►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Рефлексите на новороденото - един признак за жизненост

След като се роди бебето, педиатърът изследва неговите рефлекси. Някои от тях са силно изразени, като импулсът за ходене, други пък ни се струват напълно естествени, като сукането и търсенето на майчината гърда. Но какво всъщност казват тези рефлекси? Какво означават? Защо ги има?


Рефлексите на новороденото - един признак за жизненост

Рефлексите за като „автоматичен отговор”, несъзнателен и може би – една своеобразна защитна реакция пред външни дразнители, към предполагаема агресия (например, ние затваряме очите си или примигваме, когато нещо се приближава към тях). Когато този отговор на дразнения е контролируем и минава през мисълта, се превръща в едно осъзнато действие и спира да бъде рефлекс.

Рефлексите на новороденото са примитивни реакции:
По-голямата част от реакциите на новороденото са такива. Сега не ги използваме, но са останали „записани” в нашия генетичен код и се проявяват, когато човешкото същество не е добре развито неврологично, тоест когато е още новородено.
Освен сукателния рефлекс, които има специфичната функция – да се храни бебето, останалите рефлекси може би не служат за нищо. Има теории, които се опитват да обяснят тяхното предназначение, но те нямат научна основа и не бива да им се доверяваме напълно.
Наличието на тези примитивни рефлекси е признак за жизненост и за това, че нервната система на бебето функционира добре. Толкова важно е тези рефлекси да ги има след като се роди бебето, колкото и това, да се уверим, че те ще изчезнат с времето (по-голямата част от тях изчезват през първите няколко месеца от живота на бебето). Това е знак, че бебето се развива добре.

Какви рефлекси има новороденото

Deteto.info

За пълзене
Когато се сложи по корем, бебето движи краката си все едно иска да пълзи.

 • Колко продължава? 

От раждането до тримесечна възраст.

 • Защо го прави?

Някои проучвания потвърждават, че с този рефлекс бебето се приучва към движенията, които по-късно ще са му необходими, за да лази. Факт е, обаче, че от момента, когато навърши три месеца докато започне да лази, бебето не прави подобни движения.

Сукателен рефлекс
Ако докоснете до устичката на бебето дори пръста си, то ще започне енергично да суче.

 • Колко продължава?

От раждането до към третия месец става по-интензивен, а около шестия месец изчезва или по-скоро се превръща в осъзнато и доброволно действие.

 • Защо го прави?

Чрез сукането, новороденото си набавя храната, от която се нуждае.

Стискателен рефлекс
Когато доближите пръста си до ръчичката на бебето, то го стиска силно.

 • Колко продължава?

От раждането до около 5-6-месечна възраст.

 • Защо го прави?

Това отново е един примитивен рефлекс, който, въпреки че позволява на бебето да се държи за нещо, то не го прави съзнателно. Придава му се емоционално значение – когато му подадете пръста си, бебето го хваща силно и по този начин се изгражда силната връзка между родителите и детето.

Като парашут
Ако вдигнете бебето и го наведете рязко напред, то ще разпери ръчичките си, все едно иска да се вкопчи в нещо.

 • Колко продължава?

От тримесечна възраст до около една годинка.

 • Защо го прави?

Този рефлекс би могъл да бъде полезен на бебето в случай на падане, защото ще падне на ръцете си, а не на глава.

За търсене на гърдата на мама
Ако леко се докосне бузката или ъгълчето на устните на бебето, то инстинктивно ще обърне глава в тази посока, за да търси да суче.

 • Колко продължава?

От първия ден след раждането до към четиримесечна възраст, като след това бебето автоматично се обръща към гърдата на мама, защото вече разпознава нейния допир и миризма.

 • Защо го прави?

Това е един рефлекс за преживяване, инстинктът на бебето го насочва към гърдата, за да се храни.

Рефлекс „Моро”
Рефлексът се изразява в това, че бебето се стряска от силен звук или рязко движение като разтваря широко ръчичките и крачетата си и започва веднага да плаче, като после ги събира отново.

 • Колко продължава?

До около петия месец.

 • Защо го прави?

Реагира така, сякаш нещо или някой го е уплашил много, заради което се смята, че това е просто един инстинкт за самосъхранение.

Свиване на пръстчетата на краката
Ако докоснете леко ходилото на бебето, то ще сгъне пръстчетата си навътре.

 • Колко продължава?

От раждането до около 12-месечна възраст.

 • Защо го прави?

Възможно е този несъзнателен рефлекс да е останал отново от античността, когато древните хора са използвали и ръцете и краката си, за да се катерят

За ходене
Когато хванете бебето под мишниците и допрете крачетата му до твърда повърхност, то веднага повдига едното си краче, все едно иска да ходи.

 • Колко продължава?

До втория месец.

 • Защо го прави?

Въпреки че с този рефлекс бебето показва, че може да движи последователно крачетата си, изглежда че това няма нищо общо с бъдещото му прохождане.

По материали от: www.serpadres.es


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни