►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

23 практични въпроса и отговора за храненето на здравото кърмаче

Кой дава съвети за хранене на кърмачето? Какви съвети да се дават? Кога и как да се закърми новороденото? Да се дава ли подсладена вода на новороденото?.........


23 практични въпроса и отговора за храненето на здравото кърмаче

1. Кой дава съвети за хранене на кърмачето

Deteto.info

Съвети за хранене на кърмачето дава лекарят: акушер-гинеколог, неонатолог, семеен лекар, педиатър, както и медицинската сестра и акушерката.
Съветите на близки и роднини, които претендират, че имат богат опит при отглеждане и хранене на деца, са желателни, ако те са насочени към стимулиране на кърменето. За съжаление нерядко те са погрешни и това следва да се има предвид.

2. На кого се дават съвети за хранене на кърмачето

Deteto.info

Съвети се дават преди всичко на майката. По традиция у нас младата майка се подпомага от баба или баби. Уместно е да се разбере какви са техните схващания за хранене на малкото бебе и при нужда да се опресни техният опит. Обикновено младият татко малко се интересува как се храни бебето, но неговото запознаване със съвременните тенденции на кърмаческото хранене е много полезно.

3. Къде да се дават съветите за хранене

Deteto.info

Бъдещата майка трябва да получи информацията за храненето на кърмачето още в женската консултация. След това в родилния дом и детската консултация. Най-подходящото място обаче е домашната обстановка, където се разкриват затрудненията и тревогите на майката и се отговаря конкретно на поставените въпроси.

4. Какви съвети да се дават

Deteto.info

Съветите трябва да бъдат компетентни, съобразени със съвременните научни постижения в областта на кърмаческото хранене.

5. Кога и как да се закърми новороденото

Deteto.info

Колкото е възможно по-рано след раждането, защото сукателният рефлекс е най-активен през първите 30 минути след раждането. При нашите условия това може да стане в първите два-три часа.
Тъй като лактацията в началото е оскъдна, новороденото се кърми от двете гърди. По този начин то получава не само повече кърма, но се стимулира и по-добре пролактиновият рефлекс, който увеличава лактопоезата.

6. Да се дава ли подсладена вода на новороденото

Deteto.info

Подсладена вода не бива да се дава. Кърмата задоволява не само глада, но и жаждата, така че няма нужда от допълнително предлагане на вода, което,  задоволявайки жаждата, намалява активността на сукането. Неподсладена вода може да се дава по време на горещини, при претопляне на детето, недостатъчна лактация.

7. Как се храни бебето след изписване от родилния дом

Deteto.info

Трябва да се храни естествено. Да се кърми до 4-ия месец, след което да започне постепенно заменяне на кърмата с немлечни храни – захранване.

8. Кои са най-честите причини за неуспешно кърмене

Deteto.info
 • Майката не желае да кърми и не полага усилия да поддържа лактацията;
 • Гръдните зърна са лошо развити, непригодни за сукане и предразполагат към развитие на рагади;
 • Детето отказва да суче, защото гладът му е заситен поради немотивирано дохранване с друго мляко;
 • Детето непрекъснато смуче биберон-залъгалка и допълнително храна и вода му се дават с биберон.

9. Как да се предотврати развитието на рагади по гръдните зърна

Deteto.info

При сукане бебето трябва да обхваща не само гръдното зърно, но и част от ареолата. Полезна е предварителната подготовка на гръдните зърна за сукане чрез фрикции, които водят до загрубяване на кожата върху гръдното зърно и чрез масажи за по-добро оформяне на гръдното зърно.

10. Млечницата (soor) пречи ли на кърменето

Deteto.info

Да! Това е стоматит, който трябва да се лекува.

11. Има ли рядка кърма с понижени хранителни свойства

Deteto.info

Няма такава кърма. Майчината кърма изглежда по-рядка в сравнение с млякото на домашните животни, защото има по-ниско съдържание на белтък и по-специално на казеин, но това не е недостатък, а предимство на кърмата. Енергийната плътност на кърмата не е по-ниска от тази на кравето мляко.

12. Може ли бебето да се алергизира чрез майчината кърма

Deteto.info

Теоретично има такава възможност, но на практика се среща изключително рядко и това не бива да бъде повод за отбиване на бебето или за спазване на специална диета от страна на кърмачката. Няма друга по-безопасна храна, подходяща за хранене на малкото бебе, от кърмата.

13. Има ли противопоказания за кърмене на бебето

Deteto.info

Има, но те са редки:

 • Тежки, изтощителни заболявания у майката;
 • Инфекциозни заболявания: системни и мастит;
 • Прием на медикаменти от майката, които, преминали през кърмата, биха навредили на бебето;
 • Вроден лактазен дефицит, който се среща изключително рядко;
 • Новородено с тежка степен на недоносеност или аномалии, които пречат на сукането. В тези случаи бебето се храни с изцедена или дарителска кърма.

14. Какво да се прави, ако майката се тревожи, че детето й гладува

Deteto.info

Не бива първата реакция на лекаря в такъв случай да бъде препоръката за дохранване с адаптирано мляко. Необходимо е да се изясни дали бебето наистина гладува и защо гладува.

15. Кой е подходящият заместител на майчина кърма

Deteto.info

Адаптираните млека.

16. Какво представляват адаптираните млека

Deteto.info

Адаптираното мляко е подложено на технологична преработка краве мляко, така че да наподобява по своя качествен и количествен състав на майчината кърма.

17. Какви са недостатъците на адаптираните млека спрямо майчината кърма

Deteto.info

Адаптираните млека наподобяват майчината кърма в биохимично, но не и в биологично отношение:

 • Те не съдържат антиинфекциозни фактори;
 • Те не съдържат стимулиращи /митогеннни / фактори;
 • Техният белтък е чуждовидов и има опасност от алергизиране.

При хранене с адаптирани млека липсва психологичният ефект от кърменето. Има опасност от прехранване и внасяне на инфекция. Те са по-скъпи.

18. Защо квасеното мляко не е подходящ заместител на майчината кърма

Deteto.info

Защото има големи, непреодолими различия в количествения и особено в качествения състав на двете млека. Поради това съставките на кравето (квасено) мляко не само че не се оползотворяват напълно, но предизвикват и патологични смущения: повръщане, диария, хиперелектролитемия, алергични реакции.

19. Какво представлява захранването

Deteto.info

Захранването е процес, при който изключително млечното хранене (майчина кърма, адаптирани млека, квасено мляко) постепенно се замества с немлечни, кашави храни/.

20. Защо и кога се налага захранването

Deteto.info

Новите немлечни, кашави храни са с по-висока енергийна плътност. Те имат по-разнообразни вкусови качества, приучват детето да поема по-консистентна храна, подготвят бебето за постепенен преход към храната на възрастните.
Захранването трябва да стане при навършване на 4-месечна възраст (16-та седмица). Преди това млякото (кърма или адаптирано мляко) задоволява напълно енергийните и пластични нужди на бебето. Забавянето на захранването след 5-и и 6-и месец не е желателно.

21. С какво да се захрани детето

Deteto.info

Със зеленчуково пюре без месо. Не е грешка, ако първата немлечна храна, която замества едно млечно хранене, е млечно-плодово-брашнената каша.

22. Кога да се внесе месо в диетата на кърмачето

Deteto.info

След навършване на 6-месечна възраст. По-ранното внасяне на още един чуждовидов белтък с месото не е желателно.

23. Какво представлява адаптираното мляко за „втората възраст”

Deteto.info

Това адаптирано мляко отговаря на нуждите на кърмачето след 6-месечна възраст. То се отличава от квасеното мляко по-ниското съдържание на белтъчини и казеин, по-високо съдържание на желязо, по-малко натрий и благоприятно съотношение на калций: фосфор, което осигурява тяхното по-добро оползотворяване.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни