►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво трябва да знаем за бебешката стая?

Планирането на бебешката стая изобщо не е лесна задача. Когато тръгнете да я обзавеждате, ще се сблъскате с доста дилеми: какви мебели са необходими, къде точно да ги поставите, какви да са стените, осветлението и още много други неща. Ако детето е малко по-големичко, например около тригодишно, можете да се допитате и до него и да се водите по неговите предпочитания, особено ако сте избрали някоя от модните в момента тематични стаи: декорация с Мечо Пух, Барби или пък Спайдърмен. Децата и дори и най-малките се влияят доста от анимационните филми и герои, които гледат и затова една тематично декорирана стая би била точно по вкуса на вашия малчуган. Ако, обаче, обзавеждате стая за новородено, то тогава трябва да се съобразите с малко по-различни изисквания, така че да не застрашите здравето на бебето и да му е комфортно.


Какво трябва да знаем за бебешката стая?
Най-необходимите мебели за бебешката стая

Най-необходимите мебели за бебешката стая

Deteto.info
 • Креватче – тук има няколко варианта. Единия е да изберете тичпично бебешко креватче-кошарка или бебешко кошче, но това значи, че то ще ги ползва само няколко месеца и после ще трябва да го сменяте с по-голямо креватче. Другия и може би по-практичния вариант е да изберете стандартните креватчета, които стават и за по-големи и да го оборудвате с необходимите висящи играчки и преградки за да стане подходящ и за бебето. Но в крайна сметка не играчките и различните висящи дрънкалки са от решаващо значение за креватчето на бебето, а съвсем други неща: естествено то трябва да има преградки, като разстоянието между пръчките на решетката трябва да отговаря на европейския стандарт, тоест от 4,5 до 6,5 см, тъй като така няма да има възможност детето да си пъхне главата. За самото креватче се продават различни вътрешни преградки, които приличат на тънко дюшече и се закрепят с връзки по страните и решетките на креватчето, а целта им е да не позволяват на бебето да си удря главата. Погледнете добре подматрачната рамка на креватчето, тя трябва да бъде твърда и много здрава, за да не се огъва под тежестта. Матракът трябва да бъде със средна твърдост, не трябва да е много мек за да не се огъва прекалено. Трябва матрака да е твърд и равен, като следва извивките на тялото без да ги подсилва – това е много важно за правилното развитие на бебето. Креватчетата с подматрачна рамка, която може да се регулира на различна височина от пода, позволяват да не се навеждате прекалено, когато вадите или поставяте бебето. Креватчетата с чекмеджета дават възможност да се държат там спалното бельо и пижамките на детето. 
 • Маса за повиване – може да бъде от специалните, които се предлагат на пазара, а можете да пригодите и някоя ракла или по-голям шкаф за дрехи. Най-удобната височина за родителя е 87-92 см., тъй като така ще заемате удобна позиция, без да се прегърбвате.
 • Шкаф или гардероб за дрехи – ако отначало бебето има съвсем малко дрехи, то ще видите как за няколко месеца броя им ще нарасне значително, така че едно гардеробче или шкафче ще ви е от голяма полза. Ако имате малко пространство в детската стая, то интересен вариант е да се направи шкаф, който да се закрепи на стената, за да не заема място, подобно на стенните кухненски шкафове.
 • Бюро – това е необходимост, която ще ви потрябва, когато детето поотрасне. Обаче не е необходимо да сложите бюрото чак когато детето тръгне на училище, тъй като дори и на тригодишните им трябва кът за рисуване, знаете колко много се забавляват децата, когато рисуват и оцветяват. Така, че едно такова кътче с малко бюро и столче ще ви потрябва несъмнено.

Що се отнася до стените, тук отново имате няколко варианта. Единия е да боядисате стените с латекс, като цветовите нюанси е добре да са бледи и в топлата гама. Някои специалисти препоръчват ако стаята е с южно изложение, да се боядиса в бледи студени тонове, за да е по-прохладна през лятото, и обратното, ако е със северно изложение – да се боядиса в топли тонове, за да внушава повече топлина през зимата. Доста е актуално в момента да се правят различни декорации по стените и даже всяка стена да се боядисва в различен цвят – наситените и искрящи варианти на синьото, розовото, оранжевото, жълтото, зеленото, виолетовото и др. Доста психолози, обаче, отхвърлят този вариант, тъй като действал изнервящо на бебето. Доста по-разпространено е решаването на бебешката стая в цветове в много бледи нюанси, които действат успокояващо на бебето.
Другия вариант за стените са тапетите, като пак е добре да са в светли тонове и освен това да са миещи, тъй като когато ващия художник поотрасне, няма да има сила, която да го спре да не се изяви върху тапетите.
Що се отнася до подовата настилка паркетът (естествен или изкуствен) е най-лесен за поддържане и не задържа прах, който често причинява алергии. В допълнение тази настилка ще е най-устойчива на всичките експерименти на малкото ви съкровище.

Няколко полезни съвета за бебешката стая

Няколко полезни съвета за бебешката стая

Deteto.info
 • Обзаведете стаята, така че да бъде функционална, да е разпределена на отделни зони, което много ще улесни вашето малко детенце – зона за игра, за спане, за рисуване, а в последствие и за учебна дейност.
 • Светлината в детската стая трябва да е мека, почти приглушена. Подходящи са настолните лампи и абажурите. Вече за къта за рисуване или за учене, трябва да се сложи лампа за четене, която излъчва по-силна светлина. Меката и приглушена светлина е много по подходяща за стаята на новороденото от бялата силна светлина, която излъчва студенина, а и дразни очите на бебчето
 • Избягвайте стъклените витрини в детската стая, както и други лесно чупливи покрития. Обезопасете добре електрическите контакти. Погрижете се и за острите ръбове, като най-добрия вариант е да подберете мебели със заоблени ръбове
 • Решете стените и тавана в светли нежни тонове
 • За стаята на новороденото избягвайте килимите и мокетите, те задържат много прах
 • Всички използвани материали – бои, лакове, подови покрития, мебели, матраци - трябва да са безвредни. Препоръчително е завивките и чаршафите на детето да са памучни
 • Не претрупвайте стаята с прекалено много вещи и играчки, определете шкафче, където да ги складирате, тъй като иначе те събират прах, което изобщо не е полезно, особено за новороденото
 • Изберете мебели, състоящи се от различни модули, които да можете да премествате и аранжирате по свой вкус. Добре е също мебелите да са универсални и да са подходящи за детето и когато порасне
 • Педиатрите не препоръчват да поставяте саксии с цветя в бебешката стая, особено цъфтящи. Ако сте любител, обаче на зеленината вкъщи, то можете да сложите едно цвете, но чак, когато бебето поотрасне малко.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни