►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Играчките са тези, които развиват уменията на бебето

През първата година от живота на бебето, възприемането чрез сетивата, координацията на движенията и първите контакти с хората, които го заобикалят, са основен негов източник за придобиване на различни умения, за стимулиране и игра. Играчките, предназначени за този период, са най-разнообразни и са един перфектен помощник на бебето в опознаването на света, който го заобикаля.


Играчките са тези, които развиват уменията на бебето

Стимулиране на бебето от 0 до 6 месеца

Deteto.info
 • Да опознава и изследва това, което го заобикаля - За да се помогне на бебето да възприеме онова, което го заобикаля, през първите месеци от живота му, най-голямо въздействие има стимулацията на петте сетива.
 • Да се чувства спокойно и удобно - За това спомагат различните играчки, които се закачат над леглото, така че бебето да може да ги докосне. Добре е да са меки и етстествено да са музикални, музиката действа успокояващо на бебето.
 • Да изследва нови чувства и материи - За целта трябва да предложим на бебето играчки, които са приятни на пипане и с разнообразни повърхности.
 • Стимулиране на слуха - За този период са подходящи нежни и бавни мелодии, които са много приятни за бебето.
 • Стимулиране на обонянието - Не пазете бебето от различните миризми от ежедневието като вашия парфюм, например, или пък различните миризми на току що сготвена храна. Те не са вредни за бебето, а напротив – стимулират неговото обоняние.
 • Стимулиране на зрението - Предлагайте на бебето играчки със силни контрастни цветове, за да стимулирате зрителните му възприятия. Освен това можете да правите и едно много полезно упражнение – вземете играчка в ярки цветове и леко я приближавайте и отдалечавайте или я движете наляво и надясно пред него. По този начин бебето ще се научи да движи правилно очите си и да фиксира погледа си (в началото това е много трудно за него). Същия ефект имат и въртящите се играчки, които се закачат за креватчето.
Стимулиране на бебето от 6 до 12 месеца

Стимулиране на бебето от 6 до 12 месеца

Deteto.info
 • Бебето започва да си дава сметка за тялото си - За това са много подходящи играчки с огледало, а също можете да му показвате и различни картинки и снимки на бебета или ваши.
 • Бебето осъзнава различните звуци и музиката - Много е важно да му пускате музика, да му пеете или да го вземете на ръце и да танцувате заедно с него. Музикалните играчки и такива, с копчета, които издават различни звуци, са много подходящи за този период.
 • Стимулиране на зрението - Триизмерните играчки са много подходящи в случая, защото стимулират възприемането в дълбочина и зрението.
 • Стимулиране на първите звуци на бебето - От изключителна важност е да говорите много на бебето, да повтаряте отделни думи, да му показвате предмети и да му казвате как се наричат те. Различните говорящи играчки могат да са ви от голяма полза.
 • Стимулиране на лазенето - Лазенето е много полезно за узряването на нервната система на бебето и неговото физическо развитие. След навършване на 8 месеца, трябва да стимулирате лазенето, като оставяте за повече време бебето на пода и му помагате да се движи. Различните ходещи играчки ще са ви от полза в случая, а също и каквато и да е друга интересна за бебето играчка, която можете да сложите на разстояние от него, за да го стимулира да стигне до нея, за да я вземе.
 • Стимулиране на различните манипулации с ръце - Трябва да предложим на бебето различни играчки, които да са лесни за хващане, за мачкане, за удряне, за дърпане и т.н. Всички те ще стимулират координацията на ръцете на бебето.
 • Стимулиране на равновесието - Подходящи са игри, които карат бебето да се движи, да се клатушка, да се люлее, да пълзи и т.н.
 • Да експериментира с падащи предмети - Колкото и да ни е неприятно бебето да хвърля разни неща на земята, трябва да го оставим да го прави, тъй като това е полезно за него, защото му позволява да осъзнае пространството и да асимилира връзката причина-следствие. За целта осигурете на бебето леки и подходящи за хвърляне играчки и го оставете да се учи.
 • Да търси хора и предмети - През този етап бебето трябва да разбере, че, въпреки че предметите или хората се скриват от полезрението му, те не изчезват. Подходящи са различните играчки, в които се отваря и затваря нещо или каквато и да е играчка, която да скриваме някъде и после да я показваме на бебето.
 • Успокояване на излизането на зъбките - За този период има най-различни играчки, които са специлано за гризане. А има и такива, които съдържат специална консистенция, слагат се в хладилника да се охладят и след това, когато бебето ги гризе, облекчават болките от изникването на зъбките.
 • Възприемане на елементарни характеристики - Можем да предложим на бебето игри, чрез които то да направи разлика, например, между вътре и отвън, голямо и малко, близо и далеч и т.н.
 • Възприемане на правилни навици за спане - Бебето трябва да заспива самичко и в своето креватче. Различните меки плюшени играчки и кукли за бебета могат да му правят компания, докато заспива.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни