►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какъв апетит има бебчо?

Кърменето на бебето си и цяло изкуство, трябва да се съобразяваме с толкова много неща, за да постигнем това така жизнено важно за бебето естествено хранене. Открийте “ритъма”, който следва вашето бебче в моментите, когато го кърмите, за да постигнете по-ефективно хранене.


Какъв апетит има бебчо?

Всяко дете има своя индивидуалност и тя се проявява дори, когато се храни. Затова е важно да разберете дали мъничето ви е “мързеливо”, “спокойно” или “активно” по време на сукане, за да може, както вие, така и то, да следвате един и същи “ритъм”.
 Всяко новородено има свой собствен “ритъм” и е абсолютно нормално едно да предпочита кратките, но чести кърмения, а друго – продължителното сукане, през по-големи интервали от време. Най-важното е да следите внимателно бебето и да се адаптирате към неговия режим и часовете за хранене, които то определи.
От друга страна майката, която кърми трябва да бъде спокойна и да бъде уверена в себе си и детето си. Освен това тя трябва да избягва да сравнява своето бебче с останалите кърмачета, а и себе си с останалите кърмачки, за да не си създава излишно напрежение и страхове, че млякото й е малко и не е достатъчно хранително и т.н. Ако апетитът на кърмачето е сравнително добър, то значи всичко зависи от неговия организъм и темперамента му.

“Мързеливото” бебче

Deteto.info

През първите няколко дни след раждането, бебето, определено като “мързеливо” спи почти през цялото време, а през краткотрайните му будувания не плаче, нито показва, че има някакви специални нужди. Не изглежда особено заинтересовано от това, което го заобикаля и много рядко нещо може да го извади от постоянното му блажено състояние.

Какво да правите?

 • Уважавайте неговото спокойствие и не го будете, за да го кърмите, то самичко ще ви даде “знак” кога е гладно. По-скоро търсете златната среда, все пак не трябва да го оставяте да спи непрекъснато, защото и будуването е важно за неговото развитие.
 • Ако ви изглежда така сякаш постоянно му се спи и има забавени реакции, можете да направите опит да го отървете от неговата специфична “мързеливост”, като го взимате по-често на ръце, като му правите масаж на краченцата и го държите в изправено положение.
 • Подръжте го на гърдата си, дори и да не иска да суче – това ще му послужи да опознае гърдата и да разбере как трябва да се храни, защото при някои бебета сукателният рефлекс не е толкова изявен като при останалите.
 • Ако докато го държите на гърдата не започне да суче, пробвайте да изцедите малко кърма в устичката му, за да я опита.

“Спокойното” бебче

Deteto.info

В началото спи много, дори по 15 часа на денонощие. Обръща голямо внимание на обстановката, която го заобикаля, но без да се разсейва и да се плаши от силни шумове, топлина или студ и какъвто и да е друг дразнител, който обикновено кара бебоците да плачат и да мрънкат. При “спокойните” мъничета много скоро след като се родят се стабилизират броят и часовете на кърменията.

Какво трябва да знаете?

 • Нормално е през първите дни след раждането да спи много и да няма никакво желание да се събужда, за да се храни. Много скоро след това, обикновено броят на кърменията става горе-долу постоянен – 6-8 кърмения на денонощие.
 • Въпреки че мъничето ще спазва определен режим, който ще е много добре изявен, не трябва да бъдете много взискателни към него. Апетитът му може да варира и един ден да се храни повече, а друг – по-малко, но не бива да се плашите, защото това е напълно нормално.
 • Важно е да наблюдавате бебето и да се опитате да внесете малко повече динамичност на храненията, защото само така ще съумеете да модифицирате количеството и качеството на млякото съобразно неговите нужди. През лятото, например, е нормално бебето да приема повече мляко, защото по-често изпитва жажда.
 • Между втория и четвъртия месец е един етап на нагаждане и осъзнаване на мъничето, в който трябва да му обърнете повече внимание, защото това е периодът, в който то успява да осъзнае точно какво количество мляко му е необходимо.
 • Ако се опасявате, че бебето не поема достатъчно мляко и остава гладно след храненето, трябва просто да се адаптирате към новите му нужди и ако се налага да удължите времетраенето или да увеличите броя на кърменията.

“Активното” бебче

Deteto.info

Това е едно новородено, което е изключително жизнено, непрекъснато се движи, спи малко и лесно се разплаква. “Активното” бебче е много общително и осъзнава добре обстановката, която го заобикаля, но се вълнува много и е хиперчувствително.  Обикновено коликите при тези мъничета са по-интензивни, вероятно защото поглъщат повече въздух и се вълнуват повече.

Какво да правите?

 • Стресът на бебето е вреден не само за него, но и за родителите му, които все са нащрек. За да възстановите равновесието, трябва и вие самата да се успокоите, да спрете да се страхувате и да бъдете по-уверена в себе си и възможностите си.
 • Ако бебето плаче много и винаги изглежда сякаш е гладно и иска да суче, трябва да се уверите дали суче правилно и дали успява да поеме необходимото му количество мляко. Понякога “активните” бебета толкова много се вълнуват докато сучат, че е много възможно да не го правят ефективно и съответно да поглъщат повече въздух, отколкото мляко. Трябва да се опитвате да успокоявате активното си мъниче преди кърмене като например, изцедите малко кърма в устичката му преди да започнете храненето, а по време на самото кърмене го галете нежно и правете паузи, за да може мъничето да се оригне.
 • Когато бебето иска да суче прекалено често, някои го правят на всеки един час, е възможно да не сте разбрали правилно неговите “сигнали” и то да се чувства неориентирано. Какво означава това? Това значи, че, ако давате на “активното” бебче да суче всеки път когато плаче, това може да го обърка – все пак не всеки път, когато мрънка, е гладно, а може да има още сто други причини за това. Освен това, ако кърменията са много и изключително кратки, е възможно бебето никога да не успява да задоволи глада си напълно. Все пак и кърменето “на поискване” си има ритъм, а не е хаотично.
 • Когато бебето винаги получава един и същи отговор на плача си – гърдата ви, то ще се научи да я очаква непрекъснато. Бебетата лесно свикват с даден режим и после трудно отвикват, защото режимът им дава сигурност. За да разберете от какво в действителност се нуждае бебето, го наблюдавайте – понякога, когато плаче, за да се успокои са му необходими само една прегръдка и милване по главичката.

Малкото бебче не може да говори и изразява всичко с плач, а ние сме тези, които трябва да се научат да разбират този плач и да го тълкуват правилно. Но майчинският инстинкт си знае работата и ще ви помогне да откриете правилния подход към своето мъниче.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни