►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Играйте с бебето, за да се научи да пази равновесие

Всеки път, когато бебето се преобръща, клатушка се или се върти в кръг, неговите неврони се множат и се свързват помежду си, което стимулира когнитивното му развитие, координацията на сетивата му, двигателната система и равновесието, което е от фундаментално значение за прохождането му. Също така това е необходимо, за да се развие добре пространствената ориентация на бебето, тоест да има правилна връзка между тялото му, пространството и нещата, които го заобикалят.


Играйте с бебето, за да се научи да пази равновесие

Нервната система на бебето се развива изключително бързо през първата година от живота му, но за целта то трябва да получава ефективни външни стимули. Когато го приспиваме с нежно полюшване на ръце, ние всъщност даваме един много важен стимул на развитието на мъничето и малко по малко, още през първите няколко месеца от живота му, с люлеене или разхождане с количката навън ние спомагаме за узряването на нервната му система.

Първите (не)уравновесени крачки

Deteto.info

Едно от най-големите постижения на бебето е да се научи да ходи. Този голям подвиг на мъничето до голяма степен зависи от нивото на развитие на чувството му за равновесие, тъй като то му позволява да координира всички свои движения с пространството около себе си и да се придвижва в правилната посока.

Когато играем с нашето бебче, като го вземем на ръце и го вдигаме и спускаме във въздуха, ние не само му доставяме удоволствие, но е наистина изненадващо колко много му помагаме да развие мозъка си. Когато бебето се роди, мозъкът му вече притежава милиони нервни клетки. Тези, които контролират, например функционирането на сърцето или дишането вече са свързани помежду си още преди мъничето да се роди, но има още много нервни клетки, които чакат да бъдат свързани помежду си, за да функционират правилно, а това ще стане като се стимулира мозъка.

Първите три години от живота на детето са ключови за неговото неврологично, двигателно, когнитивно и емоционално развитие. Това, което мъникът преживее през тези три години ще предопредели до голяма степен какъв ще бъде той, когато порасне. Ако в този период ние стимулираме ефективно неговото умение да комуникира, да ходи и да контролира тялото си, ще създадем желание у него да изследва онова, което го заобикаля и ще изградим позитивни и устойчиви емоционални основи.

Да спомогнем за доброто развитие на чувството за равновесие

Да спомогнем за доброто развитие на чувството за равновесие

Deteto.info

Игрите, които правят така, че бебето да губи устойчивост, всъщност са един чудесен стимул за мозъка му. Те му помагат да отгатне какво ще се случи после, бебето запомня, без да си дава сметка, песничките, които го съпътстват в игрите с мама и татко и в действителност правят мъничето едно активно и жизнено дете, което е интелектуално подготвено, за да продължи със следващите етапи от развитието си, като говоренето, например.

Бебешките люлки са много подходящи за стимулиране на равновесието на мъничето и знаейки колко много се забавляват децата, когато се люлеят, то това ще бъде най-приятното за бебчето упражнение. Вашето мъниче е още малко да се люлее на люлките в градинките, затова пък има бебешки люлки, които са малки и много подходящи за дома.

Ако имате и люлеещ се стол у дома, то когато го вземете на ръце и се люлеете в него, ще доставите голямо блаженство на бебчо.

„На конче” на гърба на татко е друга игра, която със сигурност ще се хареса много на мъничето, но не забравяйте, че и вие трябва да го придържате докато „язди” тати.

Вземете бебето на ръце и го вдигайте и спускайте във въздуха, навеждайте го напред, играйте на „самолетче”, хванете го през кръста и го завъртете леко в кръг – мъничето ще е на седмото небе, а вие ще му помагате да развива мозъка си.

Когато бебчето започне да се задържа за по-дълго време в седнало положение, можете да го сложите да седне и да подредите покрай него интересни играчки. Бебето ще подобри чувството си за равновесие като се навежда към тях, за да ги вземе. Не забравяйте да подредите възглавници покрай него, за да не се удари.

Към деветия месец, когато бебето започне да се изправя самичко на крака, обикновено мама се замисля дали не са му необходими вече обувки. Истината е, обаче, че е още рано за обувките, тъй като бебето подобрява развитието на равновесието си именно усещайки материята на повърхностите, върху които стъпва.

Всички тези занимания с бебчето имат и още една изключително важна функция – за засилят ефективната връзка на родителите с него и бебето да почувства емоционална стабилност.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни