►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Цветът на играчките - влияе ли той на детето?


Цветът на играчките - влияе ли той на детето?

Определен цвят за всяко дете

Deteto.info

Както знаем играта има фундаментално значение за растежа, развитието и социалните връзки не детето. Затова е много важно да избираме много внимателно играчките според неговата възраст, ниво на развитие, личностни характеристики. А сега от изследването става ясно, че цветът на играчката също има значение. Цветът на играчките може да влияе на темперамента и личността на малчуганите. - Червените играчки, например, създават чувство за динамичност и подтикват към повече движение, затова се препоръчват за деца, които по принцип са по-спокойни и имат нужда от повече активност.

  • Сините играчки предразполагат към почивка и спомагат за по-бързото успокояване и заспиване и затова се препоръчват за по-активни и раздразнителни малчугани.
  • Жълтите играчки подобряват концентрацията и спомагат за развитието на интелигентността. Те биха били подходящи за мъници, на които по принцип им е по-трудно да се концентрират.
  • Играчките с оранжев цвят предразполагат към по-весело настроение и повече активност. Те са подходящи за онези „вечно сериозни” мъници, които имат нужда от повече забавление и енергичност.
  • Бялата играчка пък ще успокои мъника и ще го предразположи към почивка.
Как се избира подходящата играчка

Как се избира подходящата играчка

Deteto.info

Освен, че трябва да имаме предвид цвета на играчката, много е важно и да вземе под внимание възрастта на детето, неговия характер, нужди и интереси, както и нивото му на развитие. Специалистите са на мнение, че през първите няколко години от живота детето има нужда от следните типове играчки:

  • За да се стимулират емоциите на мъничето, се препоръчват играчки като кукли, мечета и други животинки.
  • За да се стимулира неговата моторика (грубата и фината) – топки (най-различни големини), люлки и люлеещи се играчки, на които мъничето да се люлее, триколки; конструктори.
  • За да се стимулира неговата чувствителност и експресивност, трябва да предлагаме на детето разнообразни видове музикални играчки, с копчета за натискане както и играчки, например с въпроси и отговори, които стимулират умствените способности на детето.

Според възрастта

Deteto.info
  • За бебетата между 0 и 12 месеца – различни меки играчки; гумени играчки и дрънкалки; бебешка гимнастика; играчки, които издават звуци и играчки, които се въртят и търкалят.
  • За мъниците от 1 до 2 години – играчки, които детето може да бута или да дърпа с връвчица (тоест такива, които ще му помогнат да се научи да ходи); люлеещи се играчки и люлки; триколки; обикновени музикални инструменти; различни книжки и снимки, които ще стимулират любопитството на детето.
  • Между 2 и 3 години – за тази възраст са подходящи играчки, стимулиращи движението на детето, книжки, пособия за рисуване, пластилин и подобни. Когато детето навърши три години, един етап, в който започва имитирането на по-възрастните, се препоръчват и различни костюми и други артикули за маскиране, кукли, кораби, колички, самолетчета и т.н.

Това, което се цели чрез играчките и игрите, е да се стимулира физическото, интелектуалното и психологическото развитие на детето. Затова нека изберем най-подходящата играчка за нашето дете според етапа на развитие, в който се намира, нуждите и интересите му.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни