►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Има ли бебешки пубертет

Какво е бебешки пубертет? Проблем ли е той? Как се отразява на детето? А как да реагират родителите и да са сигурни, че се подбрали правилния подход в случая? Това са поредните притеснения, които съпътстват мама и тати в отглеждането на тяхното малко съкровище.


Има ли бебешки пубертет

Дори и да не сте чували това понятие, сигурно се досещате за какво точно става въпрос. Децата изживяват бебешки пубертет на около 2 годинки. Това е възраст, в която настъпват доста промени – така да се каже бебето вече преминава в дете, започва да общува повече и да се социализира. Ако детето ви до скоро е било кротко и спокойно, а сега е като малко зверче, щъка навсякъде, прави пакости и се инати, то да си знаете, че това просто е по вина на “бебешкия пубертет” и си е в кръга на нормалното. Общо взето този период е доста изнервящ както за родителите, така и за детето. Не си мислете, че то е зле възпитано и не търсете вината у себе си. Просто периода между 2 и 3 години е такъв, че детето започва тепърва да осъзнава своите нужди и да осмисля своето съществуване. Това може дори да се сравни с една своеобразна борба за независимост, която детето започва да води с родителите си. Лошото е, че реакциите на тази възраст са все още не отработени така да се каже и детето започва да изпада в нервни състояния, от които родителите направо “полудяват”. Типично за бебешкия пубертет е детето често да плаче без причина, непрекъснато и за всичко да се тръшка и да капризничи. То става нервно и неспокойно, но всичко това си има логично обяснение – на 2 години детето вече започва да общува с останалите, около тази възраст то вече се научава да говори добре и да изразява желанията си, които в повечето случаи са си направо непостижими за родителите. Но ние като родители не трябва да реагираме остро на това, тъй като детето изобщо не осъзнава, че понякога желанията и капризите му изобщо не са логични и са невъзможни. Ето защо това, което трябва да съпътства този период на детето са спокойните и подробни обяснения от страна на родителите, тъй като с караници детето изобщо няма да може да ви разбере и ще продължи да настоява на своето. Ясно стана, че търпението трябва да е главното звено у всеки родител, тръгнал да възпитава детето си и, колкото и да го изнервят истеричните капризи, не трябва да се поддава на емоцията и да избухва.
Заради въпросния бебешки пубертет могат да възникнат известни проблеми: детето може да започне да се буди нощем и да плаче без причина, дори може да плаче и насън; става нервно и сприхаво; инати се за всяко нещо, а думичките “не”, “не искам” и “няма” стават негово ежедневие. Причината за буденето през нощта е всъщност интензивността на деня, който е прекарало детето. Ако той е бил изпълнен с емоции, ако детето е срещнало нови хора и т.н., всичко това влияе на неговата психика и тъй като то все още не може да контролира и да показва емоциите си по най-адекватния начин, започва да се буди с рев, да нервничи и да се тръшка. Сигурно всеки родител е изпитал ужасното чувство детето му да се търкаля по пода на някой магазин и да крещи в истерия, че иска да му се купи това или онова, повярвайте – не сте единствените, така че приемате това за нормално “явление” и търсите най-адекватния начин за справяне със ситуацията. Първо, в никакъв случай не отстъпвайте и второ – реагирайте спокойно, не му се карайте, обяснявайте му спокойно и бавно и колкото време е необходимо за да ви разбере. Всеки знае, че и тези непрекъснати обяснения и наставления са много досадни, но това е начина да се справите. Говорете непрекъснато на детето, много често то прави нещата без да ги осъзнава и без да си дава сметка за последствията от постъпките си. През този период трябва да сте доста внимателни с детето, то е чувствително и лесно ранимо, тепърва е започнало да открива себе си и да опознава околния свят, започва да изпитва нови емоции и чувства, които са му били непознати досега. А знаете, децата се страхуват от непознатото и затова реагират странно на някои ситуации.

Как да реагирате, когато детето ви е в “бебешки пубертет”

Deteto.info

Когато малкото ви сладко съкровище започне да показва лошо поведение, сигурно ви иде да потънете в дън земя. Особено ако не сте се сблъсквали с такова нещо досега сигурно ще ви дойде доста нанагорно докато намерите правилния подход. Но преди да реагирате на създалата се “критична ситуация трябва да имате няколко неща предвид:

  • Детето на възраст между три и четири години изпада в един период, наречен “бебешки пубертет”, в който то така да се каже опитва различни начини на поведение и търси реакция у родителите. Трябва да имате предвид, че това е един преходен период, който бързо ще премине и трябва добре да обмислите отношенията си с детето през този период. Ако детето проявява агресия, трябва да я приемете, но и да успеете да проконтролирате нещата, да разберете желанията му, да му покажете как да изразява правилно чувствата си. Дайте му нежността и обичта си и то ще започне да копира от вас, ще забрави за агресивните си постъпки и ще ви отвърне със същото. Не обръщайте ситуацията в битка между вас и детето, от това накрая никой не печели, всички губят, дори и вие, тъй като не сте съумели да изградите отношения на доверие и разбирателство. Уважавайте чувствата на детето, защото и то като вас изпада в различни настроения, които не винаги съвпадат с вашето.
  • Детето пробва различни нови неща, откъдето идват и разнообразните модели на поведение, които то се опитва да копира. Трябва да дадете на детето известна свобода на действие, не му забранявайте всичко. Когато то направи едно или друго нещо е добре да го оставите да осмисли последствията, понякога е добра стратегия да го оставите да се “опари” за да си вземе поука от това.
  • Детето е много зависимо от родителите си и от това какво поведение имат те и каква обстановка създават около него. Ето защо понякога поведението му е просто отговор на нашето настроение или очакванията, които имаме спрямо него.
  • Даже някои специалисти са на мнение, че това е най-подходящия момент детето да тръгне на детска градина, тъй като в този период то се бори за независимост и непрекъснато търси контакт със своите връстници, иска да открива нови неща, опитва се да разбере света, който го заобикаля.

Няма едно общовалидно правило как точно да се справят родителите със ситуацията. Към всяко дете трябва да се действа според неговия характер и поведение, един родител най-добре ще реагира в дадена ситуация, ако често се вглежда и изучава характера и нуждите на своето дете. Дръжте се с него като със самостоятелна личност със собствени изисквания и самочувствие.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни