носят с часове, без да я изпускат от ръце. За да играе детето на спокойствие, е добре да изберете място в парка, където няма колоездачи, кучета и изобщо голямо струпване на хора. Не е лошо и да играете на тревата, а не на асфалта, за да не се наранява малчуганът.

  • Да открие природата

Можете да заведете детето на някоя полянка, където да бере цветя за мама или пак да му набавите различни панички, лъжички и други, с които да „готви” на куклата.

За да влезе наистина в контакт с природата, можете да заведете мъничето на разходка в планината, там то ще види дървета, цветя и животинки, а вие ще сте негов учител и ще му казвате кое как се казва.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни