►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кърмене на бебе със специални нужди

Тези редове са за родителите на специалните деца сред нас и към всички, които имат възможността да се запознаят с такива. Вероятно, когато една бъдеща майка чуе от гинеколога си, че бебето, което носи под сърцето си вероятно има някакъв проблем, първата ѝ мисъл е как ще се справи с такава отговорност.


Кърмене на бебе със специални нужди

Специалните нужди

Deteto.info

Когато едно такова специално бебе се появи на белия свят, то се нуждае от абсолютно същото, както всички останали бебета: сигурност, защита, близост, храна и разбира се, много обич.
Чрез кърменето то има възможност да задоволи всички тези нужди. Може би ще е необходима малко подкрепа или специална помощ и все пак с търпение и упоритост нещата лека полека се нареждат, майката и бебето свикват един с друг и стават едни сплотен тандем. В идеалния случай, ролята на околните е да насърчат и подпомогнат кърменето и да заздравят връзката между майката и рожбата й. Особено, когато и таткото има възможност да участва в обгрижването на бебето, още от самото начало. Едва ли ще е погрешно, ако останалите членове на семейството поемат част от домакинските задължения и така да облекчат ежедневието на младите родители. Така майката има възможност да кърми редовно и неограничено.

Кърменето

Deteto.info

В някои случаи бебетата се раждат с повишена податливост на инфекции, именно майчиното мляко и най-вече коластрата през първите дни, могат да подействат като „първа имунизация“. Естественото хранене е от полза, защото кърмените бебета имат по-добра имунна защита срещу инфекции на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. При бебета с понижена мускулна активност съществува риск от запек и отново майчиното мляко е това, което действайки разхлабващо, помага на бебешкия организъм. Освен това, сученето на гърда спомага за трениране на челюстната мускулатура, което от своя страна е от полза за по- нататъшното развитие на говора. Докато суче на гърдата, се тренира лицево-челюстната мускулатура, същевременно се подобрява и подвижността на езика – по този начин бебето се подготвя за по-късното дъвчене и говорене. И още една полза – докато суче, бебето се приучава да диша през носа, което е още един начин за предпазване от инфекции на дихателните пътища. Съвсем неусетно за всички, сучейки на гърдата, бебето бива стимулирано в развитието си по различни пътища: по време на кърменето се създава зрителен и телесен контакт между майката и детето й, това е начин на комуникация без думи, а  чрез емоции. Кърмачето усеща вкуса на майчиното мляко и мириса на мама. Ето така се стимулират редовно всичките пет сетива на малкото човече, без да бъдат вложени кой знае какви средства и усилия. Докато кърми, майката опознава по-добре своето дете и свиква да разпознава отрано неговите нужди. Създава се една уникална връзка, която е от полза и за двете страни.

Евентуалните трудности

Deteto.info

Ако новороденото бебе има трудности в началото да засуче, дължащи се на слаб мускулен тонус, въпреки това може да се слага редовно на гърдата, по възможност кожа до кожа контакт, това също е начин за стимулиране на закърмването. Ако бебето не успява да задържи гърдата и да суче активно, с малко помощ и повечко търпение, положението може да се подобри. Не е нужно да се гони рекорд още от самото начало, всяка капка коластра или кърма е ценна и е принос за здравето на бебето. В случай, че се наложи кратка раздяла и операция, чрез редовно цедене майката продължава да стимулира образуването на кърмата и бебето получава обичайната за него храна. Дори тази раздяла да е по-дълга, винаги може да се поднови кърменето на гърдата. Важното е майката (и таткото) да се чувстват разбирани и подкрепени. Ла лече лига лидерите са насреща, когато има въпроси и притеснения около оптималното поставяне и засукване на гърдата, ще покажат на майката как да придържат бебето, така че да успее да засуче самостоятелно, коя поза може да е подходяща в отделните случаи, ще изслушат и насърчат майката.

В заключение

Deteto.info

И вместо финал, една история от истинския живот, за Йоана – дете със Синдрома на Даун. Майката научава още през бременността за това, че бъдещото ѝ дете ще е със специални нужди. След първоначалното объркване, започва да търси и да събира информация. През първите месеци Йоана бива хранена с изцедена кърма, давана чрез сонда. След направената ѝ сърдечна операция, на 4-месечна възраст, майката се доверява на способностите на бебето си и я слага на гърда. „Тя засука така, все едно никога нищо не е било, все едно си беше едно съвсем нормално, здраво и доносено бебе“ споделя радостната майка. Нима това не е окриляващо?


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни