►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Състояние на гърдите и роля на кърменето


Състояние на гърдите и роля на кърменето

Лактогенеза

Deteto.info

Трите основни хормона на бременността са естроген, прогестерон и пролактин. Повишените нива на естроген и прогестерон през втората половина на бременността не позволяват пролактина да стимулира млечната секреция. С отделянето на плацентата нивото на естроген, прогестерон и човешки плацентен лактоген спадат драматично, докато нивото на пролактин остава повишено. Това е сигнал за гърдата да започне да произвежда мляко. Пролактиновите рецептори в гърдата имат висок афинитет за пролактина непосредствено след раждане.

Как протича кърменето

Deteto.info

Майчината кърма се синтезира в малки, подобни на мехурчета, жлези в гърдата. През втората половина на бременността под действието на различни хормони тези мехурчета се развиват, увеличават броя и размера си и започват да синтезират майчино мляко.
Сукането на бебето предизвиква отделянето на хормон, стимулиращ млечната секреция и хормон, подпомагащ придвижването на кърмата към зърното и отделянето й от гърдата.
В началото на всяко кърмене майчиното мляко съдържа повече белтъчини, специални, подходящи за бебето, захари и по-малко мазнини и се нарича „начално мляко“. В края кърмата е по-богата на мазнини и това е основният източник на енергия за бебето.         

Физиология на кърменето

Физиология на кърменето

Deteto.info

Когато се кърми, сукателните движения на бебето стимулират освобождаването на два хормона – пролактин и окситоцин. Те са отговорни за лактацията. Пролактинът осигурява производството на кърма, а окситоцинът осигурява рефлекса за отделяне на мляко. За да се стимулира освобождаването на окситоцин и да потече кърма, бебето масажира гърдата с леки, бързи и ритмични движения и ниска интензивност на всмукването. В началото то получава по-воднисто мляко, наречено предно, което утолявя жаждата. В момента на изтитане на млякото бебето намалява честотата на сукателните движения и увеличава интензивността на всмукването. Кърмачето движи езика си вълнообразно, всмукването става по-силно и нивото на окситоцина се поддържа, за да се осигури потичане и на по-калорично задно мляко.

Преимущества за майката

Deteto.info
  • Кърменето подпомага по-бързото свиване на матката след раждането - Честото сукане на бебето след раждането стимулира отделянето на хормона окситоцин, който не само подпомага отделянето на мляко от гърдата, но предизвиква съкращения на маточната мускулатура и по-бързо възстановяване на нормалния (както преди бременността) размер на матката.
  • Намалява риска от желязо-дефицитна анемия - Кърменето и особено изключителното кърмене влияе върху запазването на желязото в организма и предпазва от развитие на анемия след раждането. То не само намалява кървенето след раждането, но забавя и възстановяването на менструалния цикъл с няколко месеца. Това запазва железните запаси в майчиния организъм.
  • Отдалечава появата на бременност - Изключителното кърмене забавя възстановяването на овулацията и менструацията и появата на нова бременност.
  • Намаляване на теглото - Кърменето изисква от майчиния организъм допълнителни калории, които се осигуряват от натрупаните през бременността килограми. Синтезът на кърма е активен метаболитен процес, изискващ средно 500 калории дневно.
  • По-здрави кости - При синтеза на кърма от майчините кости се извлича калций. Проучвания сочат, че кърменето се свързва с по-здрави кости и намален риск от остеопороза и счупвания на бедрената шийка в по-късна възраст.
  • Намален риск от някои злокачествини заболявания - Кърменето и особено изключителното кърмене намалява риска от развитие на злокачествени заболявания на репродуктивната система у жените. Проучвания сочат, че честотата на рак на яйчниците и матката, рак на гърдата е по-малък при жени кърмили децата си.
  • Психологически ефекти на кърменето - Кърменето, контактът кожа до кожа, създават изключителна връзка между майката и бебето. Сукането на бебето създава специално хормонално състояние в майчиния организъм. Майката се чувства по-спокойна, сигурна и уверена.
  • Спестява време, пари и улеснява живота.
  • Носи удолетворние като жена и майка.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни