►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хранете се правилно, особено ако кърмите!

Това, че сте родили не означава, че не трябва да внимавате с хранителната си диета. Особено ако кърмите бебето си, е много важно да обръщате внимание на онова, което консумирате, защото то ще афектира върху развитието и растежа му.


Хранете се правилно, особено ако кърмите!

Кърменето помага на жената да възстанови по-лесно теглото си от преди да забременее: кърменето изгаря калории, тъй като сърбаните запаси от мазнини през бременността се превръщат в енергия за производство на мляко и спомага за по-бързото връщане на матката в нормалните й размери. Ето защо майките, които кърмят, възвръщат фигурата си от преди да забременеят много по-бързо от останалите.
Като цяло кърменето повишава апетита, но недейте да се храните за двама, бебето ще поеме чрез кърмата само нова, което му трябва и нито капка повече, а всичко останало ще се „залепи” за вас. Храненето ви по време на кърменето трябва да бъде подобно на това през който и да е друг период от живота ви. И, въпреки че кърменето на бебето ви, ще ви помогне да губите килограми, това не значи, че трябва да ядете повече. Не очаквайте, че килограмите ви така като с магия ще изчезнат изведнъж, особено с хранителна диета състояща се от сандвичи на крак и пържени картофки.

В менюто ви не трябва да липсват

Deteto.info
 • Плодове и зеленчуци – консумирайте най-малко пет малки порции плодове или зеленчуци на ден.
 • Фибри – консумирайте храни, богати на фибри, като пълнозърнестия хляб, зърнените храни, зеленчуците, плодовете и всички онези храни, допълнително обогатени с фибри. Фибрите са особено подходящи за периода след раждането, тъй като тогава често се появяват храносмилателни проблеми.
 • Въглехидрати – трябва да консумирате повече хляб, паста, ориз и картофи за повече енергия.
 • Протеини – в периода на кърменето нуждите ви от протеини ще бъдат двойно по-големи, отколкото в нормални условия. Голяма част от тях трябва да бъдат от животински произход. Подходящи и полезни са белите меса, птиче месо, бяла риба, яйца, мляко.
 • Риба – яжте най-малко две порции риба на седмица, като едната е добре да включва вид риба богата на омега 3 мастни киселини. Според изследвания с две порции риба, богата на омега 3 мастни киселини, увеличавате нивата на омега 3 в кърмата ви, което има благоприятен ефект върху развитието на мозъка и очите на бебето.
 • Млечни продукти – те са основен източник на калций, жизнено важен за производството на мляко. Освен това като последствие от бременността нивата му в организма ви ще се ниски и ще имате нужда от по-големи количества. Старайте се да приемате поне три чаши мляко на ден или две чаши с други млечни продукти като кисело мляко, сирене, млечни десерти и т.н.
 • Течности – трябва да приемате най-малко литър и половина на ден, това са 6-8 чаши на ден под формата на вода, натурални сокове и прясно мляко. Майчиното мляко съдържа между 80 и 90% вода.
 • Желязо - Бебето ще вземе, през последния етап на бременността ви, големи количества от този минерал за сметка на вашите резерви в организма ви. Така след като родите нивата ви на желязо в организма ви ще са малки. Сред храните, съдържащи желязо, са мидите, пълнозърнестите храни, дреболиите и по-специално черният дроб, зеленолистните зеленчуци като спанака и марулите, червените меса.

Няколко съвета как да се храните добре и да се освободите от качените през бременността килограми

Deteto.info

Много жени, които току-що са родили се чувстват много зле заради качените през бременността килограми и свалянето им се превръща в тяхна фикс идея. Само че спазване на строга диета в периода докато кърмите е повече от недопустимо и то не само зарад кърменето, а и заради факта, че организмът ви се намира под силен стрес след бременността и раждането и не можете да го стресирате още повече с гладуване. Бързото губене на килограми през периода на кърменето може да ви накара да се почувствате без енергия и то точно в момент, когато имате най-голяма нужда от такава и може да стане така, че и вие и вашето бебе да изгубите някои хранителни вещества, които са жизнено необходими за организма и без които не може. Ако имате няколко килограма над допустимите, знайте, че трябва да отслабвате малко по малко, като ограничите приема на храни богати на захар и мазнини. Ако следвате хранителна диета, бедна на калории, това може да афектира на производството на кърма. Специалистите са на мнение, че с губенето на 250-500 гр. на седмица, яденето на добре балансирана и здравословна храна и с подходящите редовни физически упражнения, продукцията на мляко няма да бъде засегната, нито пък теглото на бебето. Ако сте много слаба, трябва тогава да получавате допълнителна енергия чрез балансираната храна и без да пропускате задължителните дневни хранения.

Ето няколко съвета за поддържане на добро здраве и форма

Deteto.info
 • Ако ще си похапвате нещичко между храненията, то също може да бъде нещо здравословно и полезно, а не да е парче торта или вафла. Подходящ вариант за това са сушените плодове, сухар с парченце сирене, мюсли или някакъв плод.
 • Докато кърмите, имайте винаги под ръка чаша вода.
 • Избягвайте полуфабрикатите. Ако нямате време да приготвите нещо, вземете си замразени зеленчуци, те са удобни и лесни за приготвяне, ще спестите време и можете да ги намерите в магазина по всяко време на годината. Те запазват своите хранителни вещества и освен това са вече измити, нарязани и готови на готвене.
 • Можете да използвате времето докато бебето спи и да приготвите по-голямо количество храна, която после можете да замразите на отделни порции.
 • Много пъти това, което ни отвежда към хладилника е скуката или умората, а не гладът. Вместо да си запълвате времето с ядене, направете няколко упражнения, отидете на разходка или на пазар.

Какво да избягвате

Deteto.info

Въпреки че няма храна, която да е тотално забранена за периода на кърменето, все пак има храни, чиято консумация трябва да намалите. Такава храна е например тлъстата риба, която не трябва да надвишава две порции седмично. Също не прекалявайте с кофеина и не пийте алкохол, защото те преминават към бебето чрез кърмата. Внимавайте и с фъстъците, особено ако имате алергични в семейството.
Също така се препоръчва да не приемате някои храни заради това, че от тях се променя аромата на кърмата. Такива храни са чесънът, много пикантните и люти ястия, цитрусовите плодове. Те в действителност не са вредни за бебето, но променят консистенцията и аромата на кърмата и то може да не я иска.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни