►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Играчки, които подпомагат прохождането

Предлагат се доста играчки, измислени именно, за да стимулират прохождането на детето: проходилки, колички за бутане, камиончета за бутане с крака и какво ли още не. Трябва, обаче, да имаме предвид няколко неща, когато тръгнем да избираме подходящата за детето стимулираща играчка:


Играчки, които подпомагат прохождането
  • тя трябва да е подходяща за възрастта и физическите характеристики на детето
  • трябва да е устойчива, издръжлива и да покрива всички задължителни изисквания за сигурност
  • ако е втора употреба, трябва да се уверите, че не е повредена, защото това може да е опасно
  • за да не заема място е добре да бъде разглобяема или сгъваема
  • колкото и сигурна да е играчката, детето трябва да я използва винаги под надзора на родител

Количка за бутане

Deteto.info

Това е играчка с колелца и дръжка, за която детето да се държи и да ходи, облегнато на нея. Може да бъде с различна форма, обикновено съдържа цветни копчета, които детето може да натиска, или различни кубчета.

Възраст: подходяща е за момента, когато детето прави своите първи крачки, между 10 и 16 месеца, преди това може да е опасна заради риска от падане.

За какво служи: не служи на детето да направи първите си стъпки, а за да ги упражнява и затвърди, тоест помага му да върви, веднага след като е направило своите първи крачки самичко. Преди да го използва, детето трябва вече да успява да пази равновесие и да е усвоило страничното ходене, тоест ходенето, държейки се за някаква мебел.

Предимства: детето ходи стабилно и се научава да опира тежестта на тялото си от единия крак на другия, докато върви. По този начин се стимулира чувството му за равновесие и се засилват мускулите на ръцете и краката.

Люлка

Deteto.info

Трябва да има дръжки, за които детето да се държи и място, където да стъпва с краката. Някои модели имат специален колан за по-голяма сигурност, с който се връзва детето, за да не падне.

Възраст: когато детето вече може да седи стабилно, ако моделът е със специална седалка с колан. Люлка без предпазен колан е подходяща за след 18-месечна възраст и винаги под надзора на възрастен.

За какво служи: най-вече служи за забавление на детето – люлеенето радва децата и им позволява да се наслаждават на движението, без да има нужда да се местят от едно място на друго

Предимства: стимулира чувството за равновесие, тъй като по време на люлеенето детето нагажда тялото си и прави движения, за да може люлката да се люлее. Това умение ще е много полезно, когато детето проходи.

Играчка с въженце за дърпане

Deteto.info

Тази играчка обикновено е под формата на някакъв вид превозно средство (кола, камионче) или някаква животинка и е с колела. Някои имат въженце, за което детето може да ги дърпа.

Възраст: за след 18-месечна възраст, когато детето вече ходи свободно.

За какво служи: тези играчки подканват детето да се движи.

Предимства: стимулира движението и пространствената ориентация. Дърпайки играчката, детето координира няколко действия едновременно: върви, дърпа и бута играчката, гледа играчката. Предимството е, че по този начин детето се адаптира към своя собствен ритъм на движение: в началото, когато дърпа играчката, детето се спира и се обръща назад, за да види дали играчката е зад него; в последствие, когато придобие умението, то може да поглежда назад, без да има нужда да се спира.

Кола за придвижване с крака

Deteto.info

Направена е така, че детето да сяда на нея и да се придвижва, избутвайки се с крака. Може да е под формата на кола, камионче, влакче или пък някаква животинка. Някои имат дръжка в задната си част, за която детето може да се хване и да бута играчката с ръце.

Възраст: след 12-месечна възраст

За какво служи: за забавление, за да може детето да се вози вкъщи или навън.

Предимства: детето открива, че използвайки крачетата си адекватно, може да задвижи играчката и да набере различна скорост, дава му известна самостоятелност и увереност. Движенията, които извършва придвижвайки се с тази играчка, спомагат за заздравяване на мускулите му.

Триколка с дръжка

Deteto.info

Това е версия на обикновената трикола, но направена за най-малките: има дълга дръжка, разположена в задната й част, с която може да се управлява от възрастен. Обикновено тези триколки имат предпазни колани или специална оградка, която му пречи да падне, както и специално място за краката на детето. Когато поотрасне, дъската за краката се маха и детето може да кара триколката самичко, въртейки педалите. Има и друг вид триколки, които са без педали, с които детето се придвижва отново избутвайки се с крака.

Възраст: има триколки, които са предназначени за деца над 10-месечна възраст и такива, които са за по-големи – от 15-месечна възраст.

За какво служи: за да се вози детето и да се придвижва самичко, въртейки педалите (това става след двегодишна възраст). Преди двегодишна възраст, триколката е много подходяща за разходка и заменя обикновената детска количка.

Предимства: за да се управлява самостоятелно една триколка са необходими координация, сила и чувство за пространствена ориентация – това става на около двегодишна възраст. Преди тази възраст, детето не извършва почти никакво движение, а само се вози, тоест триколката главно служи за забавление на най-малките, които много обичат да се возят.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни