►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Насърчение или вина – как говорим за кърменето

„Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе”, „Кърменето повишава коефициента на интелигентност на бебетата, предпазва ги от алергии и от стомашно-чревни заболявания”, „Кърменето подпомага бързото и здравословно възстановяване след раждане и ви помага да се разделите с натрупаните през бременността килограми” – тези и още много ползи и предимства на естественото хранене можете да чуете или прочетете на разговор в лекарския кабинет, на разходка в парка с други майки с бебета, в интернет статии, форуми, от списанията и книгите.

Милена Николова
Милена Николова

Ла Лече Лига помощник по кърмене

Вижте всички статии на Милена Николова

Насърчение или вина – как говорим за кърменето

Как говорим за кърмене? В синхрон с темата на Световната седмица на раждането тази година, която е „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване”, се замислихме как думите, които използваме, когато говорим за кърмене, могат да вменят различни чувства и дори да доведат до погрешни представи за кърменето.
Обикновено, когато специалисти по лактация говорят за кърменето, те често са изкушени да използват суперлативи – кърменето е „най-добрият старт” за бебето, то е „специална връзка между мама и бебе”, „предпазва от болести” и т.н. Всъщност, както и еволюцията е доказала в продължение на милиони години, кърменето е съвършено естественото начало, нормата за човешките бебета. То не съдържа магически еликсир, нито е гаранция за здраве, щастие и успех в живота. То е нормата и всичко, различно от кърмата, е по-некачествено за бебетата и майките им.
Ето защо е толкова важно да се говори открито, честно и недвусмислено за кърменето. Да се предоставя информация и подкрепа, така че всяка майка, всяко семейство да може да направи своя избор. Да, кърменето е личен избор на майката/родителите на бебето, но за да бъде този избор издържан и подплатен с аргументи, е важно фактите за кърменето да са били ясно и точно изложени.
Много майки споделят, че изпитват чувство за вина, че не са успели да кърмят или са кърмили бебетата си по-кратко, отколкото биха желали. Чувството за вина по правило е много присъщо на жените, а колко повече на майките! Важно е да знаем обаче, че вината – по начало безполезно и обезсилващо ни чувство - няма място там, където изборът е бил съзнателен и информиран, разполагали сме с информация и подкрепа.
На много майки се налага да преустановят кърменето по независещи от тях обстоятелства (болест и раздяла с бебето, започване на работа и др.) и те правят това внимателно, щадящо за своя организъм и за бебето си и често не без компетентната помощ на Ла Лече Лига лидер или помощник за кърмене. Други жени преминават успешно през трудностите на първите дни и седмици с кърмачето и продължават да кърмят, почти неочаквано и за самите себе си, до 2-3 - годишна възраст детето си.
Информацията и подкрепата за кърмене са ключовите думи, които не само биха помогнали на повече майки да кърмят успешно децата си, но и биха лишили от чувство за вина тези жени, които не са успели да го сторят.
Когато говорим за кърменето като нещо нормално и естествено, то автоматично всичко, което е различно от майчино мляко, става недостатъчно добро, по-малко качествено и дори небезопасно. В този смисъл е важно да разясняваме рисковете от това да не се кърми, тъкмо така, както бихме обяснили на една пушеща бременна жена или майка на малко кърмаче колко вредни са цигарите за нейното бебе. Често сме склонни да премълчим и да приемем избора на майка на 2-3 - седмично бебе да храни бебето си с изкуствено мляко с аргумента, че ако се намесим и заговорим за кърменето, ще нахлуем в личното й пространство, ще уроним правото й на избор и ще я накараме да се почувства неловко или дори виновна за избора си.
Дали е правилно такова поведение? Дали е честно към нас и към майките, които хранят с изкуствено мляко? Може би тази майка е имала трудно раждане, бебето не е било будно и активно след раждането, имало е нужда от антибиотици, било е разделено от майка си и кърменето не е потръгнало. Вероятно не е имало специалист по лактация, към когото майката да се обърне за информация и подкрепа, а рекламите на изкуствени млека са навсякъде около нас и изборът се налага от само себе си. Възможно е ситуацията да се промени, ако майката разбере повече за правилното поставяне на гърда и за добрата организация на кърменето. Твърде вероятно е да добие увереност, че може да се справи с проблемите и да реши да храни следващото си дете с майчиното си мляко, особено когато може да разчита и на качествена информация и подкрепа.
Това е и част от основната мисия на Ла Лече Лига – да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Като лидери и помощници за кърмене към организацията, ние се опитваме да подкрепяме родителите, каквото и решение да вземат за себе си и децата си. Понякога майките наистина преминават през много трудности и полагат много усилия, за да установят лактацията, но не успяват. Примиряват се и започват да хранят с изкуствено мляко с пълното съзнание, че са опитали, получили са подкрепа, но въпреки това нещата не са се получили. Тези майки едва ли се чувстват виновни. Може да изпитват носталгия, съжаление, да анализират ситуацията и да се опитват да се поучат от грешките си, ако е имало такива.
Често по време на целия този път майката е подкрепяна от Ла Лече Лига лидер или помощник за кърмене. Специалистите по лактация от Ла Лече Лига са на разположение и в случаите, когато майката желае да отбие детето си, да го научи да се храни от шише, да спре кърмата си или да убеди близките си колко важна е тяхната подкрепа за успешното начало и доброто продължение на кърменето на новото бебе.
Когато подкрепяме майка, ние го правим искрено и открито, предоставяйки възможно по-пълна информация за конкретния случай и човек, но без да се опитваме да манипулираме или да влияем на крайното решение на майката. Ако майката иска да отбие кърмаче на няколко месеца, например, опитваме да разберем мотивите й за това, чувствата, които са довели до това решение, като след това предоставяме информация какви са възможните варианти за действие. Крайното решение винаги е на майката и на нейното семейство, а ние продължаваме да ги подкрепяме, каквото и да е то. Ако желаете да бъдете изслушани, да се обърне персонално внимание на вас и на бебето ви, да ви помогнем да разрешите проблем, свързан с кърмене или просто да споделите радостта от дните си с кърмачето, Ла Лече Лига срещите, телефонните и онлайн консултации са тъкмо за вас.
Да поговорим за кърмене!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни