►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Шестте “помощника” на бебето

Шестте сетива помагат на бебето да открие и опознае света.......


Шестте “помощника” на бебето

Невроните в мозъка ни подреждат впечатленията и ги свързват помежду им. По този начин се образуват нови връзки и детето развива своята представа за света около себе си, която се изгражда от опита, който събират всичките сетива на малкото създание.
Бебето има нужда от много и разнообразни сензорни преживявания, за да опознае и разбере света. Невролозите са доказали, че дори най-малките бебета се учат по-добре, ако се стимулират всичките му сетива и препоръчват всички родители да спомогнат за развитието на децата си, предоставяйки им голямо разнообразие от стимули.
 Например, ако подскачате леко с бебето на ръце или пък го люлеете в хамак, ще стимулирате неговото чувство за равновесие.

ЗРЕНИЕ

Deteto.info

Малкото бебче прекарва много време в гледане на ръчичките си, играчките и др.
Новородените бебета фокусират само предмети, намиращи се на 25-30 см. разстояние. На три месеца бебето вече може да следи с поглед движещ се предмет. След навършването на една годинка неговото зрение е почти като това на възрастен.

МИРИС

Deteto.info

Разпознава по миризмата мама, татко и братчетата и сестричетата си. Естествената миризма на мама действа успокояващо на бебето и му вдъхва сигурност. Бебето обича играчките, “напоени” с неговата собствена естествена миризма, затова обожават плюшените играчки, защото при тях тя се усеща най-много.

ДОПИР

Deteto.info

Това сетиво е много добре развито и при най-малките бебета и усещанията, които то изпраща към мозъка, изграждат завършени образи. Какво се има предвид? Когато малкото бебе види предмет, то го разпознава много добре, ако преди това го е пипало с ръчички или си го е слагало в устата.

РАВНОВЕСИЕ

Deteto.info

Бебетата обожават движението, и особено много люлеенето в хамак. Последното увеличава неговото чувство за равновесие, което играе важна роля за неговото умствено и неврологично развитие. За да стимулират чувството за равновесие на бебето, родителите могат да правят няколко прости упражнения, които ще са много забавни за бебето – да подскачат лекичко с бебето на ръце, да го люлеят.

ВКУС

Deteto.info

Бебето си слага в устата всичко, което успее да достигне и което се събира там. Новородените обичат сладкия вкус и по-специално този на кърмата. Киселият и горчив вкус не се харесват на мъничето. Около четвъртия месец бебето започва да проявява интерес към соленото.

СЛУХ

Deteto.info

Играчките, които издават различни звуци очароват бебето. Когато се роди, слухът на бебето е доста добре развит, разпознават гласовете на мама и татко и могат да възприемат различни тоналности. До петгодишна възраст децата възприемат по-голямата част от информацията за обкръжението си чрез слуха си и дори до тогава сред любимите му играчки продължават да се тези, които издават звук.

Как да стимулираме сетивата на бебето

Deteto.info

Няма по-добър начин за това от играчките и гласът на мама и татко. От изключителна важност е да говорите непрекъснато на бебето, да му пеете и т.н. Ето няколко забавни и полезни за малкото бебче игри и упражнения, с които ще стимулирате неговите сетива и възприятия.

През първите шест месеца:

  • обувайте бебчо с чорапки в различни цветове и с различни фигурки, той много обича да разглежда своите крачета и ръчички
  • закачете цветно кълбо за креватчето на бебето; можете също да завържете и различни парцалчета със силни цветове, които бебето да може да докосва и да гледа;
  • можете да пускате на бебето звука от различни музикални инструменти
  • люлейте бебето в хамак, люлка или на ръце
  • закачете над леглото на бебето различни играчки – подходящи са музикалните, които се въртят, а също и меките плюшени играчки

През вторите шест месеца:

  • всякакви играчки, които издават звук
  • пуснете музика и танцувайте леко с бебето на ръце
  • играчки с много бутони, които светят и издават звук
  • набавете парченца от различна материя – плюш, кожа, пластмаса, хартия и т.н.
  • давайте на бебчо да мирише цветя, плодове и др.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни