►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кърменето – всяко бебе суче различно

Активните бебчета са тези, които имат нужда и искат да имат повече хранения и искат да им се обръща повече внимание. Познавайки навиците на вашето бебе, вие ще се адаптирате по-добре към неговите нужди от кърма.


Кърменето – всяко бебе суче различно

Активното бебче е едно много жизнено новородено, което непрекъснато мърда, спи много малко и плаче честичко. То е социално и осъзнава средата, която го заобикаля, но се вълнува много и е много чувствително. Обикновено тези бебчета имат колики доста често, може би защото поглъщат прекалено много въздух докато сучат активно или пък заради това, че се мърдат и се вълнуват много.

Ако вашето мъниче е от активните бебоци

Deteto.info
 • Стресът е вреден за всички, затова спрете да се обвинявате непрекъснато, че не правите нещата както трябва, а бъдете по-спокойна и уравновесена. Вашето активно бебе има нужда от повече спокойствие.
 • Ако бебето плаче много и все изглежда гладно, трябва да проверите дали суче правилно и ефективно и дали успява да поеме необходимото за нахранването му количество мляко. Понякога активните бебета имат такова голямо желание да сучат и го чакат с такова нетърпение, че има голяма вероятност да погълнат повече въздух, отколкото мляко. Трябва да успокоявате бебето, като изцеждате малко мляко в устичката му преди да го сложите на гърдата и по време на кърменето да спирате няколко пъти, за да оригнете мъничето.
 • Когато детето иска да суче прекалено често, на всеки час, има вероятност да няма добре изградена стабилна връзка и комуникация между майката и бебето. Даването да суче на едно активно бебе винаги, когато заплаче, може да го дезориентира. Освен това, ако активното бебе се кърми на поискване и съвсем дезорганизирано, то никога няма да остане напълно сито. В тези случаи има риск бебето съвсем да се обърка, да се затрудни и ритъмът на кърменето.
 • Когато едно бебе получава един и същи „отговор” на своя плач – кърмене, то ще свикне така и ще очаква винаги да се случва така. За да разбере от какво наистина има нужда, трябва много да се говори на мъничето и да се проявява нежност към него във всеки един момент.

Как суче спокойното бебе

Deteto.info

Спокойното бебе не суче по същия начин както активното, затова трябва да се съобразите с неговата индивидуалност, за да осъществите едно ефективно кърмене. Спокойното бебе спи много (15 часа дневно) и плаче и мрънка малко. Спокойните бебета обръщат голямо внимание на средата, която ги заобикаля, но без да се разсейват от възможните дразнители там (резки звуци, топлина, студ и т.н.). Много скоро след раждането си неговото хранене влиза в ритъм и то иска да суче почти по едно и също време всеки ден.

Ако вашето бебе е спокойно

Deteto.info
 • През първите няколко дни е нормално спокойното бебе да спи много и няма нужда да го събуждате, за да се храни. След по-малко от седмица ритъмът на кърменията ще стане постоянен и бебето ще се храни от 6 до 8 пъти дневно (в някои случаи до 10 пъти).
 • Въпреки, че вашето спокойно бебче ще бъде едно мъниче с много ясно маркирани навици, не трябва да сте прекалено взискателна към него. Апетитът му може да варира и не всеки ден ще е един и същ и е неоснователно да се притесняваме, че някой ден може да поеме по-малко мляко.
 • Много е важно да наблюдавате внимателно бебето и да опитвате да му помагате и да го насочвате според неговите собствени нужди, така ще се установи режим, в който постепенно ще модифицирате количеството мляко, което то поема, така че да му бъде достатъчно. През лятото например, е нормално бебето да приема повече мляко, защото изпитва по-голяма жажда.
 • Между втория е четвъртия месец, когато бебчето се  „пренастройва” майката трябва да бъде особено внимателна – това е периодът, когато бебето ясно отчита глада си и знае точно от какво количество мляко се нуждае.
 • Ако се опасявате, че ежедневното количество мляко, което поема бебето не му е достатъчно и изглежда сякаш е гладно, е много важно да му помогнете да се адаптира към новите си нужди, като удължите например кърменията или пък увеличите техния брой за деня.
 • След като навърши четири месеца бебето вече е готово да се адаптира и към вашият ритъм, можете постепенно да започнете да го приучвате към режим – 5 хранения дневно.
Как суче мързеливото бебче

Как суче мързеливото бебче

Deteto.info

Мъничето, определено като мързеливо, през първите дни от живота си спи почти през цялото време (понякога повече от 18 часа) и през кратките интервали на будуване не плаче, нито пък показва някакви специални нужди за каквото и да било. Мързеливите бебоци изглеждат сякаш изобщо не ги интересува онова, което ги заобикаля и много рядко се появява нещо, което да ги извади от тяхното спокойствие и незаинтересованост.

Ако вашето бебе е мързеливо

Deteto.info
 • - Най-добре уважавайте неговото спокойствие и благоговение и не го будете насилствено да се храни, ако няма желание за това. Просто трябва да се нагодите според неговия ритъм и да улучвате подходящия момент за това.
 • - Ако мързеливото бебче постоянно е сънливо и неактивно, ще трябва да му помогнете да се оживи малко като му говорите, предлагате му играчки или други стимули, правите му масаж на крачетата и го държите изправено н ръце, а не го оставяте постоянно в легнало положение в креватчето.
 • - Дръжте бебчето на гърдите си, дори и да няма желание да суче, това ще му помогне да свикне с кърменето и ще подпомогне връзката между вас.
 • - Ако сукателният рефлекс на мъничето е много слаб и то не проявява желание да суче, изцедете малко мляко в устичката му, за да усети вкуса му.

През първите дни кърменето е най-трудно, най-вече, защото майката все още има много съмнения. В момента, в който майката започне да кърми, веднага изплуват редица неясноти и въпроси и тя започва да се притеснява дали храни бебето си правилно, дали то не остава гладно, дали прави всичко както трябва. Ето няколко съвета, които биха могли да разсеят част от вашите съмнения:

 • Коластрата е първото мляко на майката и именно то е първата храна, от която се нуждае бебето. Тя е богата на антитела и защитава бебето от вирусите и бактериите.
 • Бебето поема малко количество коластра, но то расте непрекъснато през първите дни: през първите 24 часа бебето приема 15 грама коластра на хранене, след вече 48 часа количеството й нараства до 20 грама, а на третия ден от живота си бебето приема вече 30 грама на хранене и тогава е и моментът, когато започва да се произвежда кърмата.
 • От практическа гледна точка щом виждате, че бебето преглъща и гърдата ви се изпразва, то значи, че суче добре. Можем също да разберем дали бебето се храни добре и по урината му – ако мокри пелените от 5 до 8 пъти на ден, това значи, че се храни правилно.
 • Бебето се храни между 8 и 12 пъти на ден, тоест на всеки 2-3 часа. Тази честота ще спадне между четвъртия и шестия месец, когато започнем да го захранваме с друга храна, освен мляко. Тогава ще разберете много лесно, че е гладно, защото ще започне да плаче и да си слага ръчичките в устата.
 • Другият начин да проверявате дали бебето се храни добре и не е гладно, е като го мерите редовно, като имате предвид началната загуба на тегло след раждането и фактът, че в течение на две седмици бебето ще достигне и надмине теглото си при раждането.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни