►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грижи за гърдите на кърмачката

Бременността и кърменето са голямо изпитание за гърдите на жената. А всяка от нас иска да запази гърдите си красиви, за постигането на което е необходима ежедневна грижа. Особено докато кърми, гърдите на жената са по-чувствителни и лесно могат да се възпалят. С правилната грижа, обаче, това няма да се случи.


Грижи за гърдите на кърмачката

Знаете, че за бебето и за вас е от съществено значение да поддържате добра хигиена – гърдите трябва да се измиват с хладка вода преди всяко кърмене и без да използвате сапун, защото той може да раздразни зърната ви, а също така ароматът му може да отблъсне бебето. не допускайте кожата на гърдите ви да стане суха, защото това също би допринесло за тяхното разраняване. Също така е много важно да използвате сутиен точно по мярка, защото ако ви стяга това допълнително може да раздразни гърдите ви.
Тъй като проблемите с гърдите при кърмачките са много често срещани, те се приемат като нещо естествено и просто трябва да се научите да облекчавате неразположенията, свързани с тях.

Твърди гърди

Deteto.info

Гърдите се втвърдяват, защото се натрупва повече мляко, а това пък от своя страна става, защото бебчето е все още много мъничко и не може да поеме цялото количетсо мляко, което се произвежда. Твърдите гърди могат да бъдат доста болезнени, затова за да ги облекчите натопете кърпа с топла вода и масажирайте гърдите в продължение на около 15 минути, малко преди следващото кърмене. След това накърмете бебето, а ако продължат да ви болят, изцедете докрай останалото мляко в тях.

Възпалени и напрегнати гърди

Възпалени и напрегнати гърди

Deteto.info

Възможно е гърдите ви да са напрегнати и без да се дължи на прекалено многото мляко, което се произвежда. За да ги облекчите, можете да слагате кърпа, напоена със студена вода, след всяко кърмене.
Ако все пак не успеете да постигнете ефект, е по-добре да се консултирате с лекар.

Разранени зърна

Deteto.info

Има вероятност още в самото начало зърната ви да се раздразнят, защото веднага след раждането са много чувствителни, но малко по малко това отшумява.
За да не допуснете разраняване на зърната, най-добрата превантивна мярка е да проверите дали бебето суче правилно, тоест трябва да овладеете добре техниката на кърмене. Трябва да държите бебето правилно и да видите дали то е обхванало гърдата както трябва – устата на бебчето трябва да е широко отворена и да обхваща цялата ареола на гърдата, брадичката му трябва да се допира до нея.
Ако все пак не успеете да предотвратите разраняването на зърната, можете да ги облекчите като:

  • почистите добре гърдите
  • държите ги открити, колкото може повече време
  • сложите нещо студено на гърдите си за 5-10 минути преди кърмене, за да не ви боли
  • можете да използвате специални силиконови накрайници за зърна, те ще ви предпазят, а и ще са ви от голяма полза, ако имате плоски зърна
  • можете да използвате и специален крем против разранени зърна, обърнете се към лекар, който ще ви го препоръча

Някои специалисти смятат, че не е необходимо гърдите да се мият преди всяко кърмене, тъй като непрекъснатото мокрене може да ги раздразни, но всъщност, ако не използвате изобщо сапуни или други препарати, а ги миете само с хладка вода, няма от какво да се притеснявате.
Също така не си правете експерименти с разни помади и други отвари, които се разпространяват из интернет пространството, те може и да са подействали при някого, но това не е гаранция, че и на вас ще ви се отразят добре. По-добре, ако не знаете как точно да постъпите, се консултирайте със специалист, той ще ви даде най-добрия съвет, спрямо вашия проблем.
Помнете, че кърменето не бива да бъде болезнено, то е нежно изживяване, то е основата на тази толкова съкровена и дълбока връзка между майката и бебето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни