►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кърмене и диети

Когато мама кърми вече няколко месеца, животът с бебето е навлязъл в своята рутина и цялото семейство е свикнало с новия си ритъм на живот, много жени се замислят и за външния си вид. Има такива сред нас, на които като по някакво чудо нито бременността, нито кърменето, влияят на талията. Все пак никак не са малко и тези, които се замислят както за натрупаните килограми по време на бременността, така и след раждането – в периода на кърмене. Много майки нямат търпение бебето да стане на няколко месеца, за да започне захранването и те да могат да променят хранителния си режим.


Кърмене и диети

Колко повече трябва да ядем, заради кърменето

Deteto.info

В народните представи бременната и кърмачката “трябва да яде за двама”. Това, което всъщност е важно да се знае, е че тялото на бременната и кърмещата майка има нужда от съвсем малко количество допълнителни калории дневно – толкова, колкото има във филия пълнозърнест хляб и чаша мляко. Все пак, когато тялото бременее месеци наред, след това му е нужно време, за да се върне към състоянието си преди бременността. При различните жени това се случва по различно време и по различен начин, но най-често между 8-мия и 15-тия месец на детето повечето жени отчитат, че от само себе си излишните килограми постепенно започват да намаляват. Самото кърмене изгаря между 500 и 800 калории и спомага за изгарянето на известно количество енергия.

Сваляне на килограми с мярка

Deteto.info

Добре би било да се избягва драстичното сваляне на килограми с повече от 2-3 на месец. Защото това може да е доста шокиращо за организма, който все пак е натоварен и с нелеката задача да изхранва, освен мама и бебето. Разходките на открито, движението и спортът в нормални граници, без излишно голямо натоварване, спомагат и често са от полза, при повечето хора тонизират, а засилват и доброто настроение.

Какво да избягваме

Какво да избягваме

Deteto.info

Може да се опита избягването на по-голямата част от бързите въглехидрати, които внасят бум на енергия, която изгаря за кратко време и не успява да зареди организма с необходимите му запаси за по-дълго. Разбира се, без сладко не можем, но бихме могли да предпочетем повече пресни плодове (а когато няма, сушени плодове без добавена захар) или мед, вместо тортичка/вафла. За да се придобие повече енергия и да се задържи за по-дълго, може да се опита с хранене с бавни въглехидрати като ориз, картофи, пълнозърнести продукти. Фибрите спомагат работата на червата и стимулират перисталтиката. В промеждутъците на основните хранения може да е подходящо, освен плодове, да се хапват и ядки, по възможност сурови и без сол, тъй като солта задържа течностите в организма. Намаляването на мазните храни, които се консумират и предпочитане на ненаситените мастни киселини, пред полинаситените и трансмазнините.

Не на драстичните мерки

Deteto.info

Плавният преход към един нов модел на хранене често е за предпочитане, защото за повечето хора шокът да си кажат никога повече торта, би бил много по-малък, ако си кажат днес ще хапна 1 парче по-малко торта или го отдалечат във времето след няколко дни. Когато плавно се намаляват количествата от дадена не особено полезна или дори вредна храна се дава време и на мозъка, и на тялото да свикнат с новия по-малък прием.

И все пак

Deteto.info

Когато избираме нов режим на хранене най-важното е да изберем такъв, който не ограничава рязко приема на храни от няколко различни групи, а да се спрем на такъв, който е балансиран и не би лишил телата ни от важни за тях елементи. Приетата храна в изключително редки случаи влияе пряко на млякото, което произвеждаме за бебетата си. И все пак тя е важна за нас самите – за да се чувстваме добре и за да бъдем щастливи!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни