►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как ще свикне в детската градина?

След като вече сме избрали детската градина, основна роля играе обстойното ни запознаване с възпитателката на детето ни. Адаптирането на детето ни в самото детско заведение ще е трудно, ако не му се помогне да свикне лесно със своята "госпожа".


Как ще свикне в детската градина?

За да опознае тя детето ви й е необходима подробна информация, която вие ще й дадете, за основните черти на характера на вашето мъниче, реакциите му в определени ситуации, нормалното за него поведени и поведението, което би било неестествено за него. Възпитателите в детската градина обикновено третират по един и същи начин всички деца, но е необходимо в някои ситуации да има и индивидуален подход към всяко дете според неговите лични характеристики.

Детето се адаптира към останалите в групата

Deteto.info

В този смисъл би било добре децата, които са от по-отдавна в групата да бъдат напътствани и насърчавани от възпитателите да бъдат благосклонни към новите деца, да им показват новите за тях неща, да им кажат имената си и да се опитват да ги приобщят към техните игри. Това би помогнало много на детето да се адаптира по-лесно, защото все пак знаете, че понякога децата в първия момент отхвърлят новодошлите от своята вече установена „групичка”.

После детето се адаптира в самата обстановка, в стаята, където прекарва деня

Deteto.info

Не е същото като у дома, обстановката е друга, това не са неговите играчки, нито пък е неговото креватче и неговите си завивки. За да се чувства добре, може би трябва да го запознаете с тази обстановка предварително. Няма нищо лошо и в това да занесе нещо свое в детската градина, така ще се чувства по-сигурно. Все пак неслучайно точно, когато детето се отделя от мама и тръгва на детска градина е моментът, когато то избира своя любима играчка, с която не се разделя за минутка и към която се привързва неимоверно много.

Мама и татко също трябва да свикнат с детската градина

Deteto.info

Също толкова тежко е за нас да се разделим с детето си и да го оставим на грижите на други хора, колкото и на него, когато се отделя от нас. Да не говорим за чувството ни за вина, че го оставяме „самичко” и не сме непрекъснато с него. И, когато чуеш – „Мамо аз лоша ли съм? Защо ме оставяш тук?”, тогава сърцето ти се свива. Но така ще бъде само в началото, когато ще ви е еднакво тежко – детето ще се чувства изоставено, а вие ще се чувствате виновни, сякаш наистина сте го изоставили. После нещата ще си дойдат на мястото, детето ще намери нови приятели, ще научи нови неща и ще се забавлява и ние ще се успокоим и ще се радваме, че то прекарва времето си приятно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни